jelena-nikolic

Konferencija “Check In 2016” okupiće 28. oktobra u Novom Sadu – lidere u hotelijerskoj industriji i tur-operatere iz celog regiona. Konferencija će se baviti najnovijim trendovima u hotelijerstvu – digitalizaciji, izazovima bezbednosti i drugim aktuelnim temama.

Konferenciju će otvoriti Renata Pinžo, pomoćnik ministra – sektor turizam i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. U jednom od panela – ambasadori zemalja sa bogatom turističkom ponudom – Crne Gore, Hrvatske, Turske, Brazila, Izraela i Indije govoriće o problemima ove važne privredne grane u nestabilnim vremenima.

Na panelu “Istine i zablude u hotelijerskoj matematici: Da li povećan broj dolazaka znači i veći ADR” učestvovaće i Jelena Nikolić, IN Hotel Beograd.

Kakve promene su donele savremene tehnologije u hotelijerstvo?

– Pojavom interneta i on-line kanala hoteli su bili prinuđeni da pristupe jednom novom kanalu distribucije. Izazov je bio za sve hotele kako da se najbolje pozicioniraju na sajtu. Primenom informacionih tehnologija, hotelijerstvo doživljava ekspanziju u svom poslovanju, kroz dostupnost internet stranice hotela, mogućnost on-line rezervisanja smeštaja. Rezervisanje smeštaja moguće je uraditi putem različitih sistema kako rezervacionih tako i distributivnih .
Savremeno hotelsko poslovanje nezamislivo je bez korišćenja Channel Manager-a, rezervacionih sistemi (CRS), kao i sve većeg broja poslovnih aplikacija. U današnje vreme svaki hotel koristi neki od mnogobrojnih Property Management Sistema koji najbolje odgovara njihovoj viziji poslovanja.

A, koliko hotelijersko tržište u Srbiji kaska za određenim trendovima u svetu?

– Poslovanje hotelskih preduzeća je kompleksan proces i neophodna je primena savremenih informacionih sistema,
pre svega zbog brzine dobijanja neophodnih informacija, lakše komunikacije, uštedi u radnoj snazi, mogućnosti kreiranja mnogobrojnih izveštaja. Rezultati sprovedenog istraživanja ukazuju na pozitivan stav u okviru poslovanja hotelskih preduzeća u Srbiji kada je u pitanju primena informacionih sistema i novih trendova u njihovom poslovanju. Rezultati ankete su pokazali da 80% ispitanih koristi informacione sisteme.

Da li je franšizama, kao što je Holiday Inn hotel, lakše da se prilagođavaju promenama i trendovima?

– Hotelima koji posluju u okviru franšize svakako je lakše da se prilagođavaju promenama i novim trendovima iz jednostavnog razloga što davaoci franšize u najvećem broju slučajeva obezbeđuju obuku za sve nivoe učesnika u franšizi, odnosno za primaoca franšize, menadžere hotela i osoblje. Primalac franšize tako uči o svim aspektima franšizne operacije koja između ostalog obuhvatai nove trendove u poslovanju hotela, reklamu, promociju, marketing.

Kako vidite budućnost hotelijerstva i razvoj savremenih tehnologija u ovoj oblasti?

– Primena savremene informaciono komunikacione tehnologije u turizmu podrazumeva korišćenje Interneta, GDS-a i elektronskog (on-line) poslovanja u svakodnevnim operacijama. Postoje mnoge prednosti koje imaju proizvođači i prodavci usluga u turizmu od ovih tehnologija koje su dovele do promene načina poslovanja preduzeća i olakšale saradnju sa drugim subjektima turističke privrede. Ključne promene u distribuciji na turističkom tržištu su posledica sve veće primene elektronskog poslovanja, i u budućnosti se očekuje isti trend. Primena robota u hotelijerstvu je trenutno samo u pojedinim hotelima realnost i praktično se svi roboti koji koriste tretiraju kao pilot projekti. Ubrzano se radi na široj primeni robota u različitim segmentima hotelskog poslovanja.

Kompletan program konferencije i informacije o prijavi možete pronaći na linku www.color.rs/checkin2016

checkin2016

Jelena JovičićPrivatna arhiva