Glumica Gorica Popović veoma je ljuta zbog ponašanja Kokana Mladenovića, upravnika Atelja 212! On pre dve večeri nije želeo da sačeka da se na sceni “Petar Kralj” završi 101. izvođenje predstave “Čekaonica”, već je dozvolio da se u gornjem foajeu pozorišta napravi velika fešta s glasnom muzikom povodom završetka sezone, stotog izvođenja “Kose”, ali i jubileja pomenutog komada.
“Upravnik Kokan Mladenović i ansambl Ateljea 212 nikako ne mogu da nastave zajednički rad! ‘Čekaonica’ je jedva do kraja izvedena zbog velike buke koju je proizvodio bend, a sve u organizaciji upravnika!”, kaže Gorica za Kurir.
Ona dodaje kako nisu uspeli Mladenovića da ubede da prekine galamu i dozvoli glumcima i publici da komad okončaju onako kako zaslužuje.
“Na molbu da se muzika utiša, Kokan je odgovorio odmahivanjem ruke! Glumci su po završetku predstave došli revoltirani! Ja sam, kao predstavnik glumaca u Upravnom odboru, uzela mikrofon i pobunila se protiv takvog njegovog ponašanja! On nije hteo da sačeka da se predstava završi zato što je bahat i zato što nas ne uvažava! Gospodin Dragan Đilas kaže da će stvari u kulturi morati da se raščišćavaju i da će to biti bolno za sve koji su bahati i koji su neradnici”, kaže Gorica.
Pre mesec dana 25 od 33 glumaca Ateljea 212 u otvorenom pismu zatražilo je smenu Kokana Mladenovića, navodeći kako nemaju umetničku slobodu, da su marginalizovani i poniženi u svojoj matičnoj kući. Upravnik je kazao da su to klevete i da je kuća postigla velike uspehe te da nema nameru da da ostavku.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je velike i, kako kaže, bolne promene u svim segmentima kulture na nivou grada.
“Kultura nisu samo pozorišta, ali ona su sada u problemu. Mi im finansijski pomažemo u vidu različitih donacija i budžeta. Neke stvari ćemo morati da dovedemo u red. Biće malo bolno, ali kad prođe taj deo operacije, pacijent će biti mnogo zdraviji i moći će da diše”, rekao je Đilas i dodao kako je dao nalog da se proveri sve o krizi u pozorištima: “Ima dosta glumaca koji najmanje igraju u svojim pozorištima, upravnika koji sami sa sobom potpisuju ugovore, pa čak i glume u sopstvenim pozorištima.”

izvor: Kurir
foto: Kurir, Dragan Kadić