hero_HandsBars_-_Copy

Valjevska policija uhapsila je 11 osoba zbog napada na aktiviste nevladine organizacije “Žene u crnom” a zadržavanje do 48 sati određeno je za pet osoba.

Te osobe su osumnjičene za nasilničko ponašanje, ugrožavanje bezbednosti i napad na službeno lice, prilikom sinoćnog napada na centralnom trgu u Valjevu.

Do napada na aktiviste “Žena u crnom” došlo je tokom uobičajenog performansa te NVO i zbog razvijanja transparenta kojim se traži da se žrtve Srebrenice ne zaborave, a izvršioci genocida pozovu na odgovornost.

Grupa mladih ljudi, uglavnom u majicama s natpisom “Četnici Valjeva”, vređala je aktiviste “Žena u crnom”, a potom ih gađala jajima.

Policija je dobila pojačanje, pokušavala da održi red i zaštiti učesnike protesta, te je nekoliko najratobornijih uhapsila i “maricom” ih sprovela u zgradu Policijske uprave.

Pri kraju skupa, sat kasnije, kada su “Žene u crnom” počele da pakuju transparent, nekoliko mladića je iskoristilo nepažnju policajaca, upalo među aktiviste, uglavnom žene, napalo ih fizički, pa je nekoliko njih posle udaraca završilo na asfaltu. Policija je tada reagovala oštrije, primenila silu, i uhapsila još trojicu mladića, koji su takođe privedeni.

Rodbina i prijatelji uhapšenih sinoć su protestovali pred zgradom Policijske uprave, a policija je obezbeđivala jedan hostel u centru grada, gde su aktivisti “Žena u crnom”, među kojima i četvoro povređenih, bili smešteni. Oni su danas nastavili put za Loznicu, a sutra će biti u Potočarima, u BIH.

Izvor: Radio 021
Foto: Ilustracija