5. apri1 2013. godine, 9.00

Pogledajte izjave učesnika konferencije Pro-Femine 2013.

Organizatori današnje konferencije pokrenuli su temu na Tviteru #ProFemine2013 gde su prisutni tokom čitavog dana mogli da postavljaju komentare na teme panela, učesnika, kao i same organizacije.
Predstavljamo vam samo mali broj današnjih tvitova sa haštagom #ProFemine2013!19.45
Konferencija Pro-Femine završena je Campari koktelom.

19.26
Izvršna urednica magazina “Lepota i zdravlje” Jasmina Ubiparip zatvorila je konferenciju i pozvala sve prisutne da se pojave na konferenciji i sledeće godine. Vidimo se u aprilu 2014!

19.14
Konferencija se polako privodi kraju pitanjima iz publike. Ima li visoka moda u Srbiji kupca?
Cruise&Ferry Center poklanja krstarenje Mediteranom za dve osobe. Po dolasku na konferenciju svi posetioci ostavljali su svoje vizit karte u “akvarijum”.
Nagradno krstarenje za dve osobe dobila je Jelena Đorđević Knežević, kreativna direktorka izdavačke kuće “Urban Reads”.
18.58
Posle diskusije, Snežana Dakić Mikić je zaključila da đavo ipak nije odneo Pradu, a ženama je poručila da se oblače isključivo na sniženjima jer nije bitno da li se nešto na tržištu pojavilo ove ili prošle godine.
Iz publike se javila Aferdita Abraši, modna dizajnerka iz Prištine koja je govorila o modnoj sceni na Kosovu danas i tome da se tamošnji kreatori susreću sa sličnim problemima kao i ostali u regionu: bogati kupuju skupe strane brendove, siromašni nemaju ni za hranu. Aferdita je rekla da je bitna razlika između Kosova i ostalih delova bivše Jugoslavije – to što tamo živi 60% mladih ljudi.

18.41
Urednica magazina JOY Gabriela Vinković Mirković kaže da oni u magazinu pretežno predstavljaju mas brendove, ali da čitateljke kažu da su čak i ti brendovi danas skupi.

18.39
Kreatorka Valentina Obradović veruje u komercijalnu modu, a Snežana Dakić Mikić smatra da i domaći i i strani kreatori takođe treba da prilagode komercijalnoj modi.

18.35
Modna industrija i modni magazini su u krizi. Ipak, ako se vratimo nekoliko godina unazad, shvatićemo da su naše majke imale jedne ili dvoje čizama godišnje, a mi žene želimo više. Moda se danas demokratizovala i modni magazini su se tome prilagodili“, kaže urednica magazina “Grazia” Svetlana Preradović .

18.14
Maja Štamol Droljc priča da oni koji u Sloveniji imaju novac, ne kupuju slovenačke kreatore, a onaj ko nema, svakako mu je preskupo. Voditeljka Snežana Dakić Mikić priča kako je oduvek podržavala domaće kreatore i promovisala ih u svojoj emisiji “U trendu”. Ona misli da se mladi sve više interesuju za modu, a dokaz za to je emisija “Šopingholičarke” koju su svi gledali.

18.09
Valentina Obradović kaže da je stil spoljašnja forma unutrašnje suštine.
Gabrijela Vinković Mirković priča kako Joy nudi devojkama i opciju koju sebi mogu da priušte, ukoliko žele da prate trendove.

18.00
Posle pauze, startovao je i poslednji panel konferencije pod nazivom: Da li je đavo odneo Pradu: Moda u zemlji sa prosečnom platom od 350 eura.

Modni dizajner i urednik Igor Todorović predstavlja učesnike: Gabrijela Vinković Mirković, “JOY”, Novi Sad; Snežana Dakić, “U trendu”, Beograd; Valentina Obradović, “Afrodite Mode Collection”, Beograd; Svetlana Preradović, “Grazia”, Beograd; Đurđica Vorkapić, Hippy Garden, Zagreb; Maja Štamol Droljc, dizajnerka, Ljubljana.

U publici su i Marijana Mateus i Irena Mišović.
17:50

U pauzi, čekajući početak Panela 5, prisutni su se zabavljali uz Baileys.

17:12
Završen Panel 4. Počeo Case Study 5. Aja Jung je sledeća koja će se obratiti prisutnima.
Aja je pričala o Festivalu igre koji organizuije već 10 godina, a koji počinje sutra. Ona je rekla da umetnost mora biti dostupna, ali isto tako, mora postati i profitabilna. “Ponosna sam na to što je festival postao poželjna destinacija za igrače”, rekla je Aja.

16:42
Senka Kurt otkriva kako su joj govorili da je bolje da se uda makar na pet minuta, jer je bolje biti raspuštenica nego matora usedelica.

16:32
Olivera Balašević kaže da je multitasking pleonazam za žene.

16:30
Prisutni su “tvitnuli” više od 1000 puta preko zvaničnog hashtag-a #profemine2013.

16:25
Jovanka Todorović iz LABRISA smatra da neznanje rađa distancu između homoseksualnih i “strejt” osoba.

16:20
Nevena Rendeli kaže da će je uvek smatrati glupom plavušom, ma šta ona uradila, dok Senka Kurt smatra da je problem što žene nisu međusobno solidarne.
Biljana Cincarević priča kako su žene superiorne i kada bi one vladale svetom, bilo bi manje ratova. Ona smatra da je religija postavila žene tu gde su sada.

16:03
Počeo i Panel 4.
Tema je – Multitasking: Žene u popularnoj kulturi 21. veka, a učesnici su:
Nevena Rendeli, HRT, Zagreb; Sanja Purić, “Gloria“, Beograd; Olivera Balašević, filmska producentkinja, Novi Sad; Senka Kurt, Sarajevo; Biljana Cincarević, slikarka, Beograd; Jovanka Todorović, LABRIS, Beograd. Moderator je Ivan Stanković, “Communis”.

15:05
Biljana Srbljanović je najavila novu dramu i time je završen Panel 3.

14:50
Vedrana Rudan kaže: “Pišem blog da bih olakšala dušu, a tri miliona čitalaca to voli. Ja pišem da bih videla lovu!”
Tatjana Vehovec je pričala da piše o stvarima koje žene vole da čitaju – receptima i načinu vežbanja, i drago joj je da je doprinela stotinama izgubljenih kilograma na prostoru bivse Jugoslavije.
Novinarka RTV-a Danica Vućenić se zapitala šta je sa ženama na Kosovu i Metohiji, koje retko ko spomene kad govori o problemu Kosmeta.
“Govorimo o Kosovu, a da li smo ikada pričali o pravima žena na Kosovu? Šta znamo o tim ženama – koliko njih je silovano, šta one rade tamo, čime se bave? Mediji tretiraju žene ili kao žrtve ili kao prostitutke.”

14:36
Nakon dva panela i tri Case Study-ja prisutni su koristeći zvaničan hashtag #profemine2013 “tvitnuli” preko 850 puta.

14:25
Biljana Srbljanović priča kako su mnogi mediji bez etike prenosili priče o ubijenim devojkama poslednjih meseci, kao da su tražili opravdanje.
“Mediji tretiraju žene kao da pripadaju ocu ili mužu, ja sam ili Srbljanovićeva ili Srbljanovićka, a zapravo sam Biljana Srbljanović – ne želim da me moj civilni status određuje”, rekla je Biljana.

14:17
Vedrana Rudan je rekla da joj se ne sviđa kako se Ivan Ivanović obraća ženama u svojoj emisiji i došla je u Bg da mu kaže da od***e!

