Legendarna britanska serija “Mućke” je jedan od najpopularnijih i nagledanijih sitkoma svih vremena. Napisao ju je Džon Saliven, a emitovala se od 1981. do 1991. godine. Snimljeno je ukupno sedam sezona, a povremeni božićni specijali išli su do 2003. godine. U Srbiji je takođe dostigla enormnu popularnost, a od nedavno se reprizno emituje na TV Avala.
Interesantna činjenica je da je serija dobila naziv po engleskoj poslovici “Samo konji i budale rade” (“Only fools and horses work for a living”), koja aludira na tendenciju glavnih likova da izbegavaju posao i plaćanje poreza.
“Mućke” su nagrađivane brojnim prestižnim nagradama, kao što su BAFTA i nagrada kraljevskog televizijskog društva. 2004. godine, BBC ju je proglasio za najbolji sitkom svih vremena.
Kao što već i vrapci na grani znaju, glavni junaci ove legendarne serije su Derik “Del Boj” Troter, njegov brat Rodni, deda, stric Albert, Triger, Bojsi i mnogi drugi.
Mnogi od aktera “Mućki” su tokom godina promenili lični opis, a neki od njih nažalost više nisu sa nama.
Predstavljamo Vam glavne aktere iz ove čuvene serije, koja se trenutno emituje radnim danima na televiziji “Avala”, sa početkom u 20 časova. Gde su, šta rade?


Ser Dejvid Džejson – Derek “Del Boj” Troter
Dejvid Džejson je rođen davne 1940. godine kao Dejvid Vajt. Glumačku karijeru je počeo sa 24 godine, a prezime je promenio u Džejson, pošto je već postojao glumac pod njegovim pravim imenom i prezimenom. Svoju najveću i najpoznatiju ulogu je upravo odigrao osamdesetih godina prošlog veka u seriji “Mućke”, glumivši Dereka “Del Boja” Trotera. Sa ovom ulogom je stekao planetarnu slavu, a zahvaljući između ostalog njoj, odlikovan je titulom sera 2005. godine. Povodom ovog priznanja, Džejson je svojevremeno izjavio: “Niko se nije nadao da će Derek Troter iz solitera koji nosi ime Nelson Mandela tako daleko dogurati. Još uvek pokušavam da dođem sebi”, rekao je “Del Boj”.
Džejson je pored uloge legendarnog trgovca iz Pekama, tumačio i ulogu detektiva Džeka Frosta u kriminalističkoj seriji “Frostov pristup” (“A Touch Of Frost”), kao i Larkina, oca velike seoske porodice u seriji “Dražesni pupoljci majski” (“The Darling Buds of May”).
Legendarni “Del Boj” sada ima 72 godine i trenutno je bez angažmana. Oženjen je, a sa njegovom drugom suprugom ima ćerku. Poslednja uloga mu je za sada bila u komičnoj seriji “Kraljevski telohranitelj”, koja se emitovala na BBC-iju. Džejson je u ovom sitkomu glumio kapetana Gaja Habla.


Nikolas Lindhrst – Rodni Troter
Nikolas je 21 godinu mlađi od svog kolege Dejvida Džejsona. Svoj glumački talenat je pokazao još od malih nogu, i to sa 12 godina. Tokom sedamdesetih pojavljivao se u brojnim reklamama. Medijsku pažnju privukao je ulogom Rodnija Trotera u seriji “Mućke”, u kojoj je bio do samog kraja njenog emitovanja. U svojoj karijeri glumio je u komičnim serijskim ostvarenjima “Two Of Us”, “The Piglet Files”…
Lindhrst ima 51 godinu, nije glumački angažovan. Poslednju ulogu imao je u seriji Džona Salivena “Rock & Chips”, koja je neka vrsta nastavka “Mućki”. Trenutno živi u zapadnom Saseksu sa suprugom Lusi i sinom Arči Bjornom. Nikolas je pobornik spoljašnih aktivnosti kao što su ronjenje, pilotiranje i surfovanje. Osim toga, bavi se i pčelarstvom.


Lenard Pirs – Deda
Lenard Pirs je rođen davne 1915. godine. Glumu je studirao na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti. Veći deo svoje karijere proveo je u pozorištu. Imao je i manje televizijske uloge u serijama “Cathy Come Home” i “Minder”.
Svetsku slavu je stekao pred sam kraj svog života, kada je tumačio ulogu Dede u seriji “Mućke”. Preminuo je na početku snimanja četvrte sezone, odnosno za vreme snimanja epizode “Hole In One”. To se desilo kada je Deda trebao da upadne u podrum “Ragine glave”, kako bi od te kafane dobio odštetu. Zbog Pirsove smrti, dve scene iz te epizode su morale ponovo da budu snimljene. Producent Džon Saliven je za ovaj nemili događaj saznao tek sutradan ujutru i saopštio ga Dejvidu Džejsonu i Nikolasu Lindhrstu, koji su bili užasnuti i pogođeni situacijom oko Lenarda.
Saliven je ubrzo promenio scenario za novu epizodu “Porodične veze”, koja je označila Dedinu smrt u seriji. U toj epizodi se pojavljuje njegov stariji brat Albert, koji ga je ujedno i zamenio.


