Premijera filma “U zemlji krvi i meda” Anđeline Džoli održana je u punoj Olimpijskoj dvorani Zetra, u prisustvu brojnih političara iz Bosne i Hercegovine. Džolijeva se okupljenima obratila rečima: “Dobro veče, hvala vam što ste večeras ovde.”
Autorka filma nije krila suze zbog podrške koju je dobila. Pred početak projekcije publici se obratila rediteljka i scenaristkinja Džoli, koja je zaplakala pred punom halom, posetiocima koji su stajali i aplaudirali joj. Film je, kako je rekla, snimila da bi podsetila svet na ono što se tokom rata dešavalo u Bosni i Hercegovini, ali i da predstavi jednu “tako divnu zemlju kao što je Bosna”. Na to je publika odreagovala ovacijama i dugim aplauzom.
“Znam da ovaj film pobuđuje bolne emocije, ali njime podsećamo ne samo na patnje, već i na to da ste preživeli”, rekla je Anđelina Džoli, a publika opet uzvratila ovacijama.
Interesovanje za film je bilo veliko, a pred početak premijere prilaz sarajevskoj dvorani Zetra bio je blokiran, taksi vozila su odbijala da voze u tom pravcu, a gužve su bile u gotovo svim prilaznim ulicama. Premijeri filma prisustvovali su i brojni visoki zvaničnici, među kojima su bili predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšć, premijer Federacije Nermin Nikšić, predsednik Federacije BiH Živko Budimir.
Na premijeri su bile i strane diplomate kao što su šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, ambasador SAD Patrik Mun i ambasador Velike Britanije Najdžel Kejsi.
U punoj olimpijskoj dvorani na premijeri su bili i predsednik SDA Sulejman Tihić, predsednik SDP Zlatko Lagumdžija i poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Izvor: Tanjug
Foto: Beta