Švajcarska bajka: Ovo je dom Đorđa Armanija!

Koristeći tamno mahagoni drvo umesto zlatne borovine, super zvezda iz sveta mode uredila je svoju vilu u Sent Moricu u tradicionalnom alpskom stilu. Bajkovita zimska rezidencija Đorđa Armanija nalazi se na nekoliko kilometara od turistima prebukiranog zimskog centra.

Debele roletne štite male, ali izuzetno funkcionalne i svrsishodne prozore, dok smela umetnička tehnika na prednjoj strani kuće verodostojno reprezentuje naziv vile – Kuća polarnog medveda. Kada se masivna, tamna drvena vrata iz 17. veka otvore, švajcarska fantazija prelazi u kosmopolitsku realnost. Niske sobe u bogato izrezbarenoj borovini je ono što bi očekivali u ovom delu Alpa. Umesto toga, Armani je enