vesna dedic

Druga “Food Talk” konferencija održaće se za manje od dve nedelje, 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će „govoriti“ onako kako samo ona ume. Na konferenciji će prisustvovati mnogobrojni ljudi čije su profesionalne karijere usmerene ka hrani i od nje zavise, ali i svi oni koji dobru hranu vole i u njoj znaju da uživaju.

Panelu „Doručak na travi“ aromu će dati njegova moderatorka Vesna Dedić, koja nam upravo otkriva koliko su mirisi i ukusi važni u njenim knjigama i emisijama:

“Vrlo često me novinari pitaju šta je to autobiografsko u mojim romanima i ja im uvek kažem, ali do sada nikom nisam rekla – a meni je baš važno – da moji junaci tokom ljubavnih razgovora uvek jedu ono što ja u stvarnom životu tih dana kuvam ili u čemu sam uživala tokom neke romantične večere. U romanu „Zauvek u srcu“ jedan od najlepših delova, uz koji čitateljke plaču, jeste onaj kada sveže razvedena glavna junakinja opisuje osećaj smirenja dok se u njenom podstanarskom stanu mešaju mirisi kupke za bebe i pudinga od čokolade. U narednom „Sunce meni, sunce tebi“ trenutke strasti zaljubljenih junaka prate ukusi prpečenog hleba umočenog u marinade i njeguškog sira uz crveno vino, dok najbolje drugarice gledaju zalazak sunca na plaži, sa nogama u plićaku”, priča Vesna i nastavlja u istom maniru:
“U romanu „Ti si meni sve“ sve važno se dešava za šankom, u trpezariji glavne junakinje, uz miris pršuta i maslinovog ulja na ovalu, a glavni junak osvaja je celu kada u zoru – posle noći pune strasti – kupuje za njene sinove najbolji burek u Beogradu. U novom romanu „Zagrli me“ light motiv je vezan za ukus slatkih makarona sa prezlama koje glavna junakinja sprema fatalnom ljubavniku, a to je bilo jelo koje su moji ukućanizime zimus redovno tražili. U pauzama pisanja brzo sam ih pravila, odvajajući šerpicu za sebe, jer ja volim i sa prezlama i sa orasima. Naravno, kada sam završila pisanje romana, dijeta i teretana su postale teži deo moje svakodnevice”, kaže Dedićeva i dodaje:

“Koliko je hrana bitna u onome što pišem, govori i činjenica da sam – spremajući istorijsku melodrama “Pola duše” – dane provela po bibliotekama, jer sam želela da pronađem omiljena jela članova porodica Obrenović, Karađorđević i Petrović. Bila sam ponosna kada su mi pozavaoci dinastičkih jelovnika odali priznanje. Moj odnos prema hrani i stvaralaštvu oslikava se i kroz emisiju „Balkanskom ulicom“. Skoro da je redovno pitanje o mirisima detinjstva, koje nas vodi ka priči o pohovanim šniclama ili kiflicama, koje mame šalju studentima u Beograd, ili na jelo koje ih uvek čeka, kada se iz velikog grada vraćaju u zavičaj. Govor hrane je uvek vrlo intiman. Prezirem kada me neko pita „šta si danas kuvala“. To mi je veće zadiranje u intimu nego pitanje „kolika ti je plata“. Kao što postoje pesme koje nas vraćaju u momente sreće i tuge, tako postoji i hrana koja nas podseća na trenutke kada smo sa nekim, makar i sa samim sobom, bili bliski, kao i one kada smo se jedni od drugih udaljavali”, priča Vesna za kraj.

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDEa sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

food talk

Autor: Life Content