Ako se Nenadu Čanku nešto ne može osporiti, to su originalnost i sposobnost da uvek iznova šokira javnost. Iako više puta otpisivan kao politički autsajder i šarlatan, Čanak već bezmalo 20 godina uspeva da bude važan društveni činilac, narodni poslanik, pa i član vladajućih koalicija u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji…
Ali, vratimo se na onu mnogo zanimljiviju i živopisniju stranu Čankove ličnosti – onu koja se tiče rokenrola, seksa, droge, alkohola i još ponekog poroka.

Nenad Canak

Odrastao kao pripadnik „vojvođanske zlatne mladeži“ koja je u vreme komunizma sedamdesetih i osamdesetih uživala u svim privilegijama tadađnjeg „društva blagostanja“, sin Bose Čanak, profesorke Novosadskog univerziteta, i Milana Čanka, gradonačelnika Novog Sada, Nenad je bio „predodređen za velika dela“. Završio je elitnu Jovinu gimnaziju i Srednju muzičku školu (smer: flauta), a interesovanje za rok muziku odvelo ga je tih godina na turneju sa bendom po republikama tadašnjeg SSSR-a, ali i u sve sfere razuzdanog života koje je taj životni stil podrazumevao.
Kao što se to u kasti vojvođanskih funkcionera podrazumevalo, oženio je Svetlanu Berisavljević, kćerku Živana Berisavljevića, visokog pokrajinskog funkcionera i Titovog ambasadora u Londonu. Svetlana i Nenad u tom braku nisu imali dece, iako su oboje u brakovima koji su usledili nakon razvoda dobili naslednike, ona sina i kćerku a on sina, kome je po ocu nazvao Milan.
Devedestih radi kao direktor marketinga Jutela, a kasnije u Naftagasu. Nakon 2000. postaje kum i sa kontroverznim Miodragom Kostićem i useljava se u kuću sa bazenom u Kostićevom elitnom Lipovom gaju.
Nakon razvoda, Nenad, poznat kao ljubitelj žena, imao je više kraćiih veza, najdužu sa Novosađankom Ivanom koja je potrajala do kasnih devedesetih, kada se oženio Marijom Vasić, sa kojom je dobio i sina. U ispovesti koju je dala dnevnom listu Press, Marija je nedavno ispričala:
„Nenad i ja smo se uzeli 1998, a sin nam se rodio januara sledeće godine. O tome kakav je Nenad otac najbolje govori to što mi se posle rođenja deteta uopšte nije posvećivao, nije obraćao pažnju ni na mene ni na dete. Objašnjavao mi je da od sina beži jer se boji dečjeg plača! Razveli smo se 2001, kada sam na sudu dobila presudu da meni pripada dete, a da Nenad ima prava da sina viđa svakog drugog vikenda. Ni to pravo nije koristio sve dok Milana nije slučajno sreo ispred pozorišta u Novom Sadu. Naš sin je tada imao dve i po godine! Usledila su traljava viđanja zavisno od njegovog raspoloženja. U stvari, Nenad je otkrio da ima sina tek kada je mali pošao u školu… Pošto je Nenad pasionirani lovac, mogao je da ga vodi u lov. Kupio mu je i snajpersku pušku i učio ga kako da zakolje svinju jer se ‘tako postaje muškarac'”, priča Marija, koja je profesor sociologije u Novom Sadu.
Na pitanje novinara Pressa zašto joj Nenad Čanak „otima dete” osam godina nakon što je njoj dodeljeno starateljstvo, Marija odgovara da je on „emotivni invalid koji živi u čankcentričnom sistemu”:
„Niko u njegovom okruženju ne sme da počinje rečenice negacijom. Dobija otkaz istog momenta. Prema meni se ponaša kao prema odbeglom robu, nisam više u sistemu, drznula sam se. Legitimno je da se dva roditelja bore oko starateljstva nad detetom, ali legalnim sredstvima. Tema za državu je to što ja nemam nikakva prava zato što je on svojim političkim vezama iskorumpirao sve okolo. Dete mi je oduzeto čistim nasiljem. Ovo je nepravda!“, kaže Marija.

