mumin promocija3 copy

Samo urbana legenda Kulturni centar Novog Sada spašava! Sinoć je pred velikim auditorijumom u bojkotovanom, od strane kulturne javnosti, KCNS zbog skandalozne politike i vođenja ove kuće u mandatu direktora, dr Andreja Fajgelja, eksponenta političke grupacije „Treća Srbija“, promovisana knjiga novinara i izdavača, Saše Jovanovića, „Milan Mumin za početnike, ponavljače i neupućene“. Po odzivu ljubitelja i zainteresovanih za lik i delo, novosadske urbane legende, frontmena benda „Love Hunters“, Milana Mumina i njegov životopis, reklo bi se da samo ovakve inkarnacije novosadskog duha kakav je ovaj rokenroler, mogu da podmire sve socijalno-kulturološke nepodmirljivosti i privuku pažnju onih svojih sugrađana kojima je i dalje u živom sećanju novosadski kultur-„belle epoque“, kada je KCNS imala naziv „Tribina mladih“ i bila žarište svih mogućih kreativno-stvaralačkih potencijala koji će iznedriti i jedinstveni novosadski konceptualizam u likovnoj, muzičkoj i književnoj produkciji.

Kako je istakao izdavač i autor, Saša Jovanović, na ideju o koričenju života i (ne)dela Milana Mumina, došli su on i glavni junak te pripovesti zajedno, drugujući i promišljajući bezmalo pet godinica, kako bi sav taj kalambur i sve to zbog čega brojni poklonici lovca na ljubav, jesu iskreni fanovi njegovog stasa, glasa i dela, sklopili u smisao. U tom pogledu, knjiga „Milan Mumin za početnike ponavljače i neupućene“ sadrži Milanove autorske tekstove i brojne šeretske epizode iz novosadskog i njujorškog života, izvode iz štampe i elektronskih medija, mišljenja ljudi iz kulturnog i javnog života Srbije o Mićkuletu, te vazda sjajne i vrcave ilustracije, fenomenalnog strip crtača i karikaturiste Mladena Oljače.

Govoreći o svom angažmanu u realizaciji ukoričavanja žizniopisanija (crkvenoslovenski – života, prim.TŽJ) Muminovog, Oljača je istakao činjenicu da mu je Milanče dao samo jednu sugestiju prilikom promišljanja crteža- „Što grđe to bolje“, te da je samog Mumina upoznavao kroz knjigu. Sam junak i zvezda te novosadske večeri, Mumin je pak, brojnom auditorijumu otkrio da mu je „u realizaciji ovog projekta“ bilo najbitnije da „štivo ne bude dosadno, dočim pitko i napisano nepretenciozno, bez sporih ili usporenih delova“.

Govoreći o knjizi i ljudovanju sa Milanom, znameniti novinar i eks potpredsednik Vlade Srbije i ambasador u Izraelu, Mile Isakov je podcrtao da će u portretisanju Mumina biti „do pola objektivan, od pola subjektivan“, ne samo iz činjenice da je i samu knjigu tako iščitao, već i što se „napio od silna alkohola koji se pominje u njoj“ i dodao:

Rokati heavy metal u komunističkoj, pa pravoslavnoj Srbiji i još sa večito promuklim glasom pevati latinicom, isključivo na engleskom jeziku, u grupi koja se piše potpuno nerazumljivo „Love hunters“, pouzdan je znak da taj momak nije normalan. Nema od tog leba, a kamoli Love (igra reči englesko-srpski, prim.TŽJ), ni na srpskom ni na engleskom. Surovo duhovit, a ipak, mekani Lala, za svoj protest svesno je izabrao razgolićeno grub način, upravo zato da ga ne bi držali za mlakonju, kako nas opuštene ravničare tradicionalno doživljavaju čvornovati brđani- između ostalog“, zaključio je Isakov o Muminu.

Među brojnim znamenitim Novosađanima koji su pohodili ovo veselo i neoubičajeno književno veče, posvećeno jednom od bardova novosadske rokenrol scene, uočeni su i: novinar i kadgodnji direktor Radio televizije Vojvodine, Blažo Popović; znameniti novosadski fotoreporeter Dragutin Savić; arhitekta i pomoćnik direktora JP „Urbanizam“, Vladimir Rakić; nekadašnji predsednik pokrajinskog odbora SPS, Lazar Isakov; rok kritičar, Obrad-Boba Škrbić; novinari Aleksandar Savanović i Gordana Nonin, frontmen benda „Zbogom Bruce Li“, Slavko Vijetnamac Matić. Boje Magistrata je te večeri u KCNS branio, član Gradskog veća zadužen za komunalnu delatnost, Aleksandar Bašić, dočim je opoziciju predstavljao odbornik Demokratske stranke u novosadskom parlamentu, dr Veljko Krstonošić.

mumin promocija1 copy

mumin promocija2 copy

mumin promocija4 copy

mumin promocija5 copy

mumin promocija6 copy

mumin promocija7 copy

mumin promocija8 copy

Autor: Teodora Ž. Janković, Life Content
Foto: Dragutin Savić