“Neka toj bagri daju najviša odlikovanja, orden Obilića! To što je Lauševiću omogućen dolazak u Srbiju velika je sramota! Ovim je pravda dotakla dno!”, ovako je za Kurir reagovao Vukota Jašović, ujak Radovana Vučinića, koga je 1993. godine u Podgorici ubio Žarko Laušević, nakon najave da će glumac posle 14 godina doći u Srbiju kako bi lično izdavačima predao rukopis nastavka autobiografije “Godina prođe, dan nikad”.
Jašović je gnevan i na vlasti u Srbiji i Crnoj Gori zbog tretmana koji kod njih uživa dramski umetnik. “Ako je već došlo do toga da ga pomiluju, to je samo zato što nije ubio člana njihove porodice. Neka mu srpska vlada, kao i crnogorska, sponzoriše knjigu! Mogu da mu napišu i recenziju!”, ogorčen je Jašović.
Da podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić krajem decembra 2011. doneo je odluku o pomilovanju, a Ivica Dačić je Lauševiću u februaru u Njujorku uručio srpski pasoš. Žarko je pre 19 godina iz pištolja CZ-99 ispred podgoričkog lokala “Epl” ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

izvor: Kurir