cover.sfw

Internacionalni festival mode i dizajna – “Serbia Fashion Week”, uz učešće poznatih svetskih i domaćih modnih dizajnera i primenjenih umetnika, biće održan od 22. do 26. aprila 2014. godine u Novom Sadu.

Nacionalna Komora za Modu Srbije dobila je licencu posredstvom European Fashion Council za održavanje nacionalne nedelje mode, koji ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji i potencira povezivanje domaće modne scene sa tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu.

Planirano je da se Serbia Fashion Week održava dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, u trajanju od 5 dana, a ova manifestacija postavila je Srbiju na mapu svetskih kulturnih centara.

KonferencijaSFW

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Francuskom Institutu u Beogradu, Svetlana Horvat, predsednica SFW, najavila je da će nedelja mode u Novom Sadu biti sastavljena iz nekoliko segmenata: revije internacionalne mode, revije domaće mode, edukativne konferencije – posebno ističući predavanje gospodina Donalda Potarda – svetskog modnog gurua, jednog od najuticajnijih ljudi iz sveta modne industrije, a u sklopu konferencije “Program razvoja modne i tekstilne izvrstnosti u Srbiji”, zatim izložbene postavke poznatih inostranih i domaćih umetnika iz oblasti primenjene umetnosti, arhitekture, enterijera, eksterijera, novih oblika multimedijalne umetnosti, a poslednje večeri biće upriličeni muzički koncerti i retrospektiva dešavanja, uz dodelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima. Pored toga, Svetlana Horvat istakla je i koncepciju partnerstva sa kompanijom Miss Yu u projektu “Srbija Zemlja Jorgovana”, inspirisana likom i delom kraljice Jelene Anžujske, pa će tako Serbia Fashion Awards dodeliti specijalnu statuu “Jelena Anžujska” kao sećanje na njenu ulogu i doprinos našem narodu, a istovremeno podsećajući na bliskost i prijateljstvo sa narodom Francuske.

Horvat

Ovogodišnju nacionalnu nedelju mode obeležiće neka od najvećih svetskih imena modnih kreatora, a Vesna de Vinča, ispred kompanije Miss Yu, značaj SFW istakla je činjenicom da će nedelju mode u Srbiji otvoriti upravo modna revija Agate Ruiz de la Prada.

Novinarima se ovom prilikom obratio između ostalih i dizajner Zvonko Marković koji je istakao svoje zadovoljstvo rekavši da je u slučaju SFW sve okrenuto ka dizajnerima i njihovim dostignućima, za razliku od Beogradske nedelje mode gde se celokupna organizacija podređuje sponzorima i medijima. Na njegovu konstataciju da je ovo odličan vid promocije naših dizajnera u inostranstvu, nadovezala se Vesna de Vinča najavivši prisustvo brojnih inostranih medija u Novom Sadu, ali takođe i Dane srpske mode u Parizu zakazanim za septembar ove godine u organizaciji Miss Yu i SFW.

Zvonko Markovic

Svetlana Horvat je na kraju istakla da je Serbia Fashion Week i društveno odgovorna organizacija, te će ove godine prikupljeni novčani fond biti usmeren na kupovinu aparata Histeroskop, za potrebe Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu.

Text: Jovana Stojanović, Life Content
Foto: PR