narinder

Konferencija “Check In 2016” okupiće 28. oktobra u Novom Sadu – lidere u hotelijerskoj industriji i tur-operatere iz celog regiona. Konferencija će se baviti najnovijim trendovima u hotelijerstvu – digitalizaciji, izazovima bezbednosti i drugim aktuelnim temama.

Konferenciju će otvoriti Robert Čoban, presednik Color Press Grupe i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. U jednom od panela – ambasadori zemalja sa bogatom turističkom ponudom – Crne Gore, Hrvatske, Turske, Brazila, Izraela i Indije govoriće o problemima ove važne privredne grane u nestabilnim vremenima.

Na panelu “Tourist Superpowers in Unstable World: Ambassadors Panel” učestvovaće i ambasadorka Indije u Beogradu, H.E. gospođa Narinder Čauhan.

Kako ocenjujete turističku ponudu Srbije? S jedne strane tradicionalni duh u turizmu, a s druge strane praćenje svetskih trendova u turizmu i hotelijerstvu?

– Srbija je verovatno među najmirnijim i najbezbednijim mestima na svetu. I upravo to je čini prirodnom turističkom destinacijom kojoj je neophodno globalno brendiranje. Upoznata sam da Vlada Srbije očekuje da će ovogodišnji devizni priliv od turizma dostići milijardu evra. Srbija ima raznovrsnu strukturu turističkih atrakcija i čuvena je po svojim istorijskim, arheološkim, geološkim, geomorfološkim i botaničkim karakteristikama. Srbija je zemlja sa bogatom istorijom, relativno dobrom putnom mrežom i značajnim ljudskim potencijalom. Sama činjenica da se Srbija nalazi u srcu Centralnoistočne Evrope, kao i pojava lou kost avio kompanija na srpskom tržištu otvaraju nove mogućnosti u sektoru turizma. Iz Srbije se avionom do najvećih gradova Evrope stiže za samo sat, dva, što je olakšavajuća okolnost za sve turiste koji žele da posete vašu zemlju. Predstavnici indijskog ogranka turističke kompanije Tomas Kuk su prošle godine posetili Srbiju kako bi istražili mogućnosti organizovanja grupnih poseta indijskih turista. Er Srbija i Etihad ervejs takodje imaju primamljive ponude za turiste iz Indije i Srbije. Filmski producenti iz Indije počeli su da snimaju filmove u Beogradu, što ukazuje da će ekspanzija ovog trenda doneti i veći turistički priliv Srbiji. Mi smo takodje bili pokrovitelji spota ‘Joga sa krovova Srbije’ sa ciljem popularizacije turističke infrastrukture vaše zemlje. Očekuje se da će predlozi Vlade Srbije za investiranje u Dunavski region višestruko doprineti daljem razvoju turizma, uključujući banjski i planinski turizam kao i putnu infrastrukturu, što će takodje doprineti ulepšavanju gradskih centara i obnavljanju fasada u većim gradovima kako bi postali privlačniji za turiste.

Zaslužni ste za to što se Indija već godinama predstavlja kao turistička destinacija na Sajmu turizma u Beogradu. Kako ste zadovoljni tom kampanjom?

– Međunarodni sajam turizma u Beogradu je jedan od najznačajnijih turističkih skupova u Evropi i veoma nam je važno da je svojim učešćem Indija deo tog dogadjaja. Od 2014. svake godine učestvujemo na Medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu, sa izložbom različitih tema. Ove godine smo predstavili naš medicinski i ajurvedski turizam. Takodje smo organizovali radionice o ajurvedi , sa besplatnim konsultacijama. Indija se sve više razvija kao centar zdravstvenog turizma zahvaljujući pristupačnim uslovima i kvalitetnim medicinskim uslugama, što uključuje i komplikovane hirurške intervencije. Takodje, u Indiji je sve veći broj ajurvedskih centara, a indijske države Kerala, Tamil Nadu, Utarakhand, Radžastan, Goa i Maharaštra su medju vodećim po ustanovama koje pružaju najsavremenije usluge koristeći ajurveske metode lečenja. Indija je danas omiljena turistička destinacija, atraktivna tokom cele godine: njena turistička ponuda uključuje lokalnu kulturu i duhovnu tradiciju, pustinje i rezervate, medicinski, poslovni, kao i eko turizam, itd. Izuzetno raznoliku turističku ponudu Indije takodje čine gradovi bogate kulture, mesta značajna po duhovnim sadržajima, tropske plaže, Himalaji, pustinjski safari. U cilju privlačenja turista, Vlada Indije je odlučila da omogući pogodnost dobijanja elektronske turističke Vize (eTV) za državljane Srbije, što je donelo pozitivne rezultate – u periodu od marta do septembra ove godine ovim putem turistima iz Srbije izdata je 171 viza za Indiju. Broj turista iz Srbije koji su posetili Indiju tokom 2015. povećan je za 17 odsto, i meni je veoma drago da sve veći broj srpskih turista putuje u Indiju. Medjutim, postoje mnogo veći potencijali koje bi trebalo zajednički iskoristiti radi uzajamne koristi. Jedan od planiranih koraka sa ciljem promovisanja turizma je i proširenje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

Kakvu saradnju Ambasada Indije ima sa turističkim institucijama i organizacijama u Srbiji?

– Er Srbija i Etihad ervejs nude najpovoljnije cene avio karata i najbolje veze iz Beograda, preko Abu Dabija, do svih gradova u Indiji. U saradnji sa Er Srbijom, Etihad ervejsom i predstavnicima turističkih agencija u Srbiji, 2014. godine sam u Indijskoj kući organizovala radionicu za tur operatere. Er Srbija i Etihad ervejs su takodje bili glavni sponzori modne revije indijskog dizajnera Maniša Arore, koja je održana u Indijskoj kući tokom Beogradske nedelje mode pre dve godine. Akcija brendiranja autobusa na beogradskim ulicama, koji su bili obeleženi sloganom Incredible India (Neverovatna Indija), takodje je bila veoma uspešna. Zatim, na 37. Medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu 2015. učestvovala je i jedna turistička agencija iz Indije, Uni Crystal Holidays, dok je srpska agencija Fly Travel uzela učešće na Globalnom sajmu turizma u Indiji (GET India) u aprilu iste godine. Zahvaljujući svim ovim naporima, broj srpskih turista koji su posetili Indiju tokom prošle godine povećan je za 17 odsto. Pored ostalih tema kojima se bavim u interakcijama sa medijima i na različitim skupovima, nastojim da u središte svoje pažnje stavim turistički potencijal i nadam se ostvarenju višestrukog povećanja broja turista između naše dve zemlje.

Kompletan program konferencije možete pronaći na linku www.color.rs/checkin2016

checkin2016

Jelena JovičićColor Press Grupa