Baster Merifild – Stric Albert
Merifild se rodio 1920. godine, a interesantno je da profesionalnu karijeru nije počeo kao glumac. Bio je učesnik u Drugom svetskom ratu. Posle toga, radio je kao bankar skoro 40 godina. Glumom je počeo da se bavi u 57-oj godini života, kada se penzionisano. Sedam godina kasnije, zamenio je premilog Lenarda Pirsa u seriji “Mućke”.
Na audiciji 1984. godine je oduševio glumačku ekipu, a kao nagradu dobio je ulogu Alberta Gledstona Trotera, poznatijeg svima kao Stric Albert. Proslavila ga je uzrečica: “Tokom rata…” (“During The War…”). Glumio je sve dok ga bolest nije oslabila. Merifild je umro u 78-oj godini. Bio je oženjen suprugom Ajris, s kojom nije imao dece. Njegovu pogrebnu povorku predvodili su kolege iz serije Dejvid Džejson i Nikolas Lindhrst. Zbog njegove smrti u Velikoj Britaniji je bila proglašena trodnevna žalost, što govori o značaju ovog glumca, ali i čitave serije.


Rodžer Lojd Pek – Kolin Bol “Triger”
Lojd Pek je svoju glumačku karijeru počeo 1965. godine, kada je imao 21 godinu. Proslavio se igrajući u seriji “Mućke”, gde je tumačio ulogu Kolina Bola “Trigera”. Osim toga, igrao je u komičnim serijama “The Vicar Of Dibley” i “The Old Guys”.
Glumio je takođe u holivudskom blokbasteru “Hari Poter i vatreni pehar”. Lojd-Pek je oženjen i ima tri sina. Trenutno je angažovan u seriji “Bordžije”, gde igra fratra, a 2013. godine moći ćemo da ga vidimo u filmu “Counterswirl” u ulozi Rikarda.


Džon Čalis – Terens Obri “Bojsi”
Čalis je startovao sa glumom sa 22 godine. Igrao je mahom u televizijskim serijama, i nešto malo u pozorištu. Proslavila ga je uloga bogataša Bojsija u seriji “Mućke”. Istog lika tumačio je ponovo u seriji “The Green, Green Grass”.
Četiri puta se ženio, ali nema decu. Trenutno je bez angažmana.


Tesa Pik-Džons – Rakel Tarner-Troter
Tesa Pik-Džons je rođena 1957. godine. Glumom je počela da se bavi sa 18 godina. Najpoznatija njena uloga je svakako uloga Rakel Tarner, devojke i buduće supruge Dela Trotera. Posle “Mućki” glumila je mahom u britanskim serijama. Njen partner Daglas Hodž igrao je njenog sina Demijana Trotera u odrasloj fazi u epizodi “Heroes And Villains”.
Što se tiče sadašnjeg angažmana, glumiće u britanskoj seriji “Roundabout”.


Gvinet Strong – Kasandra Troter
Strongova je dve godine mlađa od Pik-Džonsove. Glumačku karijeru počela je sa svega 14 godina. Igrala je mahom u britanskim filmovima i serijama. Proslavila se tumačeći ulogu Kasandre Troter. Godine 2008. igrala je u dve epizode serije “Frost”, zajedno sa Dejvidom Džejsonom. Udata je za britanskog glumca Džesi Birdsala, s kojim ima dvoje dece. Trenudno ne glumi nigde, a njeno poslednje ostvarenje je u drami iz 2011. godine “In Love With Alma”, kada je igrala ulogu Lore.


Kenet Mekdonald – Majk Fišer
Mekdonald je svoju karijeru počeo sa 22 godine. Igrao je u mnoštvu britanskih filmova i serija. Proslavio se ulogom Majka Fišera, vlasnika birtije “Ragina glava”. Nažalost, Kenet je preminuo 2001. godine. Njegova je poslednja uloga Stiven Pirs u drami “Last Detective”, koja je emitovana posle njegove smrti. Što se tiče njegovog lika u “Mućkama”, on nije preminuo, već je Majk navodno uhapšen zbog prevare.


Pol Barber – Denzil
Barber je prvi put skrenuo na sebe pojavivši se u britanskoj verziji mjuzikla “Kosa”. Tada je imao 23 godine. U svojoj karijeri glumio je u brojnim britanskim filmskim i serijskim ostvarenjima. Proslavio se igrajući u seriji “Mućke”, gde je tumačio lik kamiondžije Denzila. Još uvek je aktivan glumac i možemo da ga gledamo u drami “The Magnificient Eleven” i serijama “Sinbad” i “White Van Man”.


Sju Holdernes – Marlin Bojsi
Holdernesova je svoju karijeru glumice počela sa 18 godina. Krenula je tumačeći uloge u brojnim pozorištima širom Engleske. Poznata je pre svega po liku Marlin, supruge bogataša Bojsija iz serija “Mućke” i “The Green, Green, Grass”.
Sju je trenutno na pauzi, a njena poslednja uloga je u seriji “Doctors”, gde je glumila Beril i Šilu Keli.

izvor: Telegraf.rs