U Pertu završen 25. “Karađorđev kup”!

Domaćin jubilarnog svesrpskog fudbalkog turnira bio je tim Beli orlovi Dianella koji je ujedno na kraju, po prvi put, postao i njegov pobednik.
U finalu su savladali imenjaka iz Melburna Bele orlove Springvale rezultataom 2:0.
Kup koji nosi ime vožda Prvog srpskog ustanka održava se svake godine tako da domaćin nije prethodni pobednik već neko koga izaberu uprave svih učesnika. Tako se već sada zna da će naredna dva kupa biti održana u Melburnu – prvo, 2013. Domaćin je FK Srbija Fitzroy koja je najstariji klub u Viktoriji i slavi 50 godina postojanja, a potom, 2014. Sinđelić Westgate koji će obeležiti tri decenije od osnivanja. Upravo zbog ovakvog načina igranja, manji broj klubova, pre svih
najpoznatiji i najbolji srpski klub u Australiji, Beli orlovi Bonnyrigg iz Sidneja, već nekoliko godina ne učestvuje.


Doduše, ove godine je imao opravdanje budući da je istog vikenda igrao veliko finale Premier lige Novog Južnog Velsa gde je neočekivano poražen od italijanskog Markonija. Sam kup osim sportskog ima i kulturni i društveni karakter budući da po pravili okupi veliki broj posetilaca iz drugih gradova koji koriste boravak da se upoznaju sa zemljacima, sklope nova prijateljstva pa i ljubav, a istovremeno upoznaju i grad domaćina turnira. Zbog toga se angažuje i muzika uživo. Ove godine posetioce i učesnike zabavljali su  Dušica Grabović iz Sidneja, Jadranka i Mišo Pećanac i orkestar “Crni biseri” iz Perta sa pevačicom Snežanom.


Mnogi prodavcii raznih srpskih suvenira razapinju svoje šatore i štandove, a po tradiciji vrti se vo na ražnju dok je broj prasića i jagnjadi teško i prebrojati. Uz ljutu srpsku šljivovicu serviraju se i ćevapi, pljeskavice… rečju, nastoji se prekopirati doživljaj starog kraja.
Sponzor Karađorđevog kupa je melburnški srpski nedeljni list Srpski glas koga je na turniru predstavljala vlasnica Živana Jovanović. Ona je na završnoj ceremoniji uručila prelazni i trajni pehar pobedniku. Dodeljuju se i drugi pehari kao što su za najboljeg igrača, strelca,


za fer plej… Vredni domaćini na čelu sa predsednikom kluba dr Mišom Kovačom, učinili su sve da se gosti ugodno osećaju tokom dva dana boravka u glavnog gradu Zapadne Australije. On se i lično zahvalio uoči finalne utakmice pozdravivši ministra za sport i rekreaciju Zapadne Australije Džima Mekinlija, te predstavnika opštine Dianella Terija Tizmaka kome duguju veliku zahvalnost za pomoć oko izgradnje nove zgrade u okviru kompleksa stadiona.
Ovacije verne publike koja je u finalu brojala preko 1500 bile su upućene i malobrojnim članovima folklorne grupe Belih orlova koja je na samom terenu pod vođstvom koreografa Dijane Mitrović, izvela splet srpskih narodnih igara.
Zavesa na turnir je spuštena u kasnim večernjim satima u nedelju, 20. septembra, pa je i sama ceremonija podele pehara i trofeja, zbog malog prostora u Sali, izvedena napolju u prilično mračnoj atmosferi.
Doviđenja Pertu i dogodine u Melburnu

 

 

Tekst: Rade Berak

 

Discussion1 Comment

Leave A Reply