U stravičnom požaru koji je izbio u novosadskoj diskoteci “Kontrast”, među šestoro poginulih bila je Tamara Miladinović, novinarka i voditeljka RTV “Delta”. Ova televizija zbog ove tragedije obustavila je danas emitovanje programa.
Miladinovićeva, koja je imala 25 godina, završavala je i Filozofski fakultet u Novom Sadu. U toku svoje karijere vodila je različite emisije na “Delti”, uradila je intervjue sa mnogim poznatim ličnostima sa naše estradne scene i svi su je poznavali kao brzu, sposobnu, vrednu i energičnu osobu.
Nažalost, u trenutku kada je izbio požar, oko dva časa iza ponoći, u diskoteci “Kontrast” bilo je više od 300 posetilaca, a prema prvim informacijama loše instalacije na bini bile su razlog što je otpočela ova tragedija. Vlasnik ugostiteljskog objekta “Kontrast” Alojz G. (58) i zakupci ove diskoteke Slaviša S. (48) i Dejan R. (36) uhapšeni su zbog osnovane sumnje da nisu sproveli zakonske mere zaštite od požara, te da su tako počinili teško delo protiv opšte sigurnosti”, saopštila je novosadska policija. Njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, a zatim će biti dovedeni na saslušanje istražnom sudiji Osnovnog suda u Novom Sadu.Policija nastavlja rad na utvrđivanju činjenica i rasvetljavanju svih okolnosti ovog događaja.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da veruje da će istraga pokazati da li postoji krivac za tragediju u kojoj je poginulo šestoro mladih u diskoteci u Novom Sadu i da će oni koji su krivi za tu nesreću odgovarati.
“Verujem da će istraga pokazati da li postoji jasno definisan krivac i da će oni koji su krivi za to što se desilo odgovarati”, rekao je Tadić novinarima prilikom obilaska farme muznih krava na imanju Poljoprivrednog kombinata Beograd.
Iako su vatrogasci stigli četiri minuta po pozivu, spasa za šestoro mladih više nije bilo jer se požar proširio izuzetno brzo. Prvi rezultati istrage ukazuju da je požar izbio iza bine, na kojoj je u tom trenutku nastupao “Akapulko bend”. Čim je izbila vatra kod bine, gosti, kojih je bilo oko 350 u lokalu, uspaničili su se i počeli da beže od plamena. Neki od njih su se spasili tako što su kroz provukli se i izašli kroz prozor toaleta u prizemlju lokala.
Veruje se da je jedna žrtva na taj način pokušala da se spase, ali da se ugušila pre nego što je uspela da izađe kroz prozor toaleta.
Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu Biljana Lazić saopštila je da su identifikovani nastradali Marina Aničić (1987), Tamara Miladinović (1987), Milena Damacija (1986), Zoran Ignjatović (1984), Marko Pavlović (1983) i Renato Vuković (1991).
Na vanrednoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Igor Pavličić, proglašena je trodnevna žalost u Novom Sadu 2. 3. i 4. aprila 2012.
Očevici tragedije u novosadskoj diskoteci opisali su za radioteleviziju Vojvodine  momente kada je počela da se širi vatrena stihija.
“Bio je veliki haos. Svi su vrištali, a kada su izašli iz diskoteke počeli su da plaču i da se grle. Bila je velika panika, a na stepenicama između spratova svi su se gurali”, rekla je devojka koja je bila očevidac tragedije. Ona je prvo primetila komešanje, a zatim i osetila miris dima.
“Nisam videla šta se desilo, ali drug mi je rekao da je jedna devojka, go-go igračica, bacila neki vatromet na binu. Ja to nisam videla”, objašnjava devojka koja je uspela da se spase iz zapaljene diskoteke.
Drugi očevidac izjavio je da plamen nije odmah zahvatio i deo kluba u kojem su stradali mladi Novosađani.
“Pošto je krov bio širom otvoren, požar se tek kasnije proširio na sprat, tamo gde su bile žrtve”, rekao je očevidac.
Poznati folk pevač Ćemo nastupao je noć pre tragedije u diskoteci “Kontrast”.
“Šta da vam kažem… Strašno je to što se desilo! Velika tragedija, šest mladih života je ugašeno!”, bilo je prvo što nam je rekao Ćemo.
“U petak uveče, tokom mog nastupa, sve je bilo u redu. Diskoteka je bila puna, nisam primetio ništa neobično… kad su mi jutros javili šta se desilo, nisam mogao da verujem… u prvi mah, pomislio sam da je reč o bolesnoj prvoaprilskoj šali, međutim, niko se sa takvim stvarima ne šali. Tuga, tuga je to, velika”, kaže Ćemo.
Starleta Stanija Dobrojević  pukom slučajnošću izbegla je, kako kaže, izlazak u klub, gde je noćas poginula Tamara Miladinović.
“Sinoć sam htela sa društvom da izađem u grad i pitala sam gde se pušta naša muzika jer bih tamo izašla. Oni mi kažu da je najbolja muzika u “Kontrastu” i mi smo planirali tamo da izađemo. Jutros kada sam videla vest srećna sam što nisam otišla. Uveče sam se vraćala sa snimanja neke emisije i bila sam umorna i nisam imala snage da izađem. Sam Bog me je sačuvao od opasnosti”, ispričala je Stanija za “Pulsonline”.
Tamara je na televiziji Delta radila sedam godina, a vodila je emisiju zabavnog karaktera “Fokus”. Kolege je opisuju kao vedru, uvek nasmejanu i raspoloženu osobu.
“Uporedo sa novinarskim poslom, Tamara je studirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i uskoro je trebalo da diplomira”, kažu kolege.
Pre nego što je upisala žurnalistiku, godinu dana je studirala pravo, ali se ispisala sa ovog fakulteta i upisala novinarstvo, gde je našla sebe, pričaju kolege tragično nastradale devojke.
Kako saznaje “Blic”, Tamara je sinoć u diskoteku izašla sa drugaricama.
Povodom tragedije koja se dogodila u Novom Sadu oglasio se na Tviteru veliki broj javnih ličnosti.
O tragičnom događaju  ministar odbrane Dragan Šutanovac napisao je: “Moje veliko i iskreno saučešće porodicama! Nije smelo da se desi…”

Saučešće je putem Tvitera uputila i Svetlana Ceca Ražnatović.
” Najiskrenije saučešće porodicama žrtava požara u Novom Sadu.”

 Saučešće porodicama nastradalih uputili su i Seka Aleksić, Vlado Georgiev, Ivan Ivanović

 

Izvor: Puls, Blic, Telegraf, Svet