DSC_7613

Aleksa Balašević posetio je u društvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, nove sređene prostorije kluba Radio-amatera glavnomg grada Vojvodine.

Povod posete kluba je obeležavanje 90. godišnjice od njegovog osnivanja, ali i činjenica da su upravo radio-amateri tokom protekle nedelje veoma pomogli državi u vanrednim okolnosima i omogućili spasilačkim službama da još bolje i kvalitatnije učestvuju u evakuaciji i spasašavanju ugroženog stanovništva poplavama.

“Radio-amateri su ljudi okupljeni oko istog hobija. Hobija koji edukuje članove u sferi nauke, radio komunikacije, elektronike, fizike, a koji promoviše i sport, kao i jednakost među ljudima. Pored svega, ovo je jedan od retkih hobija koji može da pomogne narodu i državi kada dođe do neke vanredne situacije. Članovi kluba su obučeni i licencirani da ostvare komunikaciju između dve taćke u bilo kojim uslovima, često pritom rizikujući i svoj život. Svoju efikasnost, veštinu i spremnost oni su pokazali naročito tokom bombardovanja 1999. godine, zemljotresa u Kraljevu, požara na Goliji, kao i sada tokom poplava. Radio klub Novi Sad i gradska uprava imaju razumevanja jedno za drugo, i klub je dobio veliku podršku gradonačelnika za dalji rad, posebno u sferi edukacije omladine, koji su svoje znanje i umeće potvrdili do sada i u raznim takmičenjima širom sveta gde su osvajali prva mesta. Nadamo se da će poverenje koje smo dokazali biti dugoročno i da ćemo imati još bolju saradnju sa gradskom upravom, pa i državom u budućnosti”, rekao je Živojin Petrović Žika iz kluba Radi-amatera Novog Sada.

“Kada mi je prijatelj Živojin Petrović Žika predložio da obiđemo radio-amatere nisam odmah znao o čemu se tačno radi. Kada smo došli u njihovu bazu uveli su me u istoriju njihove veštine koja je više puta bila od izuzetnog značaja i pomoći našoj državi. Prošlo je već 15 godina od bombardovanja Srbije od strane NATO pakta, a tada su radio-amateri pokazali sve svoje prave veštine u vanrednim okolnostima.  Pre mesec dana moji prijatelji i ja finansirali smo klub Radio-amatera Vojvodine kako bismo im pomogli da obnove svoju opremu. Nažalost, ubrzo nakon toga dogodila se velika tragedija, te je Srbija usled poplava podsećala na priče o legendarnoj Atlantidi. U ovoj kriznoj situaciji upravo Radio-amateri spasili su veliki broj ugroženih građana i ponovo nam pokazali koliki je značaj njihovog postojanja”, rekao je Aleksa Balašević i dodao: “Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević mi je i ovog puta pomogao u mojim aktivnostima i došao danas da zajedno sa nama obiđe klub. Ovo je ujedno i prva poseta rukovodstva grada Novog Sada koje je obišlo klub Radio-amatera koji već 90 godina postoji u našem gradu i državi. Takođe, moji prijatelji preduzetnici su takođe mnogo pomogli i doprineli ovoj akciji. Bogdan Grba pomogao je oko finansiranja enterijera, a moj stari prijatelj Aleksandar Gajić pomogao je u opremanju novog kancelarijskog nameštaja, dok je Nenad Varga sa firmom njegove porodice okrečio i uredio ovaj  prostor.”

“Veoma mi je drago da smo još jednom pomogli našem gradu. Kada mi je Aleksa dao predlog da pomognemo radio-amaterima odmah sam pristao sa velikim oduševljenjem jer su oni uvek tu za nas kada se dogode najgore situacije, a njihov veliki značaj je i to što obučavaju mlade ljude o radio-amaterskoj veštini i usmeravaju ih na pravi i ispravni životni put”, rekao je Bogdan Grba.

DSC_7553

DSC_7615

DSC_7646

DSC_7570

DSC_7587

DSC_7589

DSC_7595

DSC_7596

DSC_7599

DSC_7600

DSC_7602

DSC_7603

DSC_7605

DSC_7621

DSC_7623

DSC_7627

DSC_7628

DSC_7630

DSC_7632

DSC_7642

 

DSC_7647

DSC_7648

Autor: Life Content
Foto: Mladen Sekulić, Life Content