Diskoteka Kontrast

Novi Sad je zavijen u crno ovog prvog aprila. Šestoro mladih života nestalo je u požaru koji je dva sata iza ponoći izbio u diskoteci “Kontrast”, a dve osobe su povređene. Prvi rezultati istrage ne isključuju mogućnost da su vatru izazvala pirotehnička sredstva kojih je bilo u lokalu, što tvrde i brojni posetioci. Istraga je i dalje u toku.
Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu Biljana Lazić saopštila je da su identifikovani nastradali Marina Aničić (1987), Tamara Miladinović (1987), Milena Damacija (1986), Zoran Ignjatović (1984), Marko Pavlović (1983) i Renato Vuković (1991).
Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu Biljana Lazić izjavila je za “Blic” da su vlasnik i dva zakupca diskoteke “Kontrast” zadržani u novosadskoj policiji.
Nadležni državni organi obavestili su predsednika Republike Borisa Tadića o tragediji. Predsednik je izrazio duboko i veliko žaljenje zbog ove velike nesreće i gubitka života mladih ljudi.
Predsednik Srbije izjavio je danas da veruje da će istraga pokazati da li postoji krivac za tragediju u kojoj je poginulo šestoro mladih u diskoteci u Novom Sadu i da će oni koji su krivi za tu nesreću odgovarati.
” Verujem da će istraga pokazati da li postoji jasno definisan krivac i da će oni koji su krivi za to što se desilo odgovarati”, rekao je Tadić novinarima prilikom obilaska farme muznih krava na imanju Poljoprivrednog kombinata Beograd.
Tri devojke i tri mladića, najverovatnije su se ugušili od dima, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić. Prema rečima zamenika načelnika Policijske uprave Novi Sad, Stevana Krstića, “nastradali u požaru su bili zaglavljeni u diskoteci”, javio je RTS.
U trenutku kada je izbio požar, oko dva časa iza ponoći, u diskoteci “Kontrast” bilo je više od 300 posetilaca, a prema prvim informacijama loše instalacije na bini bile su razlog što je otpočela ova tragedija.

 

Vatrogasci su stigli četiri minuta po pozivu

Iako su vatrogasci stigli četiri minuta po pozivu, spasa za šestoro mladih više nije bilo jer se požar proširio izuzetno brzo.
Dve devojke su, prenosi Radio televizija Vojvodine, primljene u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine. N.D. (1986. godište) prebačena je na odeljenje pulmologije u Sremskoj Kamenici, dok je lakše povrede zadobila tri godine starija V.I.

 

Uzrok požara su najverovatnije neispravne instalacije

“Uviđaj i istraga su u toku i biće utvrđeni uzroci velike tragedije, kao i to da li su ispoštovane sve mere i da li je bilo nekih propusta. Ugostiteljski objekat bio je redovno kontrolisan i ranije nisu bile primećene neke tehničke nepravilnosti koje bi mogle da prouzrokuju požar”, rekao je Ivica Dačić novinarima i izrazio saučešće porodicama nastradalih.

 

Ministar policije Ivica Dačić na mestu nesreće

Dačić je dodao da podatak o tome da nije bilo više povređenih, osim dve osobe prema prvim informacijama, govori o tome da je šest poginulih osoba nastradalo ne od vatre, već od dima izuzetno velike koncentracije.
Ministar unutrašnjih poslova je napomenuo da je taj ugostiteljski objekat bio redovno kontrolisan i da ranije nisu bile primećene neke tehničke nepravilnosti koje bi mogle da prouzrokuju požar.
I načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da ta diskoteka, na uglu Sentandrejskog puta i Partizanske ulice, nije nekakav “divlji objekat” , već objekat koji je redovno kontrolisan.
On je podsetio na to da je ovo treći veliki požar poslednjih nekoliko godina u Novom Sadu, u kome je bilo ljudskih žrtava. Pre četiri godine u kafiću “Laundž” nastradalo je osmoro mladih, a u hotelu “Putnik”  život su izgubile dve osobe.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je na mestu nesreće izjavio da će, zbog te velike tragedije koja je zadesila Novi Sad, biti proglašen dan žalosti.
Uprkos ogromnoj tragediji koja se desila u ovom klubu, na zvaničnoj Fejsbuk stranici Kontrasta i dalje je stajala najava večerašnje žurke – VECERAS ACAPULCO BEND @ CONTRAST powered by TEATRO!!! Rezervacije u toku…  – koja je , potom, skinuta sa društvene mreže.

Ovo je izazvalo burne reakcije posetilaca stranice, među kojima su neki od njih sinoć bili u lokalu i jedva spasili živu glavu.

A ovako je izgledala svaka subota do sada u Konstrastu!
Toalet se nalazi na gornjem spratu levo i do njega vodi jedno usko stepenište… Požarnog izlaza nema!


Izvor: Blic