Marija VAsic

U međuvremenu, Čanak je 2000. doživeo tešku saobraćajnu nesreću kada je u punoj brzini pao sa motora, nakon čega je podvrgnut nizu teških operacija kičme, nogu i kukova, zbog kojih i danas bolove podnosi samo uz velike količine lekova ili alkohola. Međutim, da je ostao zaluđenik za motore i do dana današnjeg svedoči njegova izjava nakon nesreće Dače Ikodinovića: „Potpuno ga razumem! Ko vozi motor živi kratko, ko ne vozi motor – ne zna zašto živi!“
Par meseci posle nesreće dešava se 5. oktobar i Čanak postaje deo vladajućeg establišmenta pa tako: „…na Pinku svira klavir“ („Beogradski sindikat“) , snima duet sa Jelenom Karleušom, helikopterom vodi ekipu Pinka iznad Tvrđave za vreme Egzita 2002, jednom drugom prilikom se takođe helikopterom spušta na otvaranje golf terena kod Žablja (u vlasništvu Kapetana Dragana), organizuje izlozbu sopstvenih porterta inspirisanih nacističkom ikonografijom…
Često su se po Novom Sadu prepričavale anegdote o Čankovim bahatim potezima kao što je bio onaj prilikom posete predstavnika Istarske županije Vojvodini, kada je na večeru na Petlovom salašu u ponoć poslao ličnog šofera u Zagreb kako bi doneo neka istarska vina. Slična anegdota zbila se na Brionima u leto 2007, kada je Čanak hteo da pošalje privatni avion po meso fazana u Vojvodinu kako bi napravio paprikaš od divljači…
Na emotivnom planu, nakon razilaska sa Marijom Nenad je počeo da se zabavlja sa Jelenom, devojkom koja, za razliku od Čankovih dosadašnjih veza, nije ostala imuna na javna pojavljivanja pa je tako nedavno upisala kurs pevanja, a pre nekoliko meseci bila je i organizator Izbora za mis Vojvodine u hotelu Park. Postala je nerazdvojna sa Vesnom Jugović i njenom ekipom, što je njoj obezbedilo važnost „javne ličnosti“, a Nenadu društvo dugonogih lepotica.
U martu ove godine usledila je i epizoda sa Čankovim učešćem u rijaliti šou-programu „Veliki Brat All Stars“, gde je lider LSV-a pričao da je u čitavu priču ušao „kako bi demistifikovao to najveće otuđenje iz unutra“. Međutim, svađe sa Mikijem Đuričićem u kući su autoritativnog Čanka dovele do ruba nervnog sloma i on je zatražio da napusti program. Nakon završne žurke „Velikog brata“, na kojoj je jedva stajao od količine popijenog alkohola pa su devojka Jelena i drug Milan Mumin morali da ga pridržavaju, Čanak je nastavio viđanje sa svojim dojučerašnjim cimerima.
Dan nakon te žurke, konobari u restoranu Milošev konak prepričavali su novinarima kako je Čanak do sitnih jutarnjih sati sedeo u društvu starlete Jelene Žeželj, jednog prijatelja i dve „prijateljice noći“ iz Borče. Za stolom do njih sedeo je Aca Lukas okružen „žestokim momcima se beogradskog asfalta“, kako se to govorilo u Čanku mrskim devedesetim godinama. Vrlo brzo su društva za dva stola počela da šalju ture pića za onaj drugi, a Čanak je Lukasu udelio kompliment: „Čovek kome su pucali u noge vredan je svakog poštovanja!“ (bilo je to neposredno nakon Lukasovog incidenta na parkingu).

Nenad Canak

Da korene Čankovog ekscentričnog ponašanja možemo tražiti i u njegovoj porodičnoj istoriji, potvrdio je i sam Nenad kada je pred šokiranim ukućanima kuće „Velikog brata“ Sani Armani, Filipom Kapisodom i Mirom Škorić ispričao storiju u kojoj je njegov pradeda puškom ubio seljaka koji je prelazio preko njegove njive, a posle toga optužio svog sina, Čankovog dedu, koji je umesto njega morao u zatvor! Čankov deda je u zatvoru oboleo od tuberkuloze i umro veoma mlad, u 32. godini, ostavivši Čankovog oca Milana kao siroče.
Zanimljiva je i nedavna epizoda Nikole Čanka koji je za razliku od svog ekstrovertnog mlađeg brata veoma povučen čovek, lekar koji je pre 20 godina jedno vreme proveo u SAD.
Kako krv očigledno nije voda, Nikola je u SAD sa jednom njujorškom policajkom dobio vanbračnog sina sa kojim posle nikada nije imao kontakt. Onda se u decembru 2007. u Novom Sadu pojavio dvadesetogodišnji momak i Nikoli se obratio sa: „Zdravo, tata!“.
Porodica je bila prvo u šoku, a onda ga je strikan Nenad uzeo pod svoje i počeo voditi po žurkama! Ispostavilo se da je momak vrstan klizač i potancijalni član srpske reprezentacije na ZOI u Vankuveru 2010. godine, pa su brže-bolje pokrenuti svi mehanizmi kako bi dečko dobio najpre državljanstvo.
U jednom momentu porodici je palo na pamet da momka pošalje na DNK analizu kako bi utvrdili da li je on zaista Nikolin sin. A onda je u jednom trenutku iz SAD stigla i njegova devojka, tridesetogodišnja striptiz igračica, i Nenad je bez razmišljanja rekao: „Nema potrebe za DNK analizom, ovaj je sigurno naš!“

Gossip Girl