aleksandar filipovic

Prolećni semestar Škole za novinare i urednike u „Color Press Grupi“ počeće u subotu 14. marta. Jedan od gostiju predavača, urednik i voditelj emisije „Tabloid“ Aleksandar Filipović, ispratio je već tri generacije polaznika.

Predavao sam tri puta, a nadam se da ću barem još jednom jer sam ostao u kontaku sa polaznicima škole, koji mi se često obraćaju i sa kojima jako lepo sarađujem kao kolegama – kaže Filipović.

On je istakao da je škola značajna jer pruža polaznicima praktična znanja i šansu da odmah nakon završene škole rade u medijima. Na svojim časovima Filipović je pokušao da učenicima praktično demonstrira kako je biti televizijski novinar i autor.

To nije lako sa jednim nastavnim časom, ali trudili smo se predavanja budu kreativna i drugačija. Kroz moju karijeru pokušao sam da im kažem da u Srbiji danas ne postoji apsolutno nikakva garancija za bilo šta u ovom našem poslu, ali ako radite posao koji volite ta surova istina se lakše podnosi. Ono što je najvažnije pokušao sam da im demistifikujem ovaj naš posao, da nemaju iluzija – naglašava Filipović.

On je polaznicima naglasio da novinar nije tu da bi se družio sa pevačicama i političarima.

Danas novinar mora da zna da je izabrao profesiju koja je egzistencijalno neizvesna. Živimo u zemlji gde istraživačko novinarstvo nije na ceni, a pojedinci tabloidno novinarstvo shvataju kao resavsku prepisivačku školu sa Fejsbuka i Tvitera – kaže ovaj dugogodišnji novinar.

Filipović je mlađe kolege posavetovao da budu u toj profesiji samo ako je zaista vole.

To je posao u kome ne postoji klasično radno vreme. Srbija je ubedljivo najinspirativnija zemlja za kreativne i misleće ljude. Doduše povremeno treba se detoksirati i razmagnetisati iz stanja duha koji samo proizvodi loše vesti i bombaste naslovne strane. Ako mene pitate, od kako pamtim, nikada nije bilo gore stanje novinarstva. Ili smo mi potrošili sve živce i rezerve optimizma u prethodnim vremenima, sada kada u svemu imamo reprizu devedesetih. Opet, u ovakvoj zemlji uspeo sam da stvorim kreativne oaze svog duha. Jedno od tih lepih stvari je saradnja sa divnim i mladim talentovanim ljudima iz Škole novinarstva „Color Press Grupe“. U razgovoru sa njima, kada shvatim koliko su gledali mojih emisija i kako svako nešto drugo pamti, shvatim da nije bilo baš sve uzaludno – zaključio je Filipović.

Časove grupama od 12 do 15 polaznika pored autora „Tabloida“ držaće i dugogodišnji urednici, redaktori i novinari „Color Press Grupe“ Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Igor Conić, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Ivan Vuković, Nadežda Jokić, Vesna Tamburić, Jordan Ginović, Dragan Kecman, ali i kolege iz drugih medija Vesna Dedić, Duška Jovanić, Marina Kosanović, Bora Otić, Vesna de Vinča, Zoran Torbica, Snežana Dakić i mnogi drugi.

“Color Press Grupa” kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 10 konferencija u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe.

Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

Iz svake generacije od četiri do pet najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG.

Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama „Color Press Grupe“, Temerinska 102, Novi Sad. Upis traje do utorka, 3. marta. Više informacija o školi i načinu prijave možete pronaći na sajtu www.novinarskaskola.rs. Broj mesta je ograničen.

Autor: Alisa Varga

Foto: Life Content