Kultni nastup američke rok grupe “Faith No More” na Exitu 2010. godine i dalje se prepričava, a njihov pevač Majk Paton još jednom je zabavljao Srbe na sebi svojstven način. Neviđeni šoumen i ovog puta, na trećoj večeri ”Belgrejd koling” (Belgrade Calling) festivala, otpevao je starogradsku pesmu “Ajde Jano” na čistom srpskom jeziku. Na našem jeziku komunicirao je i s publikom, ali je šou ukrala jedna posveta.
Naime, Paton se očigledno dobro informisao gde dolazi, pa je posle rečenice: “Čujem da ste dobili novog predsednika?”, bend krenuo da svira jedan od svojih najvećih hitova – “Digging the Grave”.
Naravno, simbolika je više nego očigledna. Tomislav Nikolić nekad je radio na groblju u Kragujevcu, a pesma prevedena i kao “Kopanje groba” izmamila je osmehe nekih pet do šest hiljada Srba, koliko ih je sinoć bilo iza ponoći, kada su “Faith No More” prašili svoj set.

Pre njih, na “Belgrejd kolingu” nastupili su veseli i živahni britanski metalci “The Darkness”, koje je u orbitu lansirao hit “I Believe In A Thing Called Love”. Srčanoj i energičnoj svirci s bine izostala je povratna sprega iz publike.
Ništa se bolje nisu proveli njihovi sunarodnici, londonski alter rok bend “The Horrors”. Iako hvaljeni u britanskoj štampi, “The Horrors” su osim publike smorili i sami sebe, a ostaće zapisano da su s bine ispraćeni – bez aplauza! Zaista se retko dešava da se ne čuje bilo kakva reakcija publike kad grupa završava koncert.
To se, međutim, ne može reći za oca panka Džonija Rotena, čiji je drugi bend posle “Sex Pistolsa” – “Public Image Ltd” oduševio oko par hiljada Beograđana, koji su samo zbog njih bili tu. U vrhunskoj pevačkoj formi, ciničan i raspoložen, Roten je svirku otvorio rečima: “Zdravo perverznjaci! Pozdrav za navijače Crvene zvezde!”, posle čega su usledili taktovi velikog hita ove grupe “This Is Not A Love Song”.

Početak trećeg dana festivala mogao bi se opisati kao “taština praznine”, jer je na Ušću bilo još manje ljudi nego prvog dana. Američki bend “Ugly Kid Joe” nastupio je prvi pred nekoliko stotina, što je nepravda prema rokerima iz Kalifornije, koji su održali odličan koncert i zvučali sjajno. Iako su napravili višegodišnju pauzu, “Ugly Kid Joe” svirali su kao za vreme svojih najboljih dana. Veseli Amerikanci su oduševili “sedmu silu” kada je basista benda došao do pres-centra i pitao novinare šta piju. Nakon što se razočarao odgovorom: “Samo vodu”, on se okrenuo, otišao do autobusa benda, vratio se i predstavnicima medija doneo flašu “Džim Bima” i piva koliko je mogao da ponese!
Konačno, gotovo tri sata iza ponoći čast da zatvore treći dan “Belgrejd kolinga” pripala je još jednim Britancima – gotik rok ikonama “The Sisters Of Mercy”.
Večeras je na “Belgrejd kolingu” poslednje veče, za kada je zakazan nastup nekoliko domaćih bendova, koji su proteklih meseci krstarili Srbijom u okviru “Jelen Top 10 turneje”. Ulaz je slobodan, nisu potrebne ulaznice od prethodnih dana, a na Ušću će svirati sledeće grupe:
18.20h – “Straight Mickey & The Boyz”
19.10h – “Sharks, Snakes & Planes”
20.00h – ”Bjesovi”
20.50h – “Svi na pod!”
21.40h – “Eva Braun”
22.30h – “Block Out”
23.30h – “Darkwood Dub”
00.30h – “Kanda Kodža i Nebojša”
01.25h – “Goribor”

izvor: Telegraf.rs
Foto: Tanjug