377329_novi-sad-1007-ivan-janses-pretucen-u-zeleznickom-parku-od-strane-osnovaca-foto-robert-getel_f

12. septembar 2013. – 12.00
Maloletnici koji su prošle subote pretukli profesora Ivana Janeša u Železničkom parku u Novom sadu priznali su policiji da nisu imali nikakav povod za napad.

Na salušanju u policiji kom su prisustvovali i roditelji oni su kazali da su ustvar “samo hteli malo da se zabave”, piše portal 021.

Napadača je ukupno bilo sedmorica i protiv njih četvorice će biti podnete krivične prijave zbog razbojništva. Oni su od ranije poznati policiji i imaju ukupno 39 prijava zbog razbojništava i teških krađi.

Protiv trojice najmlađih policija neće pokretati postupak, jer se radi o deci koja ne mogu biti krivično odgovorna.

Novosadska policija će, takođe, podneti krivičnu prijavu, u redovnom postupku, protiv jednog od roditelja osumnjičenih, zbog zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica.

Policijskoj stanici na Detelinari prijavljen je još jedan, gotovo identičan napad, koji se odigrao dan kasnije na istom mestu, samo u prepodnevnim časovima. Tada je grupa momaka napala Novosađanina i opljačkala ga, ali on nije ozbiljnije povređen. Iz policije poručuju da će tokom narednih dana utvrditi da li su napadi povezani.

Izvor: B92

11. septembar 2013. – 17:00
Novosadska policija je privela maloletnike koji su prošlog vikenda napali, pretukli i opljačkali Ivana Janeša u parku kod Železničke stanice.

Privedeno je najmanje šestoro dečaka, od kojih jedan nema ni punih 14 godina, dok su ostali stari od 14 do 16 godina. Protiv njih će biti podneta prijava u redovnom postupku.

Ovi maloletni prestupnici sa prebivalištem u Novom Sadu, Petrovaradinu i Begeču, a neki od njih od ranije poznati policiji. Ispituje se njihova ukupna kriminalna delatnost, jer nije isključeno da su sličana dela već ranije činili.

Svi su saslušani u prisustvu roditelja ili staratelja, a Novosadska tv javlja da su tom prilikom su priznali delo koje im se stavlja na teret.

Policija je pronašla i ranac sa stvarima koji su oteli od pretučenog nastavnika.

Izvor: Novine novosadske

10. septembar 2013 – 23:48
Grupa osnovaca napala je Novosađanina Ivana Janeš dok je preksinoć oko 20.20 sati, odmarao u parku kraj Železničke stanice. Kako tvrdi ovaj nastavnik matematike, dečaci stari 12 do 15 godina, napali su ga uz povike „ti si peder“, šutirali ga i udarali, sve dok mu nisu slomili nos i naneli brojne kontuzije.
Te večeri, Janeš je izašao do obližnje pumpe kako bi naduvao gume na biciklu. Seo je na jednu klupu u parku kod železničke stanice, da odmori dok mu se ne pridruže surpuga i sin. U jednom trenutku, negde oko 20.20 sati prišla mu je grupa dečaka i pitala ga koliko ima sati. Kada su čuli odgovor mirno su nastavili nekoliko koraka, a potom sačekali da im se pridruži još nekoliko osnovaca. Ukupno, bilo ih je sedam ili osam.
Najmanji od njih, rekao bih da ide u šesti razred, prišao mi je i pitao me: Znaš li nekog pedera? Odgovorio sam da ne znam. U tom trenutku on je viknuo: ‘Ti si peder’, a svi dečaci su poleteli ka meni da me šutiraju i udaraju“, priča Janeš.
U prvom trenutku, kaže Janeš, bio je u potpunom šoku. Nikako nije mogao da prihvati da ga je napalo nekoliko dečaka od kojih je najstariji, po njegovoj proceni, stigao tek do prvog razreda srednje škole. Pokušao je da se brani, ali, kako se braniti od dece?
“To su deca, to su samo deca. Kako da se branim? Pokušao sam da ih odgurnem. Najgore mi je bilo dok sam slušao ‘pusti i mene da ga šutnem’ i ‘hoću i ja da ga udarim’“, priseća se Janeš.
U jednom trenutku uspeo je da im pobegne, ali su ga srušili sa bicikla i nastavili da šutiraju. Koliko dugo, ne ume da odredi. Kada su prestali, on je bio u modricama, sa kontuzijama i nos mu je bio slomljen. Dečaci su se ukrali bicikl i ranac u kojem su se nalazili lopta i fotoaparat. Janeš je triput povratio od bola i batina. Kada se policija pojavila, jedva je dao izjavu.
Zabeležili su prijavu, iste večeri su mi priveli na prepoznavanje dvojicu momaka, ali to su bili znatno stariji momci. Do sada rezultata nije bilo. Pošto mi supruga predaje u obližnjoj školi ‘Kosta Trifković’, čula je od učenika da su se neki mladići iz druge škole već hvalili tučom”, kaže on.
Janeš je nakon napada zbrinut u uregntnom centru, gde je zadržan do tri časa izjutra. Portparolka KC Vojvodine potvrdila je “Blicu” da je Janeš primljen u i da su mu povrede sanirane na Klinici za ORL, te da je nakon toga pušten na kućno lečenje.
376935_novi-sad-1013-ivan-janses-pretucen-u-zeleznickom-parku-od-strane-osnovaca-foto-robert-getel_f
Policija traga za nasilnicima
Novosadska policija potvrdila je „Blicu“ da je pokrenula istragu u ovom slučaju koji kvalifikuje kao razbojništvo. “Policija intenzivno radi na njegovom rasvetljavanju, odnosno identifikaciji počinilaca, što podrazumeva i utvrđivanje ličnih podataka, kao i pronalaženje počinilaca“, saopštila je Policijska uprava Novi Sad. Đ.P.

