Stotinak stanovnika Trebinja protestovalo je kod kule Petrina iznad grada, ne dozvoljavajući da se tvrđava sruši, a kamen upotrebi za izgradnju Andrićgrada.
Okupljeni građani poručili su da neće dozvoliti rušenje kulturno-istorijskog spomenika koji su stari više od 130 godina. Tvrđava Petrina izgrađena je u doba austrougarske vladavine u BiH. Kako su preneli banjalučki mediji, načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je da ga je nedavno kontaktirao reditelj Emir Kusturica i pitao da li može za Andrićgrad da koristi kamen sa austrougarske karaule, gde su već dve strane bile urušene.
Ćuk mu je, kako se navodi, rekao da lično nema ništa protiv, ali da je neophodno kontaktirati nadležne institucije, prvenstveno Zavod za zaštitu spomenika.
“Rekao sam mu tada da lično nemam ništa protiv toga da i mi na neki način učestvujemo u izgradnji Andrićgrada, ali za to mora da postoji određena procedura, nakon koje bi se izjasnili i odbornici Skupštine opštine Trebinje i građani”, preneli su mediji Ćukovu izjavu.
On je demantovao da je potpisao bilo kakvo odobrenje za odvoz kamena. Opozicione stranke u Trebinju zatražile su održavanje vanredne sednice opštinskog parlamenta, kako bi se razmotrio ovaj slučaj.
Bagerima, koji su juče u Trebinje stigli iz Višegrada, počelo je rušenje starog utvrđenje Petrina iznad Trebinja, kako bi kamen bio odnet za izgradnju Kamengrada u Višegradu, koji gradi reditelj Emir Kusturica.
Veća grupa građana Trebinja blokirala je stari austrijski put ka tvrđavi, kako bi sprečila rušenje tvrđave i odvoženje kamena.
Vlada RS, opština Višegrad i Kusturičina firma “Lotika” su u aprilu prošle godine formirali zajedničko preduzeće za izgradnju Andićgrada (Kamengrada), pri čemu je “Lotika” postala vlasnik 51 posto zajedničke firme, a Vlada i opština Višegrad preostalih 49 odsto.
Vlada RS je za izgradnju Andrićgrada do sada uložila skoro šest miliona maraka (oko tri miliona evra).

Izvor: Beta