Ukoliko ste juče propustili, pogledajte ceo skok sa ivice svemira, koji je izveo Feliks Baumgartner!

Feliks Baumgartner je, skočivši sa ivice stratosfere, postavio tri nova rekorda. Postao je prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu, izveo je najbrži slobodni pad od 1.173 km/h, imao je slobodni pad sa najveće visine i najviši let balonom.
“Mislim da je teret od 20 tona pao sa mojih ramena. Za ovo sam se pripremao sedam godina. Čak i tokom ovog dana, koji je počeo sjajno, desio se mali problem. I kada pomislite da ćete morati da odustanete, kada ste bili spremni za sve, a desi se problem sa vizirom. Ali, na kraju sam odlučio da skočim i bila je to prava odluka”, rekao je Baumgartner.
On je na početku konferencije za medije istakao da ništa ne bi uspeo bez svog tima.
“Ne bih mogao ovo bez tima, hvala svima što su doprineli ostvarivanju mnogo sna. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ, da ne poginem pred tolikim ljudima”, rekao je Baumgartner.
Prisutne je zanimalo i šta je Baumgartner rekao pre samog skoka sa 38.045 metara, a njegov odgovor je bio: “Rekao sam: Znam da me ceo svet gleda, voleo bih da svi vide ono šta ja vidim, ali ponekad morate da odete veoma visoko da biste videli koliko ste zaista mali.”
Iako je sam skok izgledao rutinski i bio mnogo brži nego što se očekivalo, Austrijancu se nije baš tako činilo.
“Nisam mislio da će biti toliko teško. Dobro sam krenuo, imao sam odličnu poziciju, ali sam počeo da se okrećem nekontrolisano, iako smo mislili da se to neće desiti. Nisam znao šta da radim, bio sam zarobljen u odelu, nisam osećao vazduh, a prilikom svakog okreta sam pokušavao da se vratim u normalan položaj. U jednom trenutku sam mislio da sam u velikoj opasnosti, ali sam odlučio da se borim i stabilizujem i uspeo sam. Nisam osetio brzinu zvuka, ne znam kada se to tačno desilo, videćemo iz podataka koje smo prikupili”, ispričao je Baumgartner.
Na konferenciji za novinare Brajan Utli iz Međunarodne federacije sportske avijacijepotvrdio jeda je Baumgartner tokom skoka dostigao maksimalnu brzinu od 1.324 kilometara na sat, što je 1,24 maha.
Feliks je priznao da tokom slobodnog pada iz stratosfere, kada je probio zvučni zid, ništa nije osetio.
“Teško je to opisati, jer ništa nisam osetio”, rekao je Baumgarten novinarima na pitanje da opiše osećaj putovanja brzinom od 1.342 kilometara na sat.
“Bez referentnih tačaka, ne znate koliko brzo putujete”, kazao je 43-godišnji Austrijanac.
On je, međutim, rekao da je osetio veliki pritisak u glavi u jednom trenutku leta, prilikom rotiranja.
“Ali nisam osećao kao da ću pasti u nesvest”, kazao je Feliks poznat po nadimku “neustrašivi”, koji bi uskoro mogao da zameni za “supersonični”.
Baumgartner se osvrnuo na emocije koje je osetio dok je stajao na ivici kapsule, 39 kilometara daleko od površine Zemlje.
“Kada stojite tamo na vrhu sveta postanete tako ponizni… Jedina stvar koju želite je da se vratite živi”, rekao je on novinarima u Rozvelu, gde je bilo sedište misije.

20:18
14. oktobar 2012.
Padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner (43) skočio je sa ivice orbite.

Sada je u slobodnom padu ka Zemlji.

Trebalo mu je nekoliko minuta da se psihički pripremi dok je stajao na vratima kabine, nakon čega je poleteo u ambis.

On je probio zvučni zid, a čitav skok trajaće oko 15 minuta.

