Cover photo SFW
U Novom Sadu će od 31. oktobra do 2. novembra biti održan Serbia Fashion Week, prvi zvanični Internacionalni festival umetnosti, mode i dizajna. Na taj način će jedan od najvećih svetskih brendova, Fashion Week, konačno stići i u Srbiju.
U skladu sa preporukama Saveta Evropske unije i statusa Republike Srbije kao kandidata za člana EU, Nacionalna komora za modu Srbije dobila je odobrenje posle glasanja svih zemalja članica, bez ijednog glasa protiv, i tako postala 23.zemlja članica Evropskog Modnog Saveta.

Pokretanje Srbija Fashion Week ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji, kao i da poveže domaću modnu scenu i industriju sa tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu. Prva srpska Nedelja mode biće podeljena na dve tematske celine – Visoka moda i Urbana moda i održavaće se na nakoliko atraktivnih lokacija u Novom Sadu, kao što su Skupština Vojvodine , Poslanički klub Skupštine Vojvodine, Zmaj Jovina ulica, vila Stanković Čortanovci, glavni trg…

Na prvom Serbia Fashion Week biće predstavljene kolekcije poznatih dizajnera iz Evrope, domaći dizajneri, mladi talenti, ali i izložbene postavke umetničkih fotografija, postavke iz oblasti primenjene umetnosti, multimedijalne izložbe dizajna, muzički koncerti…

Svojevrsni mentor prvog Serbia Fashion Week biće Marcellous L. Jones, vlasnik Fashion Insider TV i direktor jedne od najznačajnih kompanija za modnu kritiku iz Pariza.

U okviru programa “Designer Exchange”, Serbia Fashion Week je već počeo sa promocijom domaćih talentovanih dizajnera na evropskim modnim nedeljama. Poslednji u nizu bilo je gostovanje Biljane Tipsarević na Malta Fashion Week, gde je predstavljala Srbiju.

Autor: Life Content