Kulacic 3

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 14. jula 2014. godine, u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Mihail Mile Kulačić – ulja, pasteli, akvareli, crteži”. Na izložbi će biti predstavljena dela u tehnici akvarela, ulja na platnu, pastela kao i izvestan broj radova u tehnici sepia krede. Dela datiraju od početka devedesetih godina 20. veka, a najveći broj radova je intenzivno nastajao od kraja devedesetih godina 20. veka do danas. U okviru izložbe postoji i zasebna celina koja čini integralni deo postavke, u pitanju je galerija portreta koji su izvedeni crvenom kredom.

Izložba prikazuje različite kadrove koji su viđeni i doživljeni, poput banatskih motiva, primorskih motiva (naročito iz Perasta), kao i egzotičnih destinacija poput Istanbula, Kube i drugih. Autora posebno privlače široke i mirne banatske ulice, vrtovi, bogata trpeza, kamenite obale primorja, fasade crkava i drugi motivi.

Najadekvatniji stilski opis stvaralaštva Mihaila Kulačića je realni impresionizam, gde je umetnik fasciniran svetlošću i njenim kontaktom sa materijom. Takođe, zainteresovan je za oslikavanje atmosfere trenutka koji je jedinstven tokom slikanja ili portretisanja.

Kulacic 5

Kulacic 6

Autor: Life Content