jovana

Druga “Food Talk” konferencija održaće se za manje od dve nedelje, 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će „govoriti“ onako kako samo ona ume. Na konferenciji će prisustvovati mnogobrojni ljudi čije su profesionalne karijere usmerene ka hrani i od nje zavise, ali i svi oni koji dobru hranu vole i u njoj znaju da uživaju.

U panelu „Pogodi ko dolazi na večeru“ učestvovaće Jovana Bešević, diplomirani psiholog. Budući da je, pored psihologije, njena velika ljubav i hrana, Jovana je objedinila te svoje dve ljubavi. Rezultat je sertifikat savetnika za psihologiju ishrane, koji je stekla na Institutu za psihologiju ishrane u SAD.

„Informacije iz sveta nutricionizma kojima smo svakodnevno izloženi mogu biti veoma zavodljive. Čine da na trenutak poverujemo da će nam primena svih saznanja o ishrani otvoriti pristup sreći, večnom životu, savršenom zdravlju”, kaže Jovana i dodaje: “Preplavljeni smo savetima o zdravom životnom stilu. To ne umanjuje značaj nauke, ali – kao i za sve u životu – bitna je mera. Prehrambeni saveti su kao hrana – treba ih birati pažljivo, proveriti da li vama prijaju i pogledati rok trajanja. Zablude iz oblasti ishrane, koje usvojimo kao soptvene principe življenja, mogu postati štetnije od rafinisanog šećera. Jedna od takvih je iluzija o postojanju savršene dijete”, kaže ona a potom navodi i još neka toksična uverenja.

Hrana je moj neprijatelj: Do ovog zaključka su došli mnogi koji pate zbog viška kilograma i pratećih predrasuda društva opterećenog zdravljem i vitkošću. „Hrana je moj neprijatelj“, naziv je opšte poznatog dramskog komada, čiji su glavni akteri karakter, čija se jačina testira, i hrana, koja ga iskušava. Reč je o moćnom toksičnom uverenju, koje može da vam upropasti metabolizam i život uopšte. Podvrsta ovog uverenja je podela hrane na dobru (savezničku) i lošu, sa kojom smo u sukobu.

■ Hrana, to su kalorije: Mnogi od nas namirnice posmatraju kao skup kalorija. Na osnovu te pretpostavke kreirmo set pravila i proračuna, kao i prehrambenu patnju, koju podnosimo zarobljeni u tamnici stida i krivice. Uz to, osuđeni smo po prevaziđenom zakonu. Hrana je više od gomile kalorija, a mi smo više od cifre koju pokazuje vaga, uz to postoji mnogo faktora od kojih zavisi kako ćemo metabolisati unete namirnice.

Ako jedem masno, postaću masna: Tačno je da su neke masnoće štetne, ali generalizacijom tog stava, došli smo dotle da mnogi ljudi, naročito žene, iz ishrane izbacuju sve masnoće, uključujući i one neophodne za život. Neki od simptoma nedovoljnog unosa masti su razdražljivost, otežano pamćenje, ekcemi, krti nokti, suva kosa, reproduktivni problemi.

Ovo nisam pravi prava (i) ja: Nije reč o tome ko je neko, već gde je. To “pravo ja” može biti u prošlosti, vitko i mlado, dok se “nepravo ja” setno osvrće za njim proklinjući satove kao kapetan Kuka. Često je i u budućnosti kada će, prema sopstvenim proračunima, dotična osoba smršati i početi da živi. Ako želimo da promenimo bilo šta na svom telu treba najpre da naučimo da budemo prisutni u njemu. Ljudi širom sveta bezuspešno pokušavaju da skinu kilograme koje doživljavaju kao strano tkivo i ne mogu da prihvate kao svoje. Možemo li se odreći nečeg što nije naše?

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDEa sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

food talk

Autor: Life Content