butrint

Albanija je dugo bila zatvorena zemlja, ali se sada stidljivo otvara ka svetu sa svojim prirodnim bogatstvima, koje je uspešno skrivala. Od pre nekoliko godina moguće je svima koji letuju na grčkom ostrvu Krf da odu na jednodnevni izlet do Albanije. Butrint je rimski grad (Burthtotum) i arheološko nalazište u Albaniji, blizu grčke granice.
Ruševine su otkopane posle II Svetskog rata, a pronađeni su amfiteatar, rimska kupatila, kapela iz V veka, bazilika iz VI veka, gradska kapija “Lavlja kapija” i srednjevekovni mletački zamak iz XIV veka, koji je danas muzej.
Ovaj lokalitet je uvršten na listu Svetske baštine UNESKO-a. Mesto je bilo naseljeno u praistoriji, bilo je grčka kolonija, rimski grad i episkopija. Posle perioda prosperiteta pod Vizantijom, a zatim pod kratkom okupacijom Mlečana, grad je napušten u kasnom srednjem veku, a na tom mestu je kasnije bila močvara.

butrint1

Grad Butrint se nalazi na krajnjem jugu Albanije, okružen gustom vegetacijom. Na brežuljku pored jezera, kanalom Vivari povezan je sa Jonskim morem. Naselje je bilo značajna stanica, na trgovačkim putevima, a vrhunac slave je steklo u IV veku pre nove ere, kao jedan od glavnih pomorskih i komercijalnih centara drevnog sveta. Prizor utvrđenja koja datiraju iz VI veka pre nove ere, podsećaju na vojne i ekonomske potencijale grada u to vreme. Na brdu je pronađen akropolj, opasan zidom izgrađenim od ogromnih kamenih blokova. Svedok kulturnog bogatstva grada je amfiteatar, koji datira iz III veka pre nove ere, sa kamenim sedištima, a koji je mogao da primi 1500 posetilaca. Pozorište se nalazi u podnožju akropolja, nedaleko od dva hrama, od kojih je jedan posvećen Asklepiosu, grčkom bogu medicine.

butrint2

Iskopavanja su donela na svetlost različite objekte, tanjire, vaze, keramičke svećnjake, skulpture. Pod vladavinom Rimljana grad je polako počeo da se raspada, ali su uprkos tome izgrađene tri monumentalne fontane, javna kupatila, tri gimnazije ukrašene mozaicima, kao i akvadukt izgrađen za vreme Avgusta, koji dokazuju da grad nije bio potpuno napušten. Bazilika i krstionica su izgrađene u VI veku, ali je njihova kasnija srednjevekovna istorija bila tubulentna, jer je grad bio uključen u mnoge borbe za vlast, kao i u sukob između Venecije i Turaka. Podzemna infiltracija vode je naterala stanovnike da pobegnu, a napušten grad su prekrili blato i vegetacija.

butrkint3

U 20. veku, posle oslobođenja Albanije 1944. godine, italijanski arheolozi su započeli detaljna iskopavanja. Blato i vegetacija koje su prekrivale lokalitet dale su mu prirodnu zaštitu, tako da je ceo grad otkriven skoro netaknut. Ključne oblasti iskopavanja su antička palata Triconch Palace, krstionica, rimske vile i antičke crkve. Ovo arheološko nalazište sadrži ruševine koje predstavljaju svaki period u razvoju grada, utvrđenja koja svedoče o različitim fazama izgradnje iz vremena grčke kolonije, do srednjeg veka. Glavne ruševine iz doba Vizantije su krstionica izgrađena unutar rimskih javnih kupatila i bazilika, koja je obnovljena u IX veku, a ruševine su dovoljno dobro očuvane da su moguće analize strukture. Nalazište je postalo veoma posećena turistička atrakcija. Do njege se može doći preko primorskog mesta Saranda, a najviše ga posećuju turisti sa obližnjeg grčkog ostrva Krfa.

Izvor: Superodmor
Foto: flickr.com