 

Feliks je upravo aktivirao prvi padobran. Ukoliko dođe do problema i njegov tim na Zemlji primeti da nešto nije u redu, oni će daljinskim putem aktivirati padobran kako bi Baumgartner bezbedno sleteo.

 

20:00
14. oktobar 2012.

Baumgartner je spustio vizir na kacigi kako bi zaštitio oči od sunca, u toku je dekompresija kabine i očekuje se da svaki trenutak izađe iz kapsule i skoči.
Kapsula, koja je premašila željenu visinu, sada se polako spušta i kotira na oko 39 kilometara iznad nivoa mora.
Kapsula je malo usporila kako se atmosfera proredila, a balon se naduvao na svoju punu veličinu, opsega 9.144 kubičnih metara.

Njegov tim je odlučio da će Baumgartner skočiti uprkos problemu sa grejnom pločom.

19:37
14. oktobar 2012.

Baumgartner je sada u stratosferi.
Kapsula je prošla Armstrongovu liniju i sada je na 32 kilometara iznad nivoa mora. Kapsula se kreće 230 kilometara na sat. Očekuje se da će uskoro stići do ivice svemira.
Sa Baumgartnerovog profila na Tviteru ponovo stižu poruke.
“Ovde je prelepo!”, poručio je Neustrašivi Feliks.
“Uživo iz svemira! Svete, prelep si!”, naveo je on.

19:17
14. oktobar 2012.

Izgleda da je došlo do kvara na grejnoj ploči, koja treba da spreči magljenje i zaleđivanje. Kamera ispod kapsule pokazuje crno.
Postojala je i određena zabrinutost da kapsula zanosi ka istoku, iznad naseljenog područja, međutim, kreće se jugoistočno, kažu stručnjaci.

19:07
14. oktobar 2012.

Postojala je određena zabrinutost da kapsula zanosi ka istoku, iznad naseljenog područja, međutim, kreće se jugoistočno, kažu stručnjaci.

Na takozvanoj Armstrongovoj liniji, na 19,2 kilometara visine, telesne tečnosti počinju da se zagrevaju bez pomoći kapsule sa pritiskom ili specijalnog odela.

18:34
14. oktobar 2012.


Baumgartner je sada u stratosferi. Kapsula je na 17 kilometara iznad nivoa mora, kreće se 230 kilometara na sat. Temperatura izvan kapsule je -30, a unutra se održava na 13 stepeni Celzijusovih.
Baumgartner se penje visinom od 300 metara u minuti. Skok “Neustrašivog Feliksa”, sa takozvane “granice svemira”, trajaće svega oko 15 minuta.
Podsećamo, Baumgartner treba da iskoči iz kapsule sa visine od 36,5 kilometara iznad Rozvela. Na toj visini ima veoma malo vazduha, što bi trebalo da mu omogući postizanje brzine od 1.100 kilometara na čas za samo 40 sekundi. Nakon skoka, Baumgartner bi u roku od 35 sekundi trebalo da probije zvučni zid, dok će maksimalna brzina koju bi trebalo da dosegne biti 1.110 kilometara na sat, pri čemu bi padobran trebalo da mu se otvori tek na kilometar i po iznad površine Zemlje.
Čitav događaj prenosi se uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekine.
Na današnji dan je, pre 65 godina, američki pilot Čak Jeger prvi put u istoriji vazduhoplovstva probio zvučni zid. Ukoliko sve prođe po planu, Baumgartner će se spustiti na zemlju uz pomoć padobrana deset minuta nakon iskakanja iz kapsule.

18:25
14. oktobar 2012.

Očekuje se da će let trajati dva sata, a skok 10 minuta.
Kapsula je sada je 15,5 kilometara iznad nivoa mora i bliži se brzini mlaznjaka, koju je tim misije odredio na 230 kilometara na sat. Temperatura izvan kapsule je -30, a unutra se održava na 13 stepeni Celzijusovih.
“Sve je u redu”, naveo je Baumgartner.
Kamere hvataju različite uglove oko kapsule. Baumgartner neprestano proverava visinu kapsule i kabine i nivoe kiseonika.

