Nekada zaštitno lice BK televizije, autor i voditelj mnogih emisija ove TV kuće – Irena Popović Jarčov vraća se na male ekrane. Neko vreme bila je novinar Foks televizije, na samom početku njenog rada, pa je sasvim razumljivo da će “svom domu” i da se vrati. Na Prvoj srpskoj televiziji uređivaće emisiju “Tačno 1”, koja će se emitovati upravo u tom terminu – 13.00, od ponedeljka do petka, i trajaće tačno sat.
“Emisija je informativno-kolažnog tipa, sastavljena od vesti, zanimljivih ljudskih priča – i potresnih i zabavnih, priča o životima domaćih i svetskih javnih ličnosti, izveštaja s premijera, koktela, koncerata, zabava… Ugostićemo stručnjake, sociologe, psihologe, glumce, sportiste, pevače…, i svako ponaosob komentarisaće teme kojima se bavimo u emisiji”, kaže Irena. “Gledaoci će dobiti i savete koji će im olakšati svakodnevni život, na primer kako odlepiti žvaku s majice a da ne ostane fleka, kako sprečiti opadanje kose, kako za 20 sekundi odmrznuti bravu na kolima, kako najbrže savladati gradivo, kako se našminkati kao profesionalac… Osim što ćemo naše gledaoce informisati i zabaviti, mi ćemo ih i nagrađivati iz dana u dan, jer će u okviru emisije biti emitovan i kviz, kada će gledaoci uz malo znanja moći da osvoje vredne nagrade.”
Po čemu se “Tačno 1” izdvaja u odnosu na druge emisije?
“Do sada na našim televizijama (a da to nije jutarnji program u trajanju od tri i više časova) nije postojala emisija koja je sadržala i informativni i zabavni i kontakt program. Jednostavno – “Tačno 1″će biti emisija zanimljiva svim kategorijama gledalaca. I tu nam neće biti kraj. Sve što sam nabrojala u opisu emisije ne čini konačni spisak. Razvijaćemo se zajedno sa emisijom, osluškivaćemo publiku i bogatiti sadržaj iz dana u dan.”
U moru televizija i emisija, koliko je teško biti originalan, i da li je to uopšte moguće?
“Ne postoji nešto što nije već negde emitovano, u ovom ili onom obliku. Niko ne može da izmisli toplu vodu. Tok šou je tok šou. Vesti su vesti. Portreti javnih ličnosti se mogu prikazati na ovaj ili onaj način. Svi kvizovi su slični. U moru televizija i sličnih formata jedna emisija može da se razlikuje samo kvalitetom – odabirom vrhunskog programa i drugačijim načinom pristupa temama koje se obrađuju. Televizija je napredovala, gledaoci su postali veoma zahtevni, njihova percepcija se izoštrila, u mogućnosti su da prate vrhunske programe svetskih TV stanica, i to istovremeno dva različita žanra. Onda tu zaista nema mesta amaterizmu. Zato, ako imate dugogodišnje televizijsko iskustvo, onda znate u kom pravcu treba da delujete. Ali morate neprestano da radite na sebi. Nema mesta opuštanju. Mediji se menjaju svakodnevno.”
Autor ste emisije, a zašto niste i voditelj, ipak vas mnogi znaju kao jedno od zaštitnih lica BK?
“Kad već toliko pominjemo BK, reći ću da je sreća što smo svi bili najpre novinari, a onda voditelji. Mi smo uradili toliko “specijalaca” da im se ne zna broj. Doduše, bilo je to vreme rata u bivšoj Jugoslaviji, NATO bombardovanja, 11. septembra, mnogih “presudnih“ izbora. To nam danas omogućava da radimo različite emisije, uživo ili one snimljene, političke ili zabavne. Zato mi je prirodno da budem urednik na Prvoj. “Tačno 1″ je novi izazov. A za slikanje uvek ima vremena.”
Dugo vas nije bilo na malim ekranima. Kako se dogodio povratak, i zašto baš Prva TV?
“Ja sam sa svojim kolegama, a dosta ih je i danas na TV Prva, radila na TV Foks na njenom samom početku. Tada smo imali tri kancelarije i mnogo entuzijazma. Zanimljivo, bilo nas je sa svih strana, i sa BK TV, i sa Politike i tadašnje TV Košava, i sa Bi-Bi-Sija, i iz Rojtersa, ali vrlo brzo smo postali ekipa. Tako da, kada su me pozvali, nisam mnogo razmišljala – rekla bih – vratila sam se kući i sebi.”
Da li vam nedostaje BK televizija, koja se po mnogo čemu izdvajala, i nalazite li sličnost sa Prvom?
“Kako sazrevate i kako prolaze godine, shvatate da se stvari menjaju i da jednostavno ne smete da budete sentimentalni. Ako ste profesionalac i timski igrač, uklopićete se u svaki kolektiv. Ne mislim pritom samo na televiziju. Ja sam poslednje četiri godine radila sa strancima i našim državnim službenicima. I jedni druge smo odlično prihvatili. Što se tiče BK televizije, ako pitate bilo koga ko je tamo radio duže reći će vam da je to bio divan period. Bili smo mladi, mnogo smo radili, davali sve od sebe, i prirodno je što smo uspeli u nameri da budemo najgledaniji. Angažovani su najveći stručnjaci za svaki segment programa i, prosto, uspeh nije mogao da izostane. Jedan moj kolega sa Prve mi je rekao pre više od godinu dana: “Irena, vi ste na BK postavili standarde moderne televizije, mi ćemo ih prevazići.” I zaista je tako. Kvalitet slike, produkcije i odabir programa na Prvoj su vrhunski. Drago mi je što sam deo toga.”
Šta ste radili u međuvremenu, dok vas nije bilo na malom ekranu?
“Oprobala sam se u drugačijem poslu. Radila sam na projektima Evropske unije kao ekspert za komunikacije. Upoznala sam se s načinom rada naših ministarstava. Mnogo sam naučila o teškom životu izbeglih, raseljenih i bolesnih. Videla sam i bedu i tugu i borbeni duh. Borila sam se da im se život poboljša – medijskim kampanjama, dokumentarnim filmovima, donatorskim večerima… A privatno… pa, u najkraćem – uradila sam važnu stvar. Vanja sad ima dve godine i pravi je zvrk, na mamu.”

Izvor: Novosti