14:15
Vesna Dedić kaže da stalno sluša kako je sramota da se čitaju njene knjige, a niko nema objašnjenje zašto.
Misli da zato što je žena, voditeljka – mnogi smatraju da su joj knjige loše.
Denis pita Suzanu i Dušku da li su žene bolje u hard talk emisijama, tj. da li lakše izvuku odgovore od sagovornika.
“Zašto se takva pitanja ne postavljaju muškarcima, zašto ne bih mogla da budem uspešna i kao novinar i kao žena i majka? Da, mi smo intelektualke, žene sa diplomom – prebolite to”, odgovorila je Suzana.

14:07
Denis je pitao učesnice da li su imale dilemu o učestvovanju u panelu i kako su se odlućile da prihvate učešće na konferenciji.

Sve su se složile da su se lako odlučile na učešće, a Biljana Srbljanovć je izjavila da nema dilemu da li žena treba da bude i lepa i zdrava, ako je intelektualka, dok je književnica Vedrana Rudan izjavila da se u književnosti oseća kao muškarac sa sisama.

14:00
Počeo je panel 3 pod nazivom: Ženska tastatura: Koje autorke čitamo, gledamo, slušamo.
Denis Kolundžija predstavlja učesnice: Suzana Trninić, Beograd; Vedrana Rudan, Rijeka; Vesna Dedić, Beograd; Biljana Srbljanović, Beograd– Pariz – Baku; Tatjana Vehovec, Novi Sad; Danica Vučenić, Novi Sad.

13:35
Vladislava Gordić Petković priča o tome kako se od žena danas očekuje da budu dobre supruge i majke.
“Od osnivanja NIN-ove nagrade samo četiri žene su je dobile”, kaže ona.

13:30
Počeo Case Study 3.
Dr Vladislava Gordić Petković, članica žirija NIN-ove nagrade govoriće na temu “Dobre žene i dobre knjige – o književnim nagradama i književnim nepravdama”.

13:06
Učesnici panela pričaju o tome kako mnoge žene preteruju sa plastičnom hirurgijom i da malo koja zna da proceni kad je vreme da stane.

12:55
Dr Violeta Skorobać pričala je o tome zašto žene žele da se podvrgnu estetskoj hirurrgiji, dok je Nada Miletić Nevajda upitala da li žene od krema žele brzo rešenje i šta bi promenile na sebi. Pevačica Ksenija Mijatović je pričala o svom iskustsvu sa estetskom hirurgijom koja joj je, kako sama kaže, podigla samopouzdanje.
Žana Poliakov tvrdi da smo svi rođeni kao originali i da niko ne treba da želi da umre kao kopija.
Doktor Milivojević kaže da je šarm važniji od savršenog izgleda, i da šarmantni ljudi lakše prihvataju i svoje mane.

12:35
Počeo je drugi panel. Tema je Make Me Beautiful: Smeh i suze estetske hirurgije a učesnisi su:
dr Violeta Skorobać, estetski hirurg, Beograd; Nada Miletić Nevajda, „Beiersdorf“, Beograd; Žana Poliakov, kolumnista, Beograd; Ksenija Mijatović, muzička zvezda, Beograd; dipl. inž. Manuela Šapro, kozmetološkinja i fitoterapeutkinja, Zagreb; dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, Ljubljana.
Moderator ovog Panela je Jelena Joksimović, “Ljepota i zdravlje”, Banjaluka.

12:25
Doktorka Novakov priča o rizicima u trudnoći. Ona kaže da je rizik povećan nakon 36 godine.

12:02
Počinje drugi Case Study. Aleksandra Novakov Mikić, specijalista ginekolog-akušer, če pričati o tome kako je biti trudan u Srbiji.

11:30
Evo i jednog zanimljivog podatka.
Prisutni na konferenciji su do sada “tvitnuli” koristeći zvaničan hashtag #profemine2013 preko 400 puta, a prošao je samo jedan panel i jedan Case Study!

11:09
Mirjana Mićović objašnjava prisutnima kako niko ne može da nas izleči ukoliko to sami ne želimo.
Moramo da ulažemo u sebe da bismo napredovali. Volite sebe i pružite ljubav drugima. Koliko pružite drugim ljudima, toliko će vam se i vratiti“, rekla je Mićovićeva.

