Muk i neverica na Lešću: Sahranjena Tijana Ognjanović!

362751_tijana-sahrana21072013foto-a-stankovic49_f

21. jul 14:05

Povorka od oko 600 ljudi na groblju Lešće u potpunoj tišini ispratila je malu Tijanu Ognjanović na večni počinak. Skrhani bolom, od svoje princezice oprostili su se roditelji Jelena i Nebojša, kao i brojna rodbina i prijatelji među kojima su prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.
U 11 sati počelo je opelo koje je držao episkop Atansije Rakita, a među okupljenima moglo se videti i stotinak kolega policajaca Nebojša Ognjanovića.
“I nevini stradaju da bi nas iz naše sebičnosti izveli. Ako tražimo logiku pravde – nema je. Neko doživi 90 godina i ne nađe suštinu, a ova devojčica, bezgrešna, uradila je više nego svi mi zajedno. I vi ste, braćo i sestre, dali svoje srce i dušu prateći nju u njenoj želji za životom. Tijana nas je učinila boljima i njena lekcija nije završena. Ko god je se bude setio, setiće se dobrote i lepote. Hvala Tijani što se pojavila među nama i probudila ono što je dobro”, poručio je u govoru Atanasije Rakita.
Maloj Tijani pre šest godina otkriven je redak oblik restriktivne kardiomiopatije i od tada je lečena na Institutu za majku i dete. Roditelji su u međuvremenu pokrenuli akciju prikupljanja novca za transplantaciju srca. Borba da Tijana dobije novo srce je probudila i pokrenula čitavu Srbiju i novac za odlazak u Hjuston je prikupljen.
Početkom aprila u pratnji roditelja Tijana je otputovala u Hjuston. Početkom jula Tijani je počelo da se pogoršava stanje. Operisana je i lekari su joj ugradili i veštačku pumpu. Nažalost, u noći između nedelje i ponedeljka došlo je do naglog otkazivanja organa i njen život se ugasio u ranim jutarnjim časovima.

339269_tijana-ognjanovic-02fonetfoto-fonet_f

20. jul, 18:28

Kovčeg sa posmrtnim ostacima male Tijane Ognjanović, koja je 15. juna preminula u bolnici u Hjustonu ne dočekavši novo srce, stigao je danas u Srbiju. Istim avionom doleteli su i njeni roditelji Nebojša i Jelena Ognjanović iz Hjustona. Sahrana male Tijane obaviće se sutra, u nedelju, 21. jula, na beogradskom groblju Lešće. Opelo će držati episkop hvostanski Atanasije Rakita, kao i lokalni paroh.
Maloj Tijani pre šest godina otkriven je redak oblik restriktivne kardiomiopatije i od tada je lečena na Institutu za majku i dete. Roditelji su u međuvremenu pokrenuli akciju prikupljanja novca za transplantaciju srca. Borba da Tijana dobije novo srce je probudila i pokrenula čitavu Srbiju i novac za odlazak u Hjuston je prikupljen.
U aprilu u pratnji roditelja Tijana je otputovala u Hjuston, da bi početkom jula Tijani počelo da se pogoršava zdravstveno stanje. Operisana je i lekari su joj ugradili i veštačku pumpu. Nažalost, u noći između nedelje i ponedeljka došlo je do naglog otkazivanja organa i njen život se ugasio u ranim jutarnjim časovima.

19. jul, 22:01
Da je Tijana imala malo više sreće i da je novo srce dobila ranije, situacija bi verovatno bila drugačija“, kaže za “Blic” kardiolog dr Jovan Košutić, lekar koji je šest godina lečio Tijanu u Institutu za majku i dete.
Tijana je iz Srbije u Hjuston otišla stabilnog zdravstvenog stanja. Moram naglasiti da u ovakvim situacijama novac jeste neophodan, ali nije dovoljan uslov za nečije izlečenja. Tijanu smo lečili šest godina. Bili smo motivisani i mnogo energije uložili, zbog čega nam je svima u bolnici teško pala vest o njenoj smrti“, ističe dr Košutić.
Nebojša i Jelena Ognjanović, roditelji male Tijane, u potpunom su šoku i bukvalno ne mogu da govore zbog smrti njihove ćerke jer su se nadali da će se njeno zdravstveno stanje popraviti, saznaje “Blic”. Devojčica im je umrla na rukama u ponedeljak 15. juna u Dečjoj bolnici u Hjustonu čekajući transplantaciju srca. Kovčeg sa posmrtnim ostacima male Tijane u Srbiju će stići u subotu, redovnom avionskom linijom. U istom avionu stići će i njeni roditelji iz Hjustona.
Zbog komplikovane birokratije oko prenosa tela preminule devojčice, porodici Ognjenović u ovom tužnom trenutku oko svega pomaže kraljevska porodice. Sahrana će se obaviti u nedelju, 21. jula, na beogradskom groblju Lešće. Kako saznajemo, opelo će držati episkop hvostanski Atanasije Rakita, kao i lokalni paroh.

