01. Predavanje, 30. 10. 1984. (1)

U utorak, 19. novembra u 19 časova, u Čitaonici umetnosti Biblioteke grada Beograda po šesti put najboljem diplomcu sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu biće dodeljena nagrada “Prof. dr Katarina Ambrozić”, koja se sastoji od stipendije za istraživački rad u Parizu.

Tim povodom predavanje “Sve ljubavi Katarine Ambrozić” održaće upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog dr Jasna Jovanov. Ovogodišnji dobitnik nagrade će potom izložiti rezultate svog istraživanja o Le Korbizjeu u kontekstu savremene evropske arhitekture.

02. Mont Saint-Michel, 14. 10. 1961. (1)

Katarina Ambrozić (1922-2003) je diplomac prve generacije istoričara umetnosti posle Drugog svetskog rata (1948), kao i prvi doktor u oblasti moderne umetnosti u Jugoslaviji. Doktorirala je 1955. u Ljubljani tezom o slikarski Nadeždi Petrović i počecima moderne umetnosti u Jugoslaviji. Radni vek je provela u Narodnom muzeju u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a život je posvetila istraživanjima o Nadeždi Petrović i Milanu Konjoviću, Risti Stijoviću, kao i mnogim drugim značajnim umetnicima. Takođe se bavila likovnom kritikom, prevodilačkim radom, pisanjem scenarija o umetnicima, orgnizacijom naučnih skupova i značajnih izložbi jugoslovenske i strane umetnosti. Napisala je osvrt na lik i delo Pavla Beljanskog povodom njegove odluke da svoju kolekciju pokloni „narodu Autonomne pokrajine Vojvodine“ 1957. godine.

03. P. Eluard na beogradskoj stanici, 1946. (1)

Prva je Srpkinja koja je dobila Orden viteza prvog reda za književnost i umetnost Republike Francuske (1984), a odlikovana je i ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima (1986) i Španskim ordenom Isabel la Catolica – Oficial (1986). Dobitnica je nagrade “Mihailo Valtrović”, koju joj je dodelila zajednica muzeja Srbije (1986) za izložbu posvećenu Nadeždi Petrović i njoj najdražeg priznanja, Nagrade Kolarčeve zadužbine (1998), za predavanja koja je tamo dugi niz godina držala pred punom salom, kao I mnogih drugih priznanja.

Autor: Life Content