Janeš: Da li da pustim svoje dete da odrasta u Novom Sadu?
Dan nakon napada ovaj nastavnik matematike se pita da li je Novi Sad pravo mesto za odrastanje njegovog sina.
Samo se pitam da li da pustim svoje dete da odrasta u Novom Sadu? Suočavam se svakoga vikenda sa masovim tučama, evo sada u njima učestvuju i deca. Ne mogu da se ne zapitam gde su ti roditelji, gde je policija i gde sve ovo vodi?“, kaže Janeš.

GSA i Jukom: Napad na profesora je zločin iz mržnje
Gej strejt alijansa (GSA) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) osudili su danas napad na profesora Janeša i zatražili da to bude kvalifikovano kao delo iz mržnje. “GSA i Jukom zahtevaju od nadležnih organa da ovo delo bude kvalifikovano na adekvatan način – kao delo iz mržnje, i da prestane praksa blagog kažnjavanja za ovakva i slična krivična dela“, navodi se u saopštenju. Oni su izrazili zabrinutost jer je novosadska policija delo kvalifikovala “samo kao razbojništvo”, a zapravo je reč i o razbojništvu i o nanošenju teških telesnih povreda od strane grupe lica, ali i o nedvosmislenom delu iz mržnje na osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije. (Beta)

Fist

10:40
Novi Sad – Grupa osnovaca napala je novosadskog profesora matematike Ivana Janeša dok je u nedelju oko 20:20 h. čekao ženu i dete u parku kraj Železničke stanice.

Prema rečima ovog nastavnika, dečaci stari između 12 i 15 godina napali su ga uz povike “ti si peder”, šutirali ga i udarali sve dok mu nisu naneli teške telesne povrede.

Janeš priča da je izašao do obližnje pumpe kako bi naduvao gume na biciklu, a zatim je seo na jednu klupu u parku kako bi sačekao da mu se supruga i sin pridruže u vožnji. U jednom trenutku, prišla mu je grupa dečaka i pitala ga koliko je sati. Kada su čuli odgovor, mirno su nastavili još nekoliko koraka, gde su sačekali da im se pridruži još nekoliko osnovaca, a zatim se vratili do Janeša, prenosi portal 021.

“Najmanji od njih, rekao bih da ide u šesti razred, prišao mi je i pitao me da li znam nekog pedera. Kad sam mu odgovorio odrečno, on je viknuo: ‘Ti si peder, a svi dečaci su poleteli ka meni i počeli da me šutiraju i udaraju”, priča ovaj nastavnik.

Prema njegovim rečima, pomislio je da se brani, ali je zaključio da su u pitanju deca, i pokušao je da pobegne. Međutim, obesni maloletnici su ga srušili sa bicikla i nastavili da ga tuku vičući “Pusti, hoću i ja ga šutnem u glavu”. Koliko dugo, ne može da odredi, ali kada su završili, ostao je da leži sa brojnim kontuzijama i slomljenim nosem.

159497176522ec36498212334157648_368x328

Portparolka Kliničkog centra Vojvodine Jelena Jurišin potvrdila je da je Janeš primljen na odeljenje otorinolaringologije, da su mu povrede sanirane i da je nakon toga pušten na kućno lečenje. Janeš navodi da ga je policija iste večeri pozvala na prepoznavanje dvojice momaka, ali su oni, prema njegovim rečima, bili znatno stariji od onih koji su ga napali.

Izvor: B92, Blic, Beta
Foto: Ilustracija, B92