U organizaciji Color Press Grupe i Centra za edukaciju “Pro Educa” 15. marta u hotelu “88 Rooms” u Beogradu, održaće se konferencija “Porodične firme – Stub razvoja ekonomije“.

Konferencija će okupiti privrednike i stručnjake iz ove oblasti u Srbiji i regionu. Na otvaranju će govoriti Goran Knežević, Ministar privrede u Vladi Srbije i Robert Čoban, presednik Color Press Grupe. Kroz panel diskusije i studije slučaja prisutni će imati priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, šta menadžeri porodičnih firmi treba da rade u krizi, govoriće se i o angažovanju spoljnih menadžera, odnosu porodice i porodične, kao i aktuelnim tržišnim uslovima poslovanja.

Prezentacija rezultata istraživanja “Izazovi za porodične kompanije u Srbiji i regionu” prezentovaće Dragan Močević, Pro educa, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Da li se u vašem istraživanju može izdvojiti jedan, najveći izazov sa kojim se susreću porodične firme u Srbiji i regionu?

– Najveći izazov sa kojima se susreću porodične firme svakako je transfer generacija, koji sam po sebi možda i ne bi bio najveći, da se ne pojavljuje u kombinaciji sa ostalim mnogobrojnim problemima i poteškoćama – nedostatak tradicije upravljanja preduzećem prema učinku, nepovjerenje prema eksternim menadžerima, socijalističko naslijeđe, te objektivne okolnosti u privredi, uticaj ekonomske krize i promjene na tržištu. U takvim uslovima, bilo koji izazov sa kojim se porodične firme susretnu postaje prepreka sa domino efektom. Izazova će uvijek biti, kako u smislu transfera upravljanja i uključivanja naredne generacije u poslovanje firme, tako i u smislu prilagođavanja promjenama i korištenja prilika.

Da li se izazovi i na neki način problemi s godinama i različitim uticajima menjaju ili su ipak porodične firme specifične po tom pitanju?

– Koji će izazov biti najveći u kom trenutku zavisi od mnogo faktora, ali najviše od toga koliko uspješno se firma suočila sa unutrašnjim promjenama i koliko uspješno je reagovala na eksterne. Iako su, kao i svi ostali, vlasnici porodičnih kompanija snažno motivisani za dugoročni uspjeh kompanije, umjesto na trenutni profit, faktori poput previše emocija i nedovoljnog znanja uz podcjenjivanje sukcesije, previše neformalnih pravila, nepostojanja jasnog okvira pri procesu odlučivanja i nedostatka discipline mogu se izdvojiti kao specifični problemi sa kojima se prodične firme suočavaju u odnosu na druge oblike firmi.

Na prethodnoj konferenciji govorilo se o spoljnim saradnicima kao jednom od najvećih promena koja može da se dogodi porodičnim firmama generalno. Kako vidite uticaj spoljnih saradnika na porodične firme?

– Spoljni saradnici ili eksterni menadžeri su, barem prema rezultatima istraživanja, najčešće imali pozitivan uticaj na poslovanje porodičnih firmi. Naravno da stvari ne treba generalizovati, te da je to stvar ličnog iskustva, ali nema ništa loše u dovođenju stručnog, adekvatnog i kvalitetnog eksternog menadžera u porodičnu firmu, ukoliko unutar porodice ne postoji osoba koja je zainteresovana i koja bi mogla da preuzme tu ulogu.

Gde vidite priliku svih država u regionu da pomognu porodičnim firmama kako bi održale tradiciju, ali i kontinuitet u poslovanju?

– Napredak u prepoznavanju značaja porodičnih firmi postoji, kako kod predstavnika institucija, tako i kod samih vlasnika i osnivača porodičnih firmi. Ipak, prostora za poboljšanja uvijek ima. Jako je važno da što veći broj vlasnika porodičnih firmi na vrijeme postane svjestan izazova i problema sa kojima se suočavaju. Porodična firma je najčešći oblik firme u svijetu, a budući da ove firme zapošljavaju vise od pola svjetske populacije, podrška razvoju i jačanju preduzetništva treba da bude prioritet svake izvršne i lokalne vlasti u regionu, svakog odgovornog pojedinca i institucije. Samo porodične firme omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, u svijetu čak i do 60 odsto. Jedino u situaciji kada su vlasnici i menadžeri porodičnih firmi svjesni svojih nedostataka i problema, a država, odnosno institucije i ključni akteri, spremni da saslušaju i razgovaraju – održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama se može posmatrati kroz prizmu pozitivnih kretanja.

Zato će na poslovnom forumu u Beogradu vlasnici porodičnih firmi ali i predstavnici institucija, od predavača i panelista dobiti mnogo korisnih saveta kao bi uspešno prošli kroz sve izazove.

Program konferencije i način prijave potražite na linku www.color.rs/porodicnefirme2017, a sve informacije i na našoj FB stranici i eventu