tanja-devenport-kirbi

– Evropska unija će uvek stati na stranu slobode izražavanja, koja je temelj naše zajednice i jedan od ključnih uslova za učlanjenje u evropsku porodicu. Sa druge strane, moramo se podsetiti da sloboda govora nikad nije zagarantovana i za nju se morate boriti – rekao je okupljenim blogerima Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, juče na otvaranju panela “BlogOpen-BlogClosed” u organizaciji Centra LIBER, u Domu omladine u Beogradu.

Devenport je, otvarajući skup, naglasio ulogu blogera u stvaranju pretpostavki demokratskog društva, naglašavajući da je na uticajnim blogerima da ukažu na eventualne propuste i probleme, a na državnim organima da rade na tome da stvore jedan prostor gde svi dobronamerni ljudi imaju prava da se slobodno izražavaju, na jedan odgovoran način.

Istom prilikom, američki ambasador Majkl Kirbi podržao je zahtev blogera za slobodu govora i ohrabrio blogere i građane na društvenim mrežama da govore ono što misle, ali i da se ponašaju odgovorno. On je podvukao da je sloboda izražavanja osnov svakog demokratkskog društva, ilustrujući toleranciju na svačije mišljenje pominjanjem da fan stranici Američke ambasade ima mnogo komentara građana koji nisu blogonakloni prema politici SAD, ali da oni nisu brisani i da na taj način jedno društvo ili država pokazuju da je važno čuti svačije mišljenje.

– Nekada je čoveku teško reći stvari koje nisu popularne, ali je to povremeno neophodno – podvukao je Kirbi.

Predstavnica bečke kancelarije OEBS-a, Deniz Jaziđi, svojim podužim govorom, nije ostavila prisutne u dilemi da li će ova organizacija popustiti u dijalogu koji je započet na realiciji OEBS-Premijer Vučić. Neće!
– Jedna stvar se nikada neće promeniti, a to je da OEBS od sprske Vlade zahteva poštovanje obaveze da će građanima i medijima garantovati slobodu izražavanja – naglasila je Jaziđi, dodajući da je slobodan protok informacija i sloboda govora obaveza koju je prihvatilo 57 zemalja, a među njima i Srbija.

Ona je rekla da je tužno što se danas onlajn mediji u Srbiji suočavaju sa tradicionalnim obračunom sa neistomišljenicima, koji se ogledaju u zlostavljanju od strane vlasti i policije, nečuvenim sudskim procesima, uvredama, privođenjem i pritvaranjem.

Govoreći o cilju skupa, Tatjana Vehovec je u ime organizatora blogerskog skupa naglasila da se Internet ne može ućutkati, ali da građani mogu, zastrašivanjem i da je najvažnije odgovoriti na pitanje “ne ko, šta čini i zašto ohrabruje napad na slobodu govora, već šta se čini da se ovi napadi obeshrabre.”

Ovo je ujedno bila i tema skupa na kojem su u radnom delu učestovali zaštitnik građana Saša Janković, poverenik Rodoljub Šabić, Đorđe Krivokapić iz Share fondacije, IT pravnik Žarko Ptiček i blogeri Nikola Jovanović, Nenad Milosavljević i mnogi drugi.

Ovaj skup izazvao je veliko interesovanje blogera, ali i političke i građanske javnosti, pa su se u publici mogli videti Vesna Pešić, Gordana Čomić, Aleksandra Jerkov, Aleksandar Senić (predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, NDS), Dragan Janjić, Zoran Živković, Branka Prpa, Jelena Ćuruvija… Međutim, do kraja radnog dela ostali su najzainteresovaniji, a među njima i mladi aktivisti vladajuće stranke koji su sačekali priliku da izraze svoje stavove i postave pitanja organizatorima, uglavnom tražeći da im se pokažu dokazi da cenzure ima.

U trenutku govora američkog ambasadora, iz publike se začuo povik: Sloboda za Snoudena, sloboda za Asanža! Ambasador Kirbi je prekinuo svoj govor na trenutak i obratio se čoveku u publici rečima: Nadam se da će vaš glas još dugo izdržati.

Ceo događaj bio je pokriven live streamingom, koji je u jednom trenutku – prekinut. Kako su kasnije objasnili organizatori, saznali su da je baš u tom trenutku, na serveru provajdera preko kojeg je emitovan događaj, počeo rad seljenja (rerouting) nekog servisa, što je isključilo server. Na insistiranje organizatora da se sa tim odmah prekine kako bi se neometano nastavio prenos, obećano je da će biti brzo, ali celih sat vremena, sve do par minuta pred kraj, rad na serveru je trajao.
Inače, provajderu mora biti vidljiv pojačan protok zbog prenosa uživo, ali je, uprkos tome što se videlo da se preko servera odvija live streaming, započeto sa “održavanjem servera”.

NIKOLA JOVANOVIC, DJORDJE KRIVOKAPIC, RODOLJUB SABIC I SASA JANKOVIC
Autor: Life Content