Razočarana što nije uspela da uđe ni u finale, a nadala se čak i trijumfu, Ana Nikolić je sinoć odmah po proglašenju finalista napustila Sava centar. Nije se, poput ostalih učesnika, vratila u „Green room“ da razmeni koju reč sa novinarima i čestita kolegama koji su se plasirali dalje. A publika i stručni žiri izabrali su deset od dvadeset kompozicija koje će se večeras boriti za jednu kartu za Moskvu.

No, krenimo redom. Šta je sve prethodilo demonstrativnom odlasku Nikolićeve? „Parada kiča“, komentarisali su oni koji su nakon prošlogodišnjeg spektakularnog „Evrosonga“ u „Areni“ očekivali da će „Beovizija 2009“ biti na višem nivou od dosadašnjeg. A ono što je u toku prve takmičarske večeri u subotu uveče viđeno u Centru „Sava“, po opštoj oceni, bar za nijansu je lošije od prethodnih izbora za predstavnika Srbije na „Evrosongu“. Većina od ukupno 20 takmičara, izuzimajući već pomenutu „devojku od čokolade“ i još nekoliko časnih izuzetaka, nije se potrudila da pripremi čak ni garderobu dostojnu ovakvog takmičenja. Suknjice od tila koji se kod kineza kupuje na kilo, svetleće naočare sa buvljala čija cena verovatno ne prelazi 99 dinara, pamučne majice unakažene nevešto iskrojenim i nespretno nalepljenim slovima samo su neke od stvari koje bi se mogle nazvati ružnom stranom ovogodišnje beovizijke medalje. O kvalitetu pesama da ne govorimo. Za to će se pobrinuti muzički stručnjaci, a presudnu reč će ipak dati publika koja će beovizijske pesme počastiti epitetom hita, bar hitića, ili će ih pak prepustit zaboravu.

Dok su se sabirali glasovi u revijalnom delu nastupali su Nataša Bekvalac, Željko Samardžić, Ana Stanić… Nataša Bekvalac dobila je nagradu za najboljeg izvođača u protekloj godini i došla je u Centar "Sava" uprkos nedavnoj teškoj operaciji, dok je za najboljeg pevača proglašen Željko Samardžić. Priznanje za spot godine pripao je Ani Stanić za pesmu "Više nisi moj".

 A onda se voditeljki Jovani Janković omaklo: „Pre nego što čujemo predstavnike svih ostalih naših zemalja…“ Verovatno je mislila na zemlje bivše SFRJ, jer mi imamo jednu jedinu našu. U svakom slučaju pre proglašenja finalista pubilka je imala priliku da čuje Igora Cukrova koji će u maju u Rusiji na „Evrosongu“ predstavljati Hrvatsku i makedonske predstavnike – grupu „Nekst tajm“. Slovenci došli su u krnjem sastavu u Beograd, jer je pevačica bila zauzeta, pa smo čuli samo kompoziciju gudačkog kvarteta, a domaća publika imala je priliku i da upozna bosanskog predstavnika, grupu Regina.

Andreu Demirović koja će ove godine na evrovizijskom takmičenju braniti boje Crne Gore, publika u Centru “Sava” je izviždala jer je ova pop pevačica objašnjavajući zašto peva na engleskom jeziku rekla: „Zato da me ceo svet razume“.
Potim je Jovana Janković izvlačila kovertu po kovertu, i čitala imena finalista koji će večeras tim redosledom nastupati na sveni Sava centra boreći se pobedom obezbede put u Moskvu:
1.Oskar & Bjuti Kvins feat. Đorđe Marjanović
2.Danijel i Milica
3.Sonja Bakić
4.Saška Janković
5.Dušan Zrnić
6.Marko Kon i Milan Nikolić
7.OT bend i Kaja
8.Andrej Ilić
9. Grupa „Etar“
10.Grupa „Pozitivan haos“


Kad se sve sabere i oduzme prvo veče Beovizije više je ličilo na finale Operacije trijumf jer je osim Danijela i Milice, Sonje Bakić i članova OT benda Đorđa, Nikole, Sajka i Vukašina tu bio i Igor Cukrov koji je na hrvatskoh Dori već obezbedio put za Moskvu, ali i Ana Bebić i Aleksandar Belov koji su bivšim „cimerima“ iz publike davali podršku. Možda nisu bez osnova nagađanja koja su se mogla čuti mešu novinarima da je OT bend“ „već viđen na putu za Rusiju“. No, ipak ćemo sačekati večeras finale, pa ćemo da vidimo.

 

 

 

Autor: Saša Tošić

Foto: Dragan Kadić i Mirko Tabašević