serbia_open3

23. oktobar 2013. – 11:05
Srđan Đoković, otac našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića i vlasnik firme “Femili sport”, koja je ostala bez teniskog kompleksa na Dorćolu nakon što je opština Stari grad sa njom raskinula ugovor, smatra da nije slučajnost što se to dogodilo istog dana kada je on sa porodicom prisustvovao proslavi Srpske napredne stranke u Areni, saznaju naše novine.

Vest od raskidu ugovora njih je apsolutno iznenadila, budući da se, Srđan Đoković nadao drugačijem rešenju i dogovoru.

“Srđan je bio šokiran i veoma ljut kada je saznao da je ugovor raskinut, a vest je primio odmah po završetku rođendanske proslave SNS-a. Vrlo ga je razljutila ovakva odluka opštinskih vlasti, budući da je mesecima unazad pokušavao da sa zakupodavcem, opštinom Stari grad, postigne dogovor po kojem bi mu se dug umanjio za novac koji je uložio u renoviranje prostora u okviru SC “Milan Gale Muškatirović”.

Kako navodi sagovornik, Đokovići su nekoliko puta slali dopise opštini u nadi da će postići dogovor jer su bili ubeđeni da je to u oostranom interesu, međutim, odgovora nije bilo, sve dok nije stigla vest da je ugovor raskinut.
“Srđana je posebno razljutilo što nisu našli za shodno da mu odgovore, a onda su poslali dopis baš kada je najavljen njegov dolazak na proslavu SNS-a”, objašnjava sagovornik, koji je bio prisutan kada je Srđan saznao za raskid ugovora.

Opština Stari grad, sa druge strane, tvrdi da ishod nije mogao da bude drugačiji, s obzirom na to da Đokovići nisu plaćali zakupninu, niti troškove za vodu, da su obavljali radove bez građevinske dozvole i nisu ove godine ispunili najvažniju odredbu ugovora – održavanje ATP turnira Srbija open. Iz ove opštine stoga ističu da je razlog za raskid ugovora isključivo zakonske prirode, kao i da je “Femili sportu” prethodno upućena zvanična opomena.

Kompanija “Femili sport” objavila je ugovor u kom tvrdi da su sve svoje obaveze izmirivali, a da su do sada u jedan od najreprezentativnijih delova Beograda uložili oko četiri miliona evra.

“Ta ulaganja su shodno ugovoru o zakupu morala da se zaračunaju u iznos zakupnine. Pored zakupca, mesečno su se direktno na račun SC “Gale Muškatirović” plaćali i računi za vodu. Takođe, kompanija “Femili sport” objavila je da se povlači iz organizacije ATP turnira još u januaru ove godine, pa se postavlja pitanje zašto je opštini Stari grad trebalo deset meseci da na to reaguje”, piše u saopštenju.

Beogradska opština Stari grad saopštila je sinoć da će u skladu sa zakonskim i ugovornim okvirima podneti tužbu protiv firme “Femili sport” koja je u vlasništvu porodice Đoković.

“Pravda i zakon moraju biti jedna za sve, imovinu građana Starog grada ne može niko da otme. Ugovor koji je potpisan nakon javno objavljenog konkursa sa uslovom organizacije ATP turnira nedvosmisleno određuje obavezu zakupca od koje ih niko ne može osloboditi”, navodi se u saopštenju.

22. oktobar 2013. – 09:58
Opština Stari grad otkazala je gostoprimstvo Đokovićima na teniskim terenima SRC “Milan Gale Muškatirović” na Dorćolu. Zbog neredovnog plaćanja kirije raskinut je ugovor o zakupu sa “Femili sportom”, firmom porodice srpskog tenisera. Iseljeni će biti Teniska akademija “Novak”, kao i istoimeni restoran.

U Starom gradu objašnjavaju da “Femili sport” ove godine nije organizovao ATP turnir. Samo to je, kako navode, prema ugovoru dovoljno da opština raskine sporazum o izdavanju dela sportskog centra. Dodatno, do 10. oktobra, kada im je upućena opomena, firma Đokovića nije redovno plaćala ni zakupninu. Poslednja kirija koju su izmirili je majska. Ugovor tu predviđa da ukoliko zakupci kasne sa plaćanjem više od dve mesečne rate, opština može da raskine sporazum.

Ugovorena godišnja kirija za iznajmljivanje teniskih terena i dela zgrade je 275.000 evra. Međutim, predviđeno je da “Femili sport” godišnje plaća 75.000 evra, dok se ne utvrdi koliko su uložili u uređenje objekata koje koriste.

U Starom gradu tvrde da Đokovići nisu platili ni troškove ugradnje vodomera, niti račune za potrošenu vodu na teniskim terenima, koji su se nagomilali do iznosa od 167.556 dinara.

U opštini navode da su bili primorani da raskinu ugovor, jer ni upućivanje opomene “Femili sportu” nije imalo nikakvog efekta. Pare za kiriju i vodu nisu legle na račune sportskog centra na Dorćolu i “Vodovoda”. Đokovići su inače iznajmili osam teniskih terena i jedan objekat od 1.216 kvadrata.

Teniski tereni i propratne zgrade su javna svojina grada Beograda, a korisnik je opština Stari grad. U narednom periodu neće ostati zatvoreni već će se izdavati građanima za treniranje ili rekreativno igranje tenisa.

LEGALIZACIJA
Na objektima koji su bili predmet zakupa izvedeni su određeni građevinski radovi, bez saglasnosti vlasnika i samim tim bez građevinske dozvole. To je sada u postupku prekršajnog sankcionisanja, a odgovoran je zakupac. Međutim, opština je za te bespravne radove podnela zahtev za legalizaciju.

Izvor: Novosti/Pressonline
Foto: RTS