Večeras je u galeriji “Renata” otvorena samostalna izložba poznate beogradske dizajnerke Tamare Kusovac, čiji radovi odzvanjaju životnom punoćom, dinamičnom muzikom boja i prefinjenošću ženstvenog izraza lica. Oblici i površine ispunjeni su fantastičnim svetovima koji otvaraju vrata lepoti kreacije kao postupku za sebe i očaravajućem govoru čije su izvorište prirodnost, čulnost i iskrenost.

Izložba pod nazivom “Kad krovovi kafenišu” je Tamarina prva samostalna izložba, a umetnica je inspiraciju potražila u vojvođanskim motivima, Petrovaradinskoj tvrđavi i Novom Sadu.
Neizostavni detalj svake slike je njen omiljeni lik – sova.

“Kada se sova nastani u kući, ona predsavlja čuvara tog doma i ona je nezaobilazni detalj na mojim slikama”, otkriva Tamara. U svojim radovima umetnica spaja i ujedno vrednuje njihovu estetsku i upotrebnu vrednost, jer su vizuelni jezik i likovnost svakog dela u skladu sa njegovom funkcionalnošću, kvalitetnom materijalizacijom i finalnim oblikovanjem.

U predivnom ambijentu galerije prisutne je pozdravio gospodin Nikola Kusovac, kustos Narodnog muzeja u Beogradu i likovni kritičar, zatim Tomislav Matatek, vlasnik galerije “Renata”, kao i domaćin izložbe Tamara Kusovac.
“Povodom obeležavanja 22. godine postojanja galerije, pozvao sam Tamaru da bude moj gost”, rekao je Tomislav, a zatim se gostima obratio Nikola: “Neposrednost izraza, vedrina kolorističnih harmonija i konstrukcija čvrstog, tačnog i na bit svedenog crteža, svedoči o o njoj kao ličnosti, kojoj stvaralaštvo predstavlja igru radosti. Na isti način, istom merom stvaralačke energije koja snagu crpi iz neiskvarene dečje iskrenosti i neposrednosti, ona slika svoj omiljeni motiv Sove kao čuvarkuće.

Ako ima istine u shvatanjima koja polaze od ubeđenja da umetničko stvaralaštvo predstavlja ljudski odgovor na traume života, onda bi se plodno likovno delo i raznorodno delovanje Tamare Kusovac moglo zaključiti kako ono predstavlja svojevrstan melem: blagu travu umetnosti na ljutu ranu života“, rekao je Nikola Kusovac, dodavši da je “Momo Kapor znao da kaže ‘Bog čuva Srbe, pandur čuva ćupriju, a budala čuva pare’, pa prema tome ne čuvajte pare, kupite slike i sove Tamare Kusovac”.

Nakon njihovog pozdravnog govora, Nikola je zvanično proglasio izložbu otvorenom i pozvao prisutne da pogledaju izložene radove.
Posle svečanog otvaranja održan je koktel u prelepom abijentu galerije gde su posetioci, uz dobro piće i hranu, nastavili da uživaju u prijatnoj muzici Igora Lisula iz Kikinde koji je svirao pesme sa svog novog CD-a.
Izložba postavljena u galeriji “Renata” trajaće do 27. novembra 2012. godine.

 

Tekst i foto: Dragana Cetina