„Bijelo dugme“ na jednu noć oživelo Jugoslaviju na koncertu u Beču (foto + video)

Za sve generacije koje su volele i vole pesme „Bijelog dugmeta“, koje su volele i patile uz njih, đuskale i pevale, za sve njih, što se tiče ovog kultnog benda, ništa se nije promenilo ni u drugoj deceniji 21. veka. „Bijelo dugme“ je bilo i ostalo najpopularniji rok bend bivše Jugoslavije, oni se i dalje slušaju „Od Vardara, pa do Triglava“, a sa migracijom naših ljudi i širom sveta gde god ima balkanske Dijaspore.

U sklopu turneje „Ko ne poludi, taj nije normalan“, „Dugmići“ su održali spektakularan koncert u Beču, a samo dan ranije i u slovenačkim Stožicama.

Dvorana „Pyramide“ nadomak Beča, u subotu 10. marta bila je prepuna ljubitelja bogatog opusa „Bijelog dugmeta“. U organizaciji „Fantasy Produktion“ na čijem čelu se nalazi Fikret Vukalić Fantom, sve je teklo po planu, a vrhunska organizacija i profesinalni pristup koncertnim delatnostima ove produkcije, doprineli su tome da koncert „Bijelog dugmeta“ bude u rangu svetskih zvezda.

Izlazak Gorana Bregovića na binu popraćen je gromoglasnim aplauzom i ovacijama, a sa prvim taktovima pesme “Noćas je ko lubenica pun mjesec iznad Bosne” na binu je krocio i Alen Islamović i time je krenulo jedno nostalgično i lepo putovanje kroz vreme. Nešto kasnije ekipi na bini se priključio i Mladen Vojčić Tifa, a „voz nostalgije“ je nastavio da juri kroz noć.

U toku večeri čule su se legendarne balade kao što su: „Ipak, poželim neko pismo“, Evo, zakleću se“, „Šta ima novo“, „Padaju zvijezde“, „Lažeš zlato, lažeš dušo“, „Ako ima Boga“, „Lipe cvatu“. A sa hitovima nešto bržeg ritma „“Ne spavaj mala moja muzika dok svira“, „Hajdemo u planine“, Napile se ulice“, Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac“, svi u dvorani su bili na nogama, đuskali i pevali.

Međutim, najemotivniji deo večeri bio je za vreme izvođenja pesme „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“, kada su se stihovi ove legendarne pesme začuli iz nekoliko hiljada glasnica, a zastave bivše Jugoslavije zavijorile u publici, jeza i trnci prošli su sve prisutne, nošeni na krilima nostalgije, starije generacije u publici sećale su se nekih davnih, lepših i prošlih vremena…

Više informacija i fotografija samo u štampanom izdanju Svet VIP i dodatku Svet Plus koji je na kioscima od četvrtka 15.03.2018.

Tekst i foto: Svetlana Nenadović Glušac

Leave A Reply