lokice

Lokica Stefanović je balerina, pedagog baleta, koreograf, fitnes instruktor i arhitekta. Završila je Srednju baletsku školu “Lujo Davičo“ i sa njom paralelno Petu beogradsku gimnaziju. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. Specijalizaciju baleta završila je u Njujorku u “Ameriken dens centru” kod čuvenog Elvina Ejlija. Bavila se džez-dens pedagogijom, osnovala je grupe “Džez bal” i „Lokice“.

Kada se balerina i koreograf Lokica Stefanović prvi put pojavila sa svojom trupom “Džez-bal” sve je ostavila bez daha. Pored tih plesnih aktivnosti, široj javnosti je malo poznato da su brojni projekti arhitektonskih objekata u Srbiji i Crnoj Gori, upravo njenih ruku delo.

Ipak, ono po čemu Lokicu najviše pamte su koreografije za televizijski serijal “7 plus 7”. Ona je tada pomerila granice vizuelnog standarda produkcije domaćih šou-programa i po tome je ostala neprevaziđena i danas.
Na Akademiji lepih umetnosti predavala je scenski pokret. Sa malim pauzama u radu od 1981. vodi rekreativni „Studio L“. Majka je, ima jednu ćerku.

Ova izuzetna žena i jedna od najznačajnijih tv ličnosti sa kraja prošlog veka, pristala je da eksluzivno za naš portal Svet.rs otkrije, kako provodi vreme ovih dana, kakvi su joj planovi za naredni period i da li je dalje aktivan fitnes instruktor…

– Prošle godine sam operisala kuk i operacija je prošla odlično. Polako se vraćam u formu, od januara sam ponovo počela da vodim jednu grupu žena, mojih prijateljica i sa njima redovno vežbam. Pored ovih aktivnosti angažovana sam i u pripremi treće knjige koja će zaokružiti trilogiju “Pametno telo”. Prve dve knjige su “Pametno telo za sve od 5-95 godina”, i “Pametno telo zauvek”.

Svesni smo epidemije gojaznosti svuda oko nas, kako vi gledate na tu pojavu?

– Niko nije debeo od nekretanja već od hrane. Šećer se daje i konzumira u ogromnim količinama. Na dečijim rođendanima se deli koka-kola kao da je voda. To je potpuno pogrešan pristup ishrani i zdravlju uopšte. O svemu tome sam govorila dok sam 6 godina, vodila emisiju na trećem kanalu RTS-a sve do 1999. godine.

Pratite li nove šou programe koji su sada aktuelni na televiziji, “Tvoje lice zvuči poznato”, “Ples sa zvezdama”?

– To su sve zaista megalomanski projekti. Mi smo radili šou programe u studiju ali bez prisustva publike. Jedino u izuzetnim slučajevima, kada se završavala sezona organizovali bismo snimanje sa publikom u nekom većem prostoru. Učestvovala sam kao član žirija u emisiji “Plesom do snova”. U to vreme sam živela u Podgorici i za svaku emisiju sam dolazila avionom iz Crne Gore u Beograd. Što se tiče emisije “Tvoje lice zvuči poznato”: gledala sam prvu epizodu u kojoj su kopirali moju koreografiju sa Zdravkom Čolićem. Zamerila sam im što nisu kontaktirali sa mnom, da u svojstvu supervizora pomognem da to izgleda još bolje. Takođe, nisu me potpisali ni spomenuli u toj emisiji, što je bilo krajnje nekorektno. Jedino me je pomenuo, u svom stilu, Ivan Ivanović kao član žirija i hvala mu na tome. Što se tiče ostalih šou programa, imam utisak da ih organizuje ista ekipa ljudi i da se stalno vrte isti likovi kao učesnici.

Kakvi su vam planovi za naredni period?

– Kao što sam pomenula u toku je priprema i izrada moje treće knjige “Pametno telo”. Pored toga, od januara sam sa svojim prijateljicama, počela da radim u sali pozorišta “DADOV”, u kome sam i počela karijeru sa koreografijama 1965. godine, pa nastavila sa fitnesom 1991. godine i sada to činim ponovo. Vežbamo tri puta nedeljno i zaista uživamo u tome.

Kako provodite svoje slobodno vreme, i šta biste posavetovali našim čitaocima: kako da ostanu zdravi i u formi?

– Ne idem u bioskop jer ne trpim preglasan zvuk koji se emituje danas u bioskopskim salama. Videla sam da je Kinoteka ponovo krenula sa radom pa ću verovatno tamo ići da gledam neke od najvećih filmskih klasika. Pored filma, volim i šetnje. Imam svoju trasu za šetnju, prostire se od mog stana do Kalemegdana i potrebno mi je 20 minuta hoda da je pređem. Trudim se i da čitam, ali isključivo književna dela koja su nastala ranijih godina. Šteta je što živimo u vremenu kada se malo čita. Iskreno, mnogo sam srećna zbog postojanja interneta, jer provodim sjajne trenutke sa “odbeglim” prijateljima, širom zemaljske kugle, umesto da se nadjemo na kafi u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Beogradu…. Daj šta daš!

Lokica savetuje: Jedite manje, pijte vodu, krećite se više, vežbajte na stolici na poslu i mislite da je sutra vaš dan za bolje sutra.

Autor: Dejan Ajduković, Life Content
Foto: Life Content

lokica 1