slovacka-mlada

Druga regionalna “Food Talk” konferencija o hrani održana u organizaciji kulinarskih magazina Color press grupe, na Salašu 137 okupila je kuvare, gastro-blogere, poznate sladokusce i vinare iz čitavog regiona. Autentični vojvođanski ambijent nije bio samo mesto na kojem se govorilo o istinama i zabludama o GMO hrani, ženama u vinariji ili kulinarskim televizijskim takmčenjima, već je bio i sjajno mesto da se pokažu sve različitosti multikulturalne i multinacionalne regije, a posebnu pažnju izazvao je Etno performans žena iz Selenče koji je prisutne ostavio bez daha.

HI_MIC_9179

Stanovnici ovog mesta koje pripada vojvođanskoj opštini Bač i nastanjeno je pretežno sločvačkim življem pokazali su kako izgleda tradicionalno kićenje slovačke neveste – koje nije zapostavljeno i zaboravljeno i dan danas. U popodnevnim satima mlada sa raskošnom vencem na glavi prošetala je salašom i zadivila goste i učesnike konferencije.

HI_MIC_9202

Prema običaju, venac sačinjen od nekoliko hiljada platnenih cvetića, koji može težiti i četiri i više kilograma, nevesta vezuje za kiku ili konjski rep i u nedelju pred svadbu odlazi u crkvu. Svaki cvet ukrašen je perlicom u sredini, a okolo se šiju rese sa šljokicama da bi ukras bio što raskošniji i kitnjastiji. Prednji deo venca naziva se parta i simbolizuje devičanstvo neveste.

HI_MIC_9231

HI_MIC_9234

HI_MIC_9250

HI_MIC_9260

HI_MIC_9258

HI_MIC_9346

Pročitajte još i ovo:

“Food Talk 2014” završen koncertom Zvonka Bogdana i zabavom uz tamburaše!

Food Talk 2014: Pol Dring predstavlja “Jamie’s World”

Pogledajte: Kako se Džejmi Oliver bori protiv GMO hrane!

Pogledajte: Džejmi Oliver nazdravlja srpskom rakijom

food talk

Autor: Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content