Eparhija bačka usprotivila se danas zbog postavljanja metalne konstrukcije za ozvučenje i video-prenos koncerta Đorđa Balaševića pred ulazom i ogradom Vladičanskog dvora i samo nekoliko metara od Saborne crkve koja proslavlja svoju slavu, a bez njene saglasnosti.
Iz Kancelarije episkopa bačkog Irineja na dan održavanja Balaševićevog koncerta u centru Novog Sada saopštavaju da su gradski “oci” odlučili da svoju nameru o postavljanju konstrukcije za ozvučenje koncerta na tom mestu ostvare “bez znanja, obaveštenja i saglasnosti Eparhije bačke”.
Kako se ocenjuje u saopštenju, taj postupak je nezakonit i predstavlja “grubo kršenje bogoslužbenog prostora i vremena”, koji su, kako kažu, zaštićeni odgovarajućim odredbama Zakona o crkvama i verskim zajednicama.
U saopštenju se podseća da se Vladičanski dvor zajedno sa Sabornom crkvom svetog Georgija, nalaze u starom jezgru Novog Sada i pod najvišim stepenom zaštite, uz tvrdnju da je na tom prostoru “strogo zabranjeno postavljanje pokretnih reklama i privremenih objekata”.
Eparhija, takođe, smatra da je neprikladno da se organizuje koncert u gradu iako se još nije navršilo 40 dana od tragedije u novosadskoj diskoteci “Kontrast”.
Balaševićev koncert, pod sloganom “Panonska mornarica NS u Matičnoj luci”, održava se večeras na Trgu slobode ispred Gradske kuće.

Kako je svet.rs već javio koncertu će večeras prisustvovati i DS kandidat za Predsednika Srbije Boris Tadić.

Izvor: 021.rs