U organizaciji Color Press Grupe i Centra za edukaciju “Pro Educa” 15. marta u hotelu “88 Rooms” u Beogradu, održaće se konferencija “Porodične firme – Stub razvoja ekonomije“.

Konferencija će okupiti privrednike i stručnjake iz ove oblasti u Srbiji i regionu. Na otvaranju će govoriti Goran Knežević, Ministar privrede u Vladi Srbije i Robert Čoban, presednik Color Press Grupe. Kroz panel diskusije i studije slučaja prisutni će imati priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, šta menadžeri porodičnih firmi treba da rade u krizi, govoriće se i o angažovanju spoljnih menadžera, odnosu porodice i porodične, kao i aktuelnim tržišnim uslovima poslovanja.

Na panelu „Žene u porodičnom biznisu“ učestvovaće i Marija Radojčić, tržišni strateg porodičnog brenda Friški Jazački sir i vlasnica licence Business Cafe za Srbiju, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

U svojoj biografiji ste naveli da čvrsto verujete da je budućnost srpske privrede u malim porodičnim firmama. Kakva je ta slika danas?

– Ako uporedite porodične firme sa partnerskim firmama, onda su porodične firme te koje sigurno beleže veću stopu uspeha, ali da su male porodične firme dobro pozicionirane u Srbiji, ne može se reći. Jedno je sigurno, na razvoju tog vida organizovanja se mora još mnogo raditi i u tome jeste budućnost, ali mi se još uvek kao društvo nismo otrgli od socijalizma i načina poslovanja u tom konceptu.

Sa kakvim izazovima se male porodične firme danas susreću?

– Izazovi sa kojima se susreću male porodične firme su sigurno važnost jasno definisane uloge u poslovnim i privatnim životnim ulogama članova porodice, jer kada se te uloge pomešaju i ne razgraniče onda dolazi do haosa i rezultata i napretka nema nigde, izazovi znaju da budu i nedostatak kapitala, pozicioniranje i opstanak na tržištu.

Kakvo iskustvo u poslovanju ima brend “Friški jazački sir”? Šta je ono što je ovakvim brendovima potrebno, koja vrsta podrške?

– Friški jazački sirevi, još uvek mala proizvodnja koju razvijamo na zdravim osnovama u skladu sa potrebama tržišta. Smatrali smo da se jedino možemo pozicionirati i opstati na tržištu ukoliko budemo negovali i istakli posebnost koju imamo. Naši proizvodi su različiti od drugih zato što mleko (sirovinu) za preradu isključivo koristimo sa naše farme, a hraniva koja dajemo kravama uzgajaju se na našim njivama. Ciklus naše proizvodnje je zaokružen i kontrolisan u potpunosti i jedino tako možete garnatovati za kvalitet proizvoda. Kad to sve sprovedete i u proizvodnji sira koristite tradicionalan način proizvodnje onda zaista imate proizvod kome malo kupaca može da odoli.

Da li su problemi i izazovi porodičnih firmi slični, kakvo iskustvo nosite u radu Business Cafea u Srbiji?

– Problemi i izazovi u porodičnim firmama, manje više jesu isti, ali kad rešimo da probleme pretvorimo u šanse, onda je sve lakše. Neophodno je da radite ono što volite, jer onda ćete sa svakom poteškoćam lakše nositi. Od kako sam nositeljka licence Business Cafe-a za Srbiju iskustva su veoma interesantna, preduzetnicima je najveći problem birokratija i neuređeni sistem, ali oni koji su opstali i uspeli definitivno kažu da su u najkriznijim momentima rešili da ostanu u poslu, jer su verovali u to šta rade i voleli. Dve osnovne poruke Business Café-a jesu DA NISMO SAMI i DA JE MOGUĆE USPETI SADA I OVDE.

Program konferencije i način prijave potražite na linku www.color.rs/porodicnefirme2017, a sve informacije i na našoj FB stranici i eventu

Privatna arhiva