Dani Slovenije (73)

U Stadion Šoping Centru na Voždovcu u petak, 3. juna svečano su otvoreni Dani Slovenije u Beogradu koji će trajati sve do nedelje 5. juna.

Dane Slovenije otvorio je Ambasador Slovenije u Beogradu NJ. E. Vladimir Gasparič.

Dani Slovenije (62)

Svi prisutni Beograđani uživali su u muzičkom nastupu benda društva Kredarica iz Novog Sada, koji je izveo slovenačku tradicionalnu muziku, a potom je sve goste oduševio spektakularani folklorni nastup sa igrama iz Slovenije KUD -a iz Kostolca.

Dani Slovenije (69)

Dani Slovenije (5)

Svečano je otvorena mini izložba slovenačke akademske slikarke Majde Zorko – Gasparič, supruge ambasadora Slovenije u Beogradu. Izložba će trajati sve do nedelje, a sve informacije u vezi sa izložbom možete dobiti na štandu Turističke Organizacije Slovenije i Ambasade Republike Slovenije, koje su prvog dana događaja Beograđanima predstavile Sloveniju kao popularnu turističku destinaciju.

Dani Slovenije (1)

Dani Slovenije (54)

Sada već tradicionalno, četvrti put, ove nacionalne manifestacije prate i promocije hrane, pića i poslastica zemlje koja je tema ovih promotivnih događaja. Tako je bilo i ovog puta, posetoci prvog dana Dana Slovenije mogli su da probaju tradicionalne slovenačke poslastice – Prekmursku gibanicu i Bledsku krempitu koje su spremili vrsni i vešti poslastičari hotela Life design iz Beograda.

Za degustaciju mortadela i pršuta bili su zaduženi gastronomski stručnjaci slovenačkog premium brenda Kras. Pored vrhunskih suhomesnatih proizvoda, Kras je služio i sjajno vino ovog slovenačkog kraja – čuveni Teran. Ljubitelji piva uživali su uz popularno slovenačko Laško pivo, koje su hostese delile svima koji vole ovaj osvežavajući napitak.

Dani Slovenije (18)

Dani Slovenije (79)

Slovenački brend Gorenje predstavio je svoj prodajnia sortiman, a NLB banka pružila je posetiocima korisne informacije o svojim atraktivnim bankarskim uslugama. Dok je Triglav osiguranje na otvaranju manifestacije sve prisutne upoznao sa svojom ponudom raznovrsnih polisa osiguranja.

U subotu 4. juna od 12h NLB banka svim mališanima će pokloniti lutkarsku predstavu“Princ Marcipan”, od 15h najmlađi će moći da uživaju u oslikavanju lica u popularnim dečijim i slovenačkim motivima, dok će od 16h kreativnu jezičku radionicu o učenju slovenačkog jezika organizovati Škola stranih jezika Infinitiv u saradnji sa Katedrom za slovenački jezik. Od 18h nastupa hor “Pojoča družba” Društva Sava – Društva Slovenaca u Beogradu.

Dođite u subotu 4. juna u Stadion Šoping Centar da se sjajno zabavite i upoznate Sloveniju, njenu kulturu, jezik i običaje.

Dani Slovenije (78)

Dani Slovenije (53)

Dani Slovenije (52)

Dani Slovenije (44)

Dani Slovenije (12)