Palma Kurir

Predsednik Gej-strejt alijanse (GSA) Lazar Pavlović kaže da je presudom kojom je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pravosnažno osuđen za tešku diskriminaciju pripadnika LGBT populacije, pravda zadovoljena.

Lazar Pavlović ističe da presuda lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću predstavlja prekretnicu u postavljanju standarda ponašanja političara, što je značajno za čitavo društvo, jer podiže prag odgovornosti političara za izgovorenu reč.

“Presuda takođe vraća dostojanstvo svim LGBT osobama u Srbiji i njihovo poverenje u sudstvo”, objašnjava Pavlović.

GSA se nada da Marković više neće iznositi stavove za koje je osuđen. “Ako to ne bude slučaj, mi ćemo ponovo adekvatno reagovati”, najavljuje Pavlović.

Ističe da svako ima prava na sopstveni stav ali da je GSA Markovića pre tri godine tužio zbog vređanja LGBT populacije, koju je nazivao bolesnom i zbog govora mržnje.

“Marković to sada pokušava da predstavi na drugačiji način, što je neprihvatljivo”, kaže Pavlović.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Markovića za težak oblik diskriminacije i zabranio mu da ponavlja izvšenu diskriminaciju i plati sudske troškove u iznosu od 57.300 dinara.

Dragan-Markovic-Palma-pravosnazna-presuda

GSA je u avgustu 2011. godine tužila Markovića na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije jer je drugačiju seksualnu orijentaciju javno prikazao kao bolest.

“Ja nikada u životu, gospodo homoseksualci, nisam kršio ljudska prava i ne vidim koja su to ljudska prava ugrožena homoseksualcima. Poznato je u Srbiji da se ja borim protiv bele kuge, a isto tako gospoda homoseksualci znaju, da iz veze dva muškarca ne može da se rodi dete”, naveo je Marković u otvorenom pismu.

“Gospodo homoseksualci, i dalje ću biti protiv održavanja bilo kog javnog skupa kada su u pitanju homoseksualci, jer njima niko ne brani da u četiri zida rade što hoće, a upornim insistiranjem da svoje opredeljenje javno demonstrijaju, upravo oni krše prava većine gradjana Srbije koji ih ne podržavaju”, kazao je Marković.

On je dodao da presuda Apelacionog suda niti bilo koja druga odluka, neće zabraniti njemu i stranci koju vodi da iznose svoje mišljenje o homoseksulacima.

Izvor: Info centar GSA i B92

Foto: Kurir i Info centar GSA