Spektakularnim nastupom u Melburnu Ceca završila australijsku turneju!

Ceca Ražnatović je muzička ikona i – tačka.
Oni koji do sada nisu znali, mogli su da se uvere sinoć u srcu najlepšeg grada na svetu koji je prvu damu balkanske estrade, dočekao raširenih ruku. Sve je u velelepnoj Plenary Sali Melbourne Convention Centre-a, na samoj obali reke Yarra, funkcionisalo besprekorno. Bio je ovo njen treći, ali i poslednji nastup u okviru druge po redu australijske turneje kojom se perfektno uklopila i u proslavu 19 godina postaojanja najvećeg srpskog diska na svetu – “Club Parada”. Sve ono što je veče pre toga postignuto u Sidneju, u Melburnu je bilo na većem i lepšem nivou.


U divnoj atmosferi u kojoj su dominirale mlade devojke, mnoge od njih rođene u Australiji, pretežno srpskog pa makedonskog porekla, mladi srpski glumac i šoumen iz Geelonga, Stefan Popović na duhovit i dopadljiv način pripremio je publiku na događaje koji slede.
Prvo se na scenu pojavio izvanredni pevač, gost na Cecinoj turneji, čovek koji ima tri doma – Makedoniju, Srbiju i Švajcarsku, Zoran Vanev i hitom “Južna pruga” raspalio mlada uzavrela srca u ogromnoj dvorani. Ređao je ovaj Štipljanac mnoge svoje hitove poput onog “Angela” koji ga je uveo u vode estrade, pa preko “Lila”, “Momak i po”, “Tanga”, “Monika”, “Banja Luka – Beograd”, ali i hitove svojih kolega koji se rado izvode po zabavama. Zaista, pravi šoumen koga je, ovom prilikom, pratio orkestar “Pelister” iz Sidneja.


Posle sat vremena, tačno u 21:35 na bini se ponovo pojavio šarmantni Popović koji je najavio estradnu umetnicu, koja sa pravom nosi naziv diva – Cecu Ražnatović. Publika je prosto eksplodirala. Njen orkestar je zasvirao “Beograd” kultnu pesmu, kako u Srbiji i Balkanu, tako i u dijaspori, a dobro “zagrejana” publika je u horu započela da peva. Pridružio im se glas sa mikrofona koji već više od dve decenije suvereno vlada estradom.

Stefan Popović

Posle te, da kažemo, “lične karte”, Svetlane Cece Ražnatović, ona je na svom lepom promuklom glasu uzviknula: “Dobro veče! Volim vas sve!” Graciozna, odevena u sivu, svetlucavu sa dijamantima ukrašenu mini haljinu. Ta hemija koju ona ima sa publikom zahteva posebnu ekspertizu, a harizma u najpozitivnijem smislu reči je nešto što se prosto ne može opisati.


Ceca je, na sceni u Melburnu, pokazala i smisao za humor. Gotovo svaku svoju pesmu, a treba li uopšte reći das u to sve hitovi, šaljivo prokomentarisala. Ostaće upamćen gaf kada je pitala publiku: “Ima li ovde zaljubljenih?”. Prolomila se vriska u znak potvrde, a onda je draga gošća dodala: “A, nesrećno zaljubljenih?”. U sali – muk! A, Ceca će: “Ooooooooo, selim se u Melburn. Ovo je jedini grad na svetu gde nema nesrećno zaljubljenih”.
Pevala je Ceca dva i po sata bez prestanka, igrala u ritmu muzike, ređala svoje nezaboravne hitove za koje bi, samo da se nabroje, trebala podeblja knjiga. Naravno nije izostala ni nezvanična muzička himna “Đurđevdan” sa kojim, po nepisanom pravilu, privodi kraju svoje nastupe.


Nisu laki momenti kad se diva oprašta od svoje verne publike. Kane i pokoja suza. Reči utehe koje je Ceca na rastanku izgovorila “Vidimo se za dve-tri godine! Ili, na Ušću dogodine”, došle su kao melem na ljutu ranu i uteha na ljubav koju publika gaji prema ovoj, tako jednostavnoj, a opet velikoj osobi.
Tako je spuštena zavesa na, kako će kasnije u izjavi za naš Portal i lokalne etničke medije sama izjaviti, veoma uspešnu turneju, sa naglaskom na baš ovaj nastup u Melburnu.


Oni koji su imali VIP ulaznice koje su koštale preko 300 dolara, imali su privilegiju da se sa Cecom, Zoranom i njenim orkestrom, druže uz koktel partiju da bi, potom, ona bila gost i na disko večeri u klubu “Chasers” koju je organizovala “Club Parada” u čast Cece i pratnje. Taj san kod mlade armije Cecinih obožavalaca, trajao je sve do jutarnjih časova narednog dana.

Ceca u razgovoru sa šefom dopisništva u Australiji

Ceca je potom otišla na zasluženi odmor u Hilton hotel, a već u kasnim popodnevnim časovima, možda i u trenutku dok ovaj tekst čitate, bila u avionu za Beograd.

Ceca je pokazala da ceni i naš Portal. Obradovala se što nas je videla i zahvalila na profesionalnom praćenju njene australijske turneje. U takvoj situaciji nije bilo teško da joj, onako s nogu postavimo par pitanja, od kojeg je prvo i najlogičnije bilo – Kakve utiske nosi iz Australije, posle ove turneje?
“Nosim najlepše moguće utiske. Bila sam osam dana u Sidneju. Prošli put kad sam gostovala bila sam samo jedan dan u Melburnu, ali sutra imamo celo prepodne i poslepodne pa ćemo malo prošetati kroz grad i – adio! Odosmo u zaleđenu Serbiju (smeh).”

Svi znamo da si prva zvezda Balkana. Kako se nosiš sa takvim epitetom koji imaš od nas novinara, a svakako i publike?
“Kako da ne. U svakom slučaju, ja sam se i borila da postanem ono što jesam danas. Zato što imam najbolje saradnike i trudimo se, evo postojimo 25 godina. Mislim da je to poenta u ovom poslu kojim se bavim i uopšte u umetnosti. Ja sam izabrala od umetnosti muziku i gledam da je radim najbolje i najprofesionalnije što umem. Naravno, uvek može bolje. Generalno, sve mi to imponuje i uživam u svojoj profesiji. Mislim da se bavim najlepšim poslom.”

Reč-dve o orkestru koji te prati?
“Oni su deset godina sa mnom na sceni, tako da je to uigrana ekipa, dišemo kao jedno biće i mislim da je to potpuno prirodno.”

Šta si kupila svojoj deci iz Australije?
“Jao, neće me pustiti u avion (smeh).”

Srećan put Ceco i, dobro nam došla opet!

NAPOMENA: Zbog mnoštva briljantno urađenih fotografija od strane profesionalnog fotografa Gorana Dojčinovića, te u cilju da se odužimo i zahvalnoj publici, veći deo slika sa ovog nezaboravnog događaja, možete videti u galeriji OVDE… Oni koji žele da imaju fotografije za uspomenu u većoj rezoluciji, mogu se obratiti Goranu Dojčinoviću na 0412 725 421 ili poslati email na adresu: dojchin@gmail.com

Tekst: Rade Berak
Foto: Goran Dojčinović

Discussion2 Comments

 1. Jedna jedina,koja je imala koncerte,a ne tezge po klubovima,koja je pjevala u naj boljim koncertnim dvoranama,uz vrhunsko ozvucenje i vrhunsko  sviranje orkestra uzivo.
  To kako ona pjeva,bez pauze ,kako se ponasa prema publici je odlika vrhunskog profesionlca i prave zvjezde.
  Hvala Ceco za ne zaboravno vece i sto nisi kao ostali dosla da otaljas posao na matricu  za sat vremena i uzmes nam pare ,kao 99 % kvazi pjevaca .
  Hvala sto si nas ispostovala i pokazala sta znaci biti profesionalac.
  Vole te rokeri iz Sedney koji cak ne znaju
  vecinu tvojih pjesama  ali ti skidaju kapu za ovo.

Leave A Reply