novosadski_sud

Apelacioni sud u Novom Sadu pravnosnažno je proglasio krivim Predraga Prgića iz Bečeja za napad na LGBT aktivistu Daniela Pintera 17. septembra 2010. godine u diskoteci “Stejdž” u Bečeju.

Prgiću je naloženo da oštećenom isplati iznos od 138.000 dinara na ime pretrpljenih fizičkih bolova, straha i duševnih bolova zbog naruženosti nastalih usled fizičkog napada.

Ovo je prva presuda u parničnom postupku u Vojvodini koja se tiče napada na LGBT aktivistu zbog njegove seksualne orijentacije.

U obrazloženju prvostepene presude, između ostalog, stoji da je Pinter tada bio član Gej – strejt alijanse, koja je zakazala promotivnu tribinu o Paradi ponosa u Bečeju za 1. oktobra 2010. godine. To je bilo prvi put da se takva tribina organizuje na teritoriji te opštine. Kao aktivni član Gej – strejt alijanse, Pinter je transparentno radio u okviru ove kampanje, nastojeći da nadležne u opštinskoj vlasti , kao i širu javnost, ubedi u ispravnost i potrebu tribine ovakvog sadržaja. Mesecima ranije, Pinterovo ime, zajedno sa fotografijama njegovog lika pojavljivalo se u štampi i drugim medijima.

Predrag Prgić je član navijačke grupe “Bekrije Bečej”, a članovi ove navijačke grupe protivili su se održavanju tribine o Paradi, te su tražili od opštinske vlasti, građana i crkve da ne dozvole održavanje ove tribine. Mesecima ranije, Prgić i njegovi prijatelji sa Fejsbuka razmenjivali su poruke mržnje i netrpeljivosti prema gejevima. Prgić je na Fejsbuku pisao i sledeće : “Treba svi lepo palice i štangle u šake i samo udri, slomi da peder ne postoji! , ‘Ubi pedera! ‘ i slično.

Dana 17. septembra 2010. Pinter je u diskoteci “Stejdž” u Bečeju otišao na podijum da igra. On je plesao u blizini mesta gde su sedeli Prgić i njegovi prijatelji. Isprovociran Pinterovim plesom, Prgić ga je udario pesnicom u predelu glave, nanevši mu povredu u vidu otvorene rane u predelu desne obrve.

Izvor i foto: 021