Bora Drljača (71) je ljut, ogorčen, razočaran, besan kao ris… Kada je krajem prošle godine čuo da je nema skoro nikakve šanse da dobije nacionalnu penziju, ne može da se smiri. Nikako ne može da shvati čime je to neko drugi zaslužio da dobije nacionalno priznanje koje njemu izmiče već petu godinu.
“Nego šta nego sam besan! Smučilo mi se sistem po kojem se u ovoj državi dodeljuju nacionalne penzije. Svakog nekog gura! Ako nema ko da te pogura i da se založi za tebe, džaba sve i da si najbolji na svetu. Svi se guraju i laktaju, a od svih njih jedino je Tozovac zaista zaslužio nacionalnu”, kaže Drljača.
Zar Miki Jevremović i Zorica Brunclik ne zaslužuju nacionalne penzije?
“Dobro, Mikija sam zaboravio, on je čovek legenda i bruka je što odavno nije dobio ovo priznanje. On je mnogo učinio za srpsku kulturu koju je afirmisao širom sveta. Ali, Zorica Brunclik… Pa ta žena je mlađa od mene deceniju i po! Lepo se ugurala kod naprednjaka zajedno sa Kemišom, pa bi opet da vedri i oblači, kad je već dobra sa Vučićem i Bašanovićem. Ljudi moji, mora da se zna neki red.”
Mislite da su i ranije pojedini pevači dobijali nacionalne penzije nezasluženo?
“Uvek su tu bile ko zna kakve igre kakve nikad nisam znao da igram. Bora Dugić je, recimo, sam sebi dodelio nacionalnu penziju! Nije mu bilo dosta ono što ima. Kako stari stoje, verovatno je do sada stekao i američku penziju. I Usnija Redžepova je dobila prošle godine, iako pripada nacionalnoj manjini. Penzije se dodeljuju kojekakvim levacima za koje niko nikad nije čuo i kojih nigde nema. A, i Merima Njegomir ima dve plate, dve penzije od kojih je jedna nacionalna, a žena ne plaća račune 14 godina. Bruka i sramota!”
Nije ona jedina na estradi koja ne plaća račune…?
“Čuo sam i šokiran sam. Moja tetka koja ima penziju jedva oko 100 evra kad dobije pare trči da plati telefon, infostan i struju. A, Merima, izgleda, živi kao Tito, jer on nije imao novčanik. Čujem da mnogi duguju za račune, ali mi nije jasno kako im ne isključe struju, telefone, grejanje, sve ono što nisu platili. Možda im se preko veze otpisuju dugovi? Kako uopšte mogu da pogledaju u oči ovaj jadan narod koji od svojih bednih plata i penzija plaća račune. Stvarno ne znam kako ih nije sramota.”
Priča se da volite da popijete kafu sa predsednikom Tomom Nikolićem, zašto ga ne zamolite da vam pomogne u vezi sa nacionalnom penzijom?
“Pre bih umro od sramote nego od Tome tražio protekciju! Meni protekcija ne treba jer sam tu penziju zaslužio više od većine onih koji su je dobili. Zar sad da se šlihtam naprednjacima zbog toga, iako sam oduvek bio dobar sa njima? Nisam ja kao mnoge moje kolege koje su se prikačile političarima zbog lične koristi, kako bi se za nešto ogrebali i prigrabili za sebe. E, taj film od mene nećete gledati.”
Čime ste vi zaslužili da dobijete nacionalnu penziju u odnosu na druge pevače?
“Čime?! Nema priznanja koje dobio, nemam nijednu mrlju u karijeri! Pa niko od svih kandidata nema bogatiju dokumentaciju od mene, a to je samo slika svega što sam u životu i karijeri radio i postigao. I u osmoj deceniji, ja sam u snazi i pronosim slavu srpske kulture širom sveta. Jedino možda nekom smeta što sam prekodrinski Srbin, pa me zato zaobilazi. Možda bi trebalo da se sklonim, da me nigde nema, pa da iz prikrajka kukam kako sam socijalni slučaj! Moj je problem što ne znam da se umuvam kao drugi”, smatra Drljača.

Tekst i foto: Vestionline