Otac fudbalera Adema Ljajića, Sahmir, čiji je sin odstranjen iz reprezentacije Srbije, jer uoči utakmice sa Španijom nije pevao himnu rekao je danas da se izvinjava svima koji su se zbog toga našli uvređeni i dodao da ne želi da se preko leđa njegovog sina vode politička prepucavanja.
“Želeo bih da upoznam sve ljude o detaljima koji su prethodili ovom činu. Pola sata pred sastanak za utakmicu sa Španijom, Adem me je uobičajeno pozvao da bi me pitao, šta da radi u vezi pevanja himne. Pitao sam ga, sine jel znaš da je pevaš, na šta je on odgovorio da je problem što ne zna reči. Rekao sam mu ako ne znaš reči, pokušaj da se nekako izvučeš iz ove situacije, dok ne naučiš, sagni glavu da se ne vidi da li pevaš. Rezultat svega ovoga vam je poznat”, rekao je Ljajić.
On je iskoristio priliku da se izvini svima koji su se zbog toga našli uvređeni i zamolio sve roditelje, uključujući i selektora Sinišu Mihajlovića, da ga shvate.
“Želeo bih ovom prilikom da izvinim svima onima, koji su se našli uvređeni, činom mog sina Adema i da me shvate kao roditelja. Time bih želeo da zamolim sve roditelje, pa i Sinišu Mihajlovića, a kome sam neizmerno zahvalan za sve što je učinio kao trener za mog sina. Adem od svoje desete godine igra za reprezentaciju Srbije, odbio je ponude mnogih reprezentacija i patriotizam je time sigurno pokazao”, konstatovao je Ljajić.
Prema njegovim rečima Adem je zatečen zbog pevanja himne, jer od prvog selektora koji ga je selektirao sa 10 godina, Lajoša Kokaija, pa do poslednjeg Vladimira Petrovića, niko nije insistirao od njega da mora da peva himnu.
“Zahvalan sam svima, koji su ga podržali, kod incidenta sa trenerom Fiorentine Deliom Rosijom i molim sve te iste da shvate njega i celu porodicu i situaciju u kojoj mi u Novom Pazaru živimo. Opšte je poznato, da su pojedini ljudi sa obe strane ovo jedva dočekali i ne želim da se preko leđa mog sina prepucavaju političke teme. Moj sin ima 20 godina i želja mu je samo da igra fudbal”, zaključio je Sahmir Ljajić.
Bivši selektori naše fudbalske reprezentacije imaju podeljeno mišljenje kada je reč o slučaju Adema Ljajića. Milan Živadinović i Slobodan Santrač podržavaju Sinišu Mihajlovića, dok Radomir Antić i Ilija Petković nisu želeli da kažu svoje mišljenje o odstranjivanju mladog fudbalera koji je odbio da peva himnu države čiji dres nosi – „Bože pravde“.
Valja istaći da su svi fudbaleri Srbije potpisali sporazum o ponašanju u nacionalnom timu, a jedna od odredaba je i pevanje srpske himne. Mihajlović insistira da se reprezentaciji vrati „nacionalni identitet“ i „osećaj pripadnosti“.
“To što je Miha uradio je dobro i svaka mu čast na tako hrabrom potezu. Znam da je principijelan, strog i odgovoran čovek, te da voli disciplinu. Miha ima delikatan zadatak, on stvara reprezentaciju. Kad sam bio selektor, igrači su bili veličine, a danas su ti klinci prepotentni i puni sebe. Ovo što je Miha uradio je za nauk svima”, rekao je Milan Živadinović, bivši selektor.
Slobodan Santrač vodio je reprezentaciju naše zemlje na 43 utakmice: “Selektor je postavio kodeks ponašanja, koji su potpisali svi igrači. Ako je Ljajić prihvatio sve što je od njega traženo, onda je to trebalo i da ispoštuje.”
Radomir Antić i Ilija Petković nisu želeli da kažu svoje mišljenje o činu Siniše Mihajlovića i Adema Ljajića.
“Bez komentara”, bio je odgovor dvojice bivših selektora.
Nemački reprezentativci poljskog porekla Miroslav Klose i Lukas Podolski imaju različit stav kad je pevanje himne u pitanju. Klose nikada ne peva, za razliku od Podolskog, koji to čini.
Zanimljivo je i da Srbi koji su nosili dres reprezentacije Hrvatske nisu pravili probleme. Miladin Dado Pršo i Boško Balaban bez problema su pevali himnu „Lijepa naša“.
Odluka selektora Mihajlovića da iz tima eliminiše Ljajića izazvala je ogorčenje Bošnjačke kulturne zajednice i političara iz Sandžaka. Sekretar SDP Mirsad Jusufović rekao je da je zaprepašćen što je FSS podržao odluku selektora Mihajlovića. Bošnjačka kulturna zajednica smatra da „Mihajlović potvrđuje da Bošnjak ne može imati zasluženo mesto u fudbalskoj reprezentaciji bez odricanja od svog identiteta“.
“Adem Ljajić je jedan od najperspektivnijih mladih fudbalera Srbije, koja nema mnogo čime da se pohvali u ovom sportu, a uvodjenje ovakvih normi ponašanja i ugovora koji je Mihajlović postavio kao uslov za igranje u timu neće doprineti poboljsanju sporta i fudbala”, rekao je Jusufović.
“Mnogo je bitnije da li vi pobeđujete ili ne pobeđujete na fudbalskom terenu, a Ljajić je svakako fudbaler koji može da doprinese našoj reprezentaciji da ostvari nešto na sportskom polju”, rekao je on i dodao da himna “Bože pravde” ima problem jer je pripadnici nevećinskog naroda ne doživljavaju kao svoju.
“Mihajlović nas nije iznenadio, jer je i ranije imao nacionalno obojene izjave, ali nas je zaprepastilo to da Fudbalski savez podržava njegove odluke”, rekao je Jusufović za novopazarski radio Sto plus.

Izvor: Tanjug / Kurir
Foto: Getty Images