zajednička fotografija

Proteklog vikenda, u Kulturnom centru Novog Sada čulo se više od četrdeset jezika sveta. Druga međunarodna Konferencija poliglota pod motom „Jezik otkriva nove svetove“, koju je organizovao Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa hiperpoliglotama Emanuelom Marinijem, Ričardom Simkotom i Aleksom Rolingzom, završena je dodelom sertifikata učesnicima i govorima organizatora, dr Andreja Fajgelja, direktora KCNS i hiperpoliglota Emanuela Marinija i Ričarda Simkota. A Konferencija poliglota 2015. godine, po planovima organizatora, održaće se u Njujorku.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada, dr Andrej Fajgelj, nakon završetka svog izlaganja na temu „Nove stvarnosti, nove reči”, zahvalio se poliglotama što su učestvovali na konferenciji i u ova tri dana napravili sjajnu atmosferu. Takođe, zahvalio se svim organizatorima i sponzorima koji su pružili podršku ovoj značajnoj međunarodnoj konferenciji.

Emanuel Marini rekao je da se u Srbiji oseća prihvaćeno i voljeno. Proces upoznavanja srpske kulture postepeno mu je postajala bliska i u emotivnom smislu.

Petnaest godina nije kratak period života, i drago mi je da sam ga posvetio upoznavanju srpskog naroda i srpske kulture, koja mi je sad bliža nego ikad pre. Ovde poznajem vredne porodice i vredne ljude koji malo-pomalo grade svoju budućnost, vredno radeći i ne očekujući lažnu pomoć. Gostoprimstvo, iskrenost, velikodušnost: sve ove karakteristike čine Srbiju posebnom. Čovek sa zapada može zapravo da se „zaljubi“ u nju jer primećuje svu onu energiju koju je doživeo u svom detinjstvu, a koja na zapadu ne postoji – rekao je Marini zahvalivši se direktoru KCNS, organizatorima, sponzorima i učesnicima.

Na ovogodišnjoj Konferenciji poliglota, koja je trajala tri dana, okupili su se učesnici iz celog sveta, od Južne Amerike do Kine. Oni su pratili sesije podeljene u dve grupe, a predavači, sa raznih krajeva sveta, govorili su na različite teme i delili svoja iskustva u učenju jezika. Najmlađi predavači od 17 godina i 23 godine, držali su predavanje „Priča mladog poliglote“, a govore više od 10 jezika. Više od dvesta učesnika nije krilo svoje oduševljenje Novim Sadom, njegovom kulturom i ljudima, zahvalivši se najpre domaćinima koji su omogućili da se tokom proteklog vikenda u Novom Sadu osećaju kao kod kuće.

Nakon dodela sertifikata, učesnici su pokazali svoja jezička umeća kroz igru, pred kamerama, predstavljajući sebe, ali i imresije o Novom Sadu i konferenciji.

Autor: Life Content
Foto: PR