18:07
14. oktobar 2012.

Kako je preneto, Džo Kitindžer iz Kontrole misije biće jedina osoba sa kojom će Neustrašivi Feliks komunicirati dok je u kapsuli.
Kitindžer je ukazao Baumgartneru da pazi da ne dehidrira i da održava svoje nivoe kiseonika. Baumgartner je sada na 7,9 kilometara visine.
“Dosta smo vežbali i sada se to isplatilo”, rekao je Baumgartner.

17:49
14. oktobar 2012.

Baumgartner proverava visinu kapsule i kabine i nivoe kiseonika. Kapsula je prošla posebno opasnu zonu na 1,2 kilometra visine i sada je 3,6 km iznad nivoa mora. Kamerre hvataju različite uglove oko kapsule. Do sada sve teče kako treba.

17:41
14. oktobar 2012.

Kapsula je puštena, ali je i dalje u opasnoj poziciji. Bamgartnerova majka plače od radosti dok posmatra poduhvat svog sina, preneli su američki mediji.
Skok je tri puta odlagan zbog jakog vetra, a meteorolozi su za danas najavili povoljne vremenske uslove. Na svom Tviter nalogu Feliksov tim je objavio da je oko 11 sati puštena sonda koja će izmeriti brzinu vetra na visinama preko 30 kilometara.

 

17:35
14. oktobar 2012.

Baumgartner je poleteo u 17.30 časova. Padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner (43) danas će najverovatnije ponovo pokušati da sa 37 kilometara visine iznad Novog Meksika izvede najviši i najbrži slobodni pad u istoriji.
Skok je tri puta odlagan zbog jakog vetra, a meteorolozi su za danas najavili povoljne vremenske uslove. Na svom Tviter nalogu Feliksov tim je objavio da je oko 11 sati puštena sonda koja će izmeriti brzinu vetra na visinama preko 30 kilometara.
Baumgartner je planirao da se popne u stratosferu uz pomoć balona sa helijumom, a zatim da skoči i postane prvi padobranac koji će probiti zvučni zid.

09:00
14. oktobar 2012.

Realizacija misije “Red Bull Stratos” pomerena je zbog jakog vetra u Rozvelu, ali su svi članovi tima uvereni da će u danas uspeti u svojoj nameri i ispisati nove stranice istorije.
Baumgartner je u utorak bio spreman da izvede taj skok, što ste mogli da vidite i u direktnom prenosu, ali su uslovi za to, zbog vetra, bili previše rizični. Iako se činilo da će novi pokušaj uslediti dan ili dva kasnije, uslovi to nisu dozvolili, a veruje se da će oni biti idealni danas od 6 časova po lokalnom, odnosno 14 po srednjeevropskom vremenu.
“Kada smo napumpali balon, a Feliks ušao u kapsulu, osetili smo jak vetar od preko 22 čvora na vrhu balona”, rekao je direktor projekta Art Tompson i dodao: “Taj vetar je uvrnuo balon na taj način koji je mogao da ošteti delikatan materijal od kojeg je on napravljen. Nismo bili sigurni da li se balonu nešto desilo, pa nismo bili sigurni šta bi se desilo da smo dali zeleno svetlo.”
Baumgartner i njegov tim su se pet godina spremali za misiju koja za cilj ima da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama. Skokom će se pokušati obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.
“Kada mi je Art rekao da odustajemo od misije, mislio sam da se šali. Pomislio sam: ‘Nema šanse, uslovi su bili savršeni.’ Nisam mogao da znam šta se dešava sa balonom, pošto sam bio u kapsuli. Bio sam u totalnoj neverici”, istakao je Baumgartner i dodao: “Želim da ovo uradimo ove godine, sada nema nazad. Ovde smo, imamo helijum i spremni smo. Da li će to biti sutra, ili naredne nedelje, zaista mi nije bitno.” 
Baumgartner je do sada izveo BASE skokove sa najpoznatijih lokacija, među kojima su Petronas kule u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru, a preleteo je i Lamanš. Sada je pred njim najizazovnija avantura ikada, u kojoj učestvuje i srpski fotograf Predrag Vučković, i koju će, nadamo se, uspešno realizovati.

20:10
09. oktobar 2012.

Skok je danas u nekoliko navrata odlagan zbog nepovoljnih vremenskih uslova i ponovo je odložen u 20:05. Baumgartner je bio razočaran dok je izlazio iz svoje kapsule koja je trebalo da balonom bude podignuta do stratosfere. Balon je mogao da uzleti samo uz brzinu vetra koja bi bila manja od tri kilometra na sat, ali danas su vetrovi dostizali mnogo veću brzinu.
Misija nije otkazana, već samo odložena, rekli su iz Red Bula i dodali da čekaju bolje vremenske uslove. Još uvek nije poznato da li će Baumgarten skakati sutra ili nekog drugog dana.

19:40
09. oktobar 2012.  

“Smestio sam se u kapsulu i spreman sam da krenem”,
rekao je Baumgartner kontroli misije.

19:35

09. oktobar 2012.

Baumgartner trenutno priprema svoje telo udisanjem čistog kiseonika, kako bi očistio krv od azota, i prilagodio se značajnoj promeni pritiska i izbegao mučninu izazvanu dekompresijom.
Pošto je još jednom prošao sve tehničke detalje, Baumgartner je u svom speijalnom odelu pod pritiskom, vrednom 200.000 dolara, malo posedeo u zasebnoj prikolici, odsutnog izraza lica, prikupljajući duhovnu snagu za poduhvat koji mu predstoji.
Prema aktuelnim najavama, prenos skoka bi trebalo da počne u 19:35 časova po našem vremenu. Na Tviter nalogu Red Bula objavljeno je da je Feliks obukao odelo i da ekipa sada sprema i balon.

16:15
09. oktobar 2012.

Skok austrijskog “izazivača đavola” Feliksa Baumgartnera sa ivice svemira odložen je, po svemu sudeći za 19.30 sati zbog jakog vetra, javljaju strane agencije.
Skok je prvobitno trebalo da bude izveden juče, ali je odložen za 24 sata zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Jutros je usled jakog vetra ponovo pomeren za sat vremena.

15:50
09. oktobar 2012.

Austrijski avanturista Feliks Baumbartner, poznat kao “Neustrašivi Feliks”, izvešće danas skok sa visine od 36.576 metara, a ceo događaj moći će da se prati uživo. Ovim skokom on bi trebalo da postavi nov svetski rekord u ekstremnim padobranskim skokovima, a usput i da dostigne nadzvučnu brzinu.
Baumgartner će uzleteti do stratosfere uz pomoć balona sa helijumom. On je u subotu snimljen u Rozvelu, gde je sa svojim timom obavio finalne pripreme nakon pet godina treninga i planiranja.
Baumgartner će ući svemirsku kapsulu koju će balon punjen helijumom podići na 36,5 kilometara visine odakle će skočiti nazad prema Rosvelu u Novom Meksiku. Kada iskoči iz kapsule ubrzaće do 1100 km/h, a desetak minuta kasnije, prođe li sve u redu, otvoriće padobran i sleteti.
Pošto je još jednom prošao sve tehničke detalje, Baumgartner je u svom specijalnom odelu pod pritiskom, vrednom 200.000 dolara, malo posedeo u zasebnoj prikolici, odsutnog izraza lica, prikupljajući duhovnu snagu za poduhvat koji mu predstoji.
Želja mu je da nadmaši rekord Džoa Kitingera iz 1960. godine, koji je skočio sa visine od 31. kilometra. Kitingerova brzina od 988 kilometara na sat je bila blizu toga da bude brža od zvuka, a očekuje se da će Feliks probiti zvučni zid.

PRATITE UŽIVO SKOK:

Izvor: Agencije / Blic, B92
Foto: TANJUG, Beta, Fonet/Red Bull