kopenhagen bicikl

Kopenhagen je pravi raj za bicikliste, a tome u prilog ide i sama infrastruktura grada koja pogoduje prevozu na dva točka.

Nakon što je u Danskoj otvorena prava biciklistička staza, podsticaj da se, umesto automobilima, na posao voze biciklima sada je dobilo još jedan snažan adut – biciklistički most naziva “The Bicycle Snake”, iza čijeg dizajna stoji arhitektonski studio Dissing+Weitling koji biciklizam čini još zabavnijim.

Što se tiče infrastrukture pogodne za bicikliste, Danska je uz neizostavnu Holandiju vodeća u svetu. Pre dve godine u Kopenhagenu je otvorena prva biciklistička staza, a sada i upečatljivi most za bicikle nazvan The Bicycle Snake, iza čijeg dizajna stoji arhitektonski studio Dissing+Weitling, a ističe se jarkom narandžastom bojom.

Naime u Kopenhagenu više od 50 posto stanovnika odlazi na posao biciklom pa cela kultura te zemlje podstiče biciklizam, a tome je podređena i gradska infrastruktura pa je tako brzina menjanja svetla na semaforu tempirana brzini bicikla, kamene staze su zaglađene kako bi vožnja biciklom bila bezbolnija, a tu su i parkirna mesta za dva točka. Ipak bicikli u Danskoj su toliko popularni da je često poprilično teško pronaći mesto za parkiranje.

Danci su neprestano u potrazi za tim kako poboljšati i olakšati kretanje na dva točka pa je tako arhitektonski studio Dissing+Weitling projektovao biciklistički most The Bicycle Snake. Dužine 235 metara, most upadljive narandžaste boje proteže se nad lukom Havneholmen pa oko šoping centra Fisketorvet omogućujući biciklistima se da slobodno kreću. Naime ta ruta je inače bila problematična za bicikliste kako zbog brojnih pešaka, tako i zbog stubova i oštrih krivina.

Sami pešaci su takođe bili izloženi nepotrebnim opasnostima zbog biciklista. Stoga je arhitektonski studio Dissing+Weitling napravio zaista sjajan predlog – duži most koji je manje strm pa u potpunosti odvaja pešake od biciklista. Biciklistima je vožnja po mostu prijatna, omogućava im da se brže kreću, a sam most predstavlja i krov za pešake koji dobro dođe kada je loše vreme.

Sam most je napravljen od čelika, vrlo je elegantnog izgleda, a površina mu je svetle narandžaste boje, što pak stvara jasan vizuelni put biciklistima. Sa ugrađenom rasvetom most je osvetljen noću i predstavlja zaista sjajan vizuelni element i ukras grada.

Izvor: Tportal
Foto: PrintScreen