Prvo mesto u takmičenju „Zvezde Granda”, koje je sinoć održano po šesti put otkako postoji, pobedniku uopšte ne garantuje uspešnu karijeru ni popularnost. Jer kad prođu slavlje i euforija, snimanje albuma, gostovanja po emisijama, naslovne strane, pobedniku se vrlo lako može desiti da ga svi zaborave.
To se upravo i desilo nekima od onih koji su bili pobednici prethodnih godina. Praksa je pokazala da je većina dosadašnjih prvoplasiranih imala mnogo manji uspeh i karijeru koja bi pošla silaznom putanjom samo nekoliko meseci pošto bi ih Saša Popović izgrlio i izljubio i saopštio im da su osvojili prvo mesto „Zvezda Granda”. Mnogo bolje su prolazili oni koji se nisu našli na tronu u finalnoj večeri.
„Zvezde Granda” emituju se od 2004. godine. Prve sezone pobednik je bio Bane Mojićević, ali već tada se pokazalo da prvo mesto nije garant budućeg uspeha. Njegove koleginice Slavica Ćukteraš i Tanja Savić, pa i Darko Filipović, koji su se u finalu lošije plasirali, danas imaju uspešnije karijere od njega.  Za razliku od prve sezone sledeća je dala nešto uspešnijeg pobednika – Milicu Todorović, koja polako, ali sigurno gradi karijeru, a svakako joj je najveći uspeh učešće u mjuziklu „Dom za vešanje” Emira Kusturice.
Ipak, opet kao po nekom pravilu, oni koji su bili nižeplasirani prema glasovima publike u finalu, mnogo veći uspeh su ostvarili kada se takmičenje završilo. To važi za Jadranku Barjaktarović i Jovanu Pajić, trećeplasiranu i petoplasiranu takmičarku.
Treća sezona je kao pobednika iznedrila Dušana Svilara, najveće iznenađenje do tada, jer je on neko ko se uopšte nije uklapao u fazon Granda pošto je pre svega naklonjeniji pop muzici.

 

Da li zbog toga ili nečeg drugog, opet se ponovilo isto što i ranijih godina. Pravi pobednici te sezone danas su Radmila Manojlović i Milan Stanković, koji je u svoj CV upisao i učešće na Evrosongu, ali i to da je prvi umeo da pokaže zube Saši Popoviću. Posle hladnog rata između njih dvojice mnogi sa folk scene ustali su protiv Popovića zbog robovlasničkog tretmana prema mladim „zvezdama Granda”, što je ovom takmičenju pomutilo popularnost.
Na takmičenju 2008/09. godine prvo mesto osvojio je Darko Lazić, koji je slavu podelio sa kolegama Milanom Topalovićam i Slobodanom Vasićem, ali se i ovog puta ponovio scenario iz prethodnih sezona.
Prošle godine pobedio je Stevan Petrušić, a da li će se i njegovom slučaju ponoviti isto što i njegovim prethodnicima, još je rano reći.
Sinoć se u finalu našlo desetoro najboljih pevača ovogodišnjeg takmičenja za zvezdu „Granda”. Pobednik takmičenja dobija opremljen stan i album, drugoplasirani automobil i pesmu, a treći televizor i pesmu, dok će ostalih sedmoro učesnika dobiti po 2.000 evra za kupovinu pesme poznatih autora. Podsetimo, u top 10 su se našli: Andreana Cekić, Vanja Mijatović, Milica Pavlović, Aleksa Radenković, Slobodan Rakić, Nadica Ademov, Nikolina Kovač, Nikola Nešić, Miroslav Mirče Radulović i Darko Martinović. Prvobitno je bilo sedmoro finalista, ali su se po odluci direktora „Grand produkcije” Saše Popovića u finalu našla još tri takmičara.
Izvor: Press