Golman Crvene zvezde Boban Bajković (27) u ozbiljnoj je nevolji. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu juče je protiv njega podnelo krivičnu prijavu za izazivanje udesa u kome je teško povređen pešak u Ustaničkoj ulici, a ako bude osuđen, Bajković može da završi i u zatvoru.
Fudbaler Zvezde je pre dva dana “alfa romeom” udario pešaka Milorada Đ. (52) iz Novog Bečeja dok je na zeleno prelazio pešački prelaz. Pešak je sa težim povredama prebačen na VMA, a Bajkoviću je odmah uzeta krv na analizu. Na njegovu sreću, utvrđeno je da nije pio alkohol.
Prvotimac crveno-belih tereti se za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, za šta je zaprećeno od jedne do osam godina zatvorske kazne, ali može se desiti da bude osuđen na kućni zatvor ili uslovnu kaznu. Olakšavajuća okolnost za Zvezdinog golmana je što nije pio alkohol. U svakom slučaju, ostaće bez dozvole tri godine. Bajković je skrivio nesreću tako što je, skrećući desno u Ustaničku ulicu, kod broja 196, udario u Milorada Đ. koji je u tom trenutku na zeleno krenuo preko pešačkog prelaza.
“Pešak koji na zeleno prelazi ulicu je svetinja u saobraćaju i svako obaranje pešaka je ozbiljno krivično delo. Srećom po Bajkovića, čovek ima teže povrede, ali nema bojazni za njegov život. Takođe, ustanovljeno je da Bajković nije bio pod dejstvom alkohola, što mu je svakako olakšavajuća okolnost. Ipak, moraće da odgovara za ono što je učinio, a kakva će kazna biti predstoji da se vidi”, kaže izvor blizak istrazi.
Prema rečima sagovornika, ako Bajković bude sarađivao sa tužilaštvom i ako prizna krivicu, moguće je da dobije najblažu kaznu.
“Dosta toga zavisi od njega. Ako se bude ponašao kao Petra Cvijić i ide na negiranje krivicu, smatram da će se lošije završiti po njega. Međutim, ako bude korektan i prizna krivicu, odnosno sklopi nagodbu sa tužilaštvom, moguće je da dobije minimalnu kaznu. To znači da može da bude osuđen na kućni zatvor ili eventualno uslovnu kaznu. Ali do toga još ima vremena, videćemo šta će biti. Prijava će tužilaštvu biti podneta redovnim putem, pa će Bajković poziv za saslušanje dobiti najverovatnije tek u septembru. Ono što ne može da izbegne nikako je oduzimanje vozačke dozvole i to verovatno na tri godine”, kaže izvor iz Palate pravde.
Milorad Đ. je nakon udesa zbrinut na Vojnomedicinskoj akademiji, gde je smešten na Odeljenje neurohirurgije. Doktori su ustanovili da ima prelom dva vratna pršljena, ali nije u životnoj opasnosti.
“Milorad Đurić se nalazi na Klinici za neurohirurgiju. Konstatovan mu je prelom vratnih pršljenova. On se oporavlja i do daljeg će biti zadržan u bolnici. Srećom, njegov život nije ugrožen, ali svaki prelom je teška povreda, a pogotovo je njegova situacija ozbiljna budući da je svaka povreda vrata jako osetljiva”, rekli su na VMA.
Podsetimo, sličan slučaj dogodio se početkom godine, kada je voditeljka RTS-a Petra Cvijić (34) “opel korsom” udarila pešaka Slobodana Bajića (73), koji je nakon udesa preminuo od povreda. U zahtevu tužilaštva za sprovođenje istrage navedeno je da je Cvijićeva vozila nedozvoljenom brzinom i da je pešaka udarila na pešačkom prelazu. Međutim, ona je na saslušanju negirala krivicu i sudiji rekla da Bajić nije bio na pešačkom i da ga nije videla zbog mraka. Istražni sudija Prvog osnovnog suda nedavno je završio istragu i predmet poslao u tužilaštvo, koje bi u narednom periodu trebalo da odluči da li će podići optužnicu, odustati od krivičnog gonjenja ili tražiti dopunu istrage. Petri Cvijić takođe preti od jedne do osam godina zatvora.
“Pešak me je iznenadio… Došao mi je sa desne strane”, ovako se u policiji pravdao Bajko, koji je juče vidno utučen sa saigračima otputovao na završne pripreme Crvene zvezde na Zlatiboru, pred početak nove sezone.
“To su stvari koje se dešavaju svakodnevno na ulicama, ali su sigurno teški trenuci i za povređenog i za vozača. Boban stalno zove Milorada i pita za zdravlje. Na sreću, stanje povređenog je stabilizovano”, saznajemo iz Zvezde.
Golman Boban Bajković je posle saobraćajne nezgode isključio mobilni telefon, dok je portparol Zvezde Marko Nikolovski još prekjuče rekao da je “posle svega najbitnije da se pešak oporavlja”.

izvor: Press, Alo!