10:53
Počinje prvi Case Study. Publici će se obratiti Mirjana Mićović, pedijatar i reiki učitelj. Tema je: “Šta nas zaista može izlečiti”.

10:47
Panel se privodi kraju. Učesnice su nagrađene velikim aplauzom publike.

10:32
Na redu su pitanja iz publike.
Psihološkinja koja radi sa ženama žrtvama nasilja zahvalila se magazinu Lepota i Zdravlje na ovoj konferenciji i na tome što su uključili i žene koje su žrtve nasilja u konferenciju.
Hrvatska književnica Vedrana Rudan se javila iz publike.
Ona kaže da joj smeta što je nazivaju damom, jer ona nije dama.

10:22
Šta žene žele? “Mir u svetu ili novu torbu”
Duška Jovanić  kao predstavnik Srbije na panelu Estregion kaže da u Srbiji novine prodaju žene i guza!
“A mnogi u gradu se nerviraju što nisu govornici na Profemine”, kaže ona.
“Srpkinje imaju mnogo kvaliteta, a naše žene i Ruskinje su trenutno najtraženije udavače u celom svetu”, dodala je Duška.

10:10
Melina Kamerić kaže da je neophodna veća podrška ženama u BiH. Prema njenim rečima žene nisu solidarne tamo i žene ne glasaju za žene.

10:01
Doktorka Lidija Rakočević je iznela svoje viđenje i rekla da Crnogorke dominiraju, ali iz pozadine. Lidia Pavlin iz Slovenije kaže da žene drže “tri ugla u kući” i da nije važno koliko ima žena u vladi, već koliko ima onih kvalitetnih koje prave razliku.
Dr Nina Miteva iz Makedonije rekla je da su Makedonke ambiciozne i da sve više rade na svom obrazovanju u samopoštovanju.

09:50
Počeo prvi panel: Estregion: Šta žele, o čemu sanjaju i čega se plaše Srpkinje, Hrvatice, Slovenke, Bosanke, Crnogorke i Makedonke. Dragana Đermanović je predstavila učesnice: dr Nina Miteva, Skoplje; Lidia Pavlin, Ljubljana; Melina Kamerić, Sarajevo; Duška Jovanić, Beograd, Sonja Hodak, Zagreb; Lidija Rakočević, Podgorica.

09:34
Milica Đokić je otvorila konferenciju Pro-Femine 2013. Kreativna direktorka konferencije Lidija Ćulibrk trenutno drži govor.

09:00
Početak velike regionalne konferencije Pro-Femine u organizacija magazina Lepota i Zdravlje zakazan je za danas za 9 i 30 u hotelu Hayat Regency.
Konferenciju će otvoriti urednica magazina Lepota i Zdravlja Lidija Ćulibrk a kompletan program možete da pogledate OVDE.
Sto pedeset profesionalaca iz oblasti medija, marketinga, PR-a, komunikacije, umetnosti, te univerzierzitetski profesori i studenti, kao i predstavnici najuticajnijih kompanija i medijskih agencija iz celog regiona, među kojima su Biljana Srbljanović, Vedrana Rudan, Aja Jung, Olivera Balašević, Duška Jovanić, Snežana Dakić Mikić, Ksenija Mijatović, Suzana Trninić, dr Zoran Milivojević, dr Aleksandra Novakov Mikić, Vesna Dedić, Danica Vučenić, Biljana Cincarević, Valentina Obradović, Igor Todorovć i mnogi drugi pojaviće se danas u Kristalnoj dvorani Hayata, a preko 50 medija iz Srbije i regiona se akreditovalo za ovaj događaj.

Ukoliko želite da pratite live prenos kliknite OVDE.

Pogledajte i promotivni video konferencije koji nosi naziv Sva lica žene.

Media Clipping

Web Clipping

O ProFemine su pisali i: