Nakon što se pred hrvatskim sudom izborio da podjednako provoditi vreme sa sinom Aleksandrom, a potom je doneto i rešenje da on i Severina Kojić moraju zajednički da se dogovaraju oko svih bitnih aspekata u detetovom životu, Milan Popović i Severina sada ne mogu da se dogovore oko upisa deteta u školu.

Naime, Severina zahteva da sin ide u hrvatsku školu, a Milan Popović da ga upiše u američku, internacionalnu, školu.

Tim povodom, Milan Popović i Severina Kojić sastali su se 11. juna na ročištu u hrvatskom opštinskom građanskom sudu u Zagrebu kako bi se na, pravno rečeno glavnoj raspravi, dogovorili oko školovanja malenog Aleksandra jer zbog, pre svega, stava majke to nisu mogli da učine nekim drugim, ljudskijim i toplijim putem koji bi, i te kako, bio za dobrobit deteta.

Severina Kojić hoće da svog sina upiše u OŠ Jordonovac, dok Milan Popović ima drugačije predloge, smatra da bi bilo najbolje da ga upiše u američku školu i traži da snosi troškove celokupnog školovanja, dok je sud doneo odluku da bi roditelji morali da se, kada su u pitanju ovakve stavke, usaglase.

Milan Popović je u svom iskazu rekao da nije moguć dogovor među stranakama, te je pred sudom izneo da je Severina, u svakom slučaju, povredila odredbe Porodičnog zakona i konvencije na način da nije ni razgovarala sa detetom, razmotrila njegovo mišljenje, a takođe se nije interesovala o programima školovanja deteta, piše “Blic”.

U sudnici je u jednom trenutku nastao opšti kuršlus na koji niko nije bio pripremljen.

“Aleksandar je pre svega Hrvat!”, rekla je Severina.

Milan Popović joj je odgovorio:

“Ma kako je pre svega Hrvat?”

Severina je nastavila da zahteva:

“Mora da ide u hrvatsku školu!”

Milan Popović je na sud doneo i važeći spis u kojem se jasno vidi da se u internacionalnoj američkoj školi detaljno uči i hrvatski jezik.

Na kraju svega kada su izašli iz sudnice, Severina se okrenula i pred svima rekla Milanu: “Seljačino!”.

Milan Popović to nije komentarisao.

Podsećamo, prepiska koja je prethodila ovom ročištu vodila se preko advokata jer je Severina Kojić zatražila odvojene sastanke u okviru postupka obaveznog savetovanja. Kao i pred sudom, i prepiska je bila puna žuči nezadovoljne strane.

Naime, Milan Popović je putem advokata pokušao da objasni iz kojih razloga svog sina želi da upiše u internacionalnu američku školu.

“Smatram da Američka internacionalna škola ima mnoge prednosti za našeg sina. Zbog verovatnoće da će život provoditi u raznim zemljama širom sveta (zbog roditelja koji su iz različitih država) u njegovom je najboljem interesu da stekne savršeno znanje engleskog jezika i dobije diplomu koja bi mu omogućila upis u bilo koju internacionalnu školu u bilo kojoj zemlji”, naveo je Milan Popović, a među konkretnim pogodnostima naveo je i lokaciju same škole, koja je na pola puta između njegovog i Severininog stana u Zagrebu, činjenicu da se radi o najsavremenijoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj, ako ne i na Balkanu, činjenicu da su predavači iz engleskog govornog područja, da je škola jako obezbeđena, da, pored osnovne, nudi i srednje obrazovanje, što znači da bi dete dalje obrazovanje nastavilo u istoj ustanovi.Škola je, objašnjava dalje Milan, zaista internacionalna, budući da se broj učenika jedne nacionalnosti ograničava na do 20 odsto.

Ipak, Severina smatra drugačije.

Ona insistira na upisu deteta u osnovnu školu u Zagrebu, koja, kako ona navodi između ostalog, ima i internacionalni program, a akcenat stavlja na činjenicu da bi detetu društvo iz škole bilo pretežno hrvatske nacionalnosti, te da je Aleksandar Hrvat, koji od rođenja živi u Zagrebu, i smatra da je u njegovom interesu da prvenstveno uči hrvatski jezik.

“On je u vrtiću počeo da uči da piše na hrvatskom, a u osnovnoj školi mora savršeno da nauči prvenstveno svoj maternji jezik, a tek potom i strane jezike”, piše u njenom dopisu koji je poslala preko advokata.

Milan je izrazio i strah od moguće diskriminacije Aleksandra na osnovu toga što mu je otac Srbin.

“Kao primer navodim da deca u toj školi obeležavaju dan pada Vukovara i da bi Aleksandar mogao da bude izložen diskriminaciji vršnjaka”, jedna je u nizu Milanovih primedbi.

“Pre svega, Aleksandar je Hrvat, pa nema razloga da bude žrtva diskriminacije drugih Hrvata. Godišnjicu pada Vukovara, godišnjicu Oluje i slično obeležava cela Hrvatska, te je reč o delu istorije o kome će Aleksandar, kao i svako drugo dete, učiti u školi”, ispričala je Severina.

Stranke se na ovom ročištu nisu dogovorile, te je ishod do daljnjeg nepoznat.

Svetsvet, printscreen