17.jul, 17:11
Mala Tijana Ognjanović preminula je 15. jula, rano ujutru, u bolnici u Hjustonu. Sahrana će biti u nedelju u 11 sati, na Lešću.
Tijani se nedavno stanje pogoršalo i brzo je operisana. Operacija je trajala 10 sati, dobila je veštačku pumpu za srce i činilo se da će sve biti u redu. Međutim, nekoliko sati nakon toga stanje se odjedanput promenilo. Otkazali su joj svi organi u umrla je od izliva krvi u mozak. Tijana je u Hjuston stigla 13. aprila, a nekoliko dana kasnije prošla je i prve preglede i od tada je čekala donora. Mala Tijana Ognjanović ujedinila je Srbiju u želji da joj pomognu das dobije novo srce. U brojnim humanitarnima akcijama učestvovali su pojedinci, glumci, pevači, sportisti, ali i mnoge državne institucije.
Tijani je pre šest godina je dijagnostikovana restriktivna kardiomiopatija, za koju je jedini lek transplantacija srca. Intervencija je trebalo da bude urađena u Beču, gde bi koštala oko 200.000 evra, ali kako roditelji nisu uspeli da na vreme skupe neophodni novac, a njeno zdravstveno stanje se u međuvremenu pogoršalo, u ovoj bolnici su odbili da obave transplantaciju.
Jedina šansa za malog borcabila je klinika u Hjustonu, koja ima iskustva sa ovakvim pacijentima. Za operaciju su prvo tražili 1.015.000 dolara, ali je posle intervencija sa raznih strana iznos smanjen na 710.000 dolara. Majka male Tijane, Jelena Ognjanović ranije je rekla da ne bi morali da idu u Hjuston da su mogli da sakupe 200.000 dolara za operaciju u Beču.
U međuvremenu se, međutim, Tijanino stanje pogoršalo i jedno su u ovoj bolnici u Teksasu mogli da nam pomognu“, rekla je Tijanina majka.
Ovakva vrsta operacije ne vrši se u Srbiji, a Republički zavod za zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove.

Izvor: 24sata.rs, Blic
Foto: A. Stanković

Sortiranje:   najnoviji | najstariji | najviše glasova
maci
17/07/2013 17:14

Tuga prevelika.Saucesce porodici.Pocivaj u miru andjele

dragana
20/07/2013 00:31

Najdublje saucesce porodici .

j
22/07/2013 13:07

ovi su mladi i mogu da dobiju drugo dete a sta da rade naprimer roditelji andree bojanic koja je bila jedinica i koji su sigurno preko 50 god

roko zifredi
17/07/2013 17:15

Nije mi dobro.Strasno mi je zao andjele!!!

Jelena
17/07/2013 17:16

Dusa mala,pocivaj u miru andjele… <3

Elenora
17/07/2013 17:17

Zalosno.

Sanja
17/07/2013 17:18

Strasno. Tuga. Mislila sam da ovo dete ima velike sanse da prezivi i zbog energije kojom je uspela da nas ujedini. Strasno. Saucesce porodici.

vicko
17/07/2013 17:18

Prvobitno nije moglo da se skupi 200.000 eura? A koliko je otislo na honorare ucesnika retardirane Farme? Koliko kosta zivot jednog neduznog deteta? Nadam se da je danas svakoga ko ima ljudskosti u sebi makar malo sramota.
Vecna slava maloj Tijani a porodici saucesce!

shift
17/07/2013 17:20

Bitno da je doktorska bagra uzela pare a svoj posao rade kao najveci slepci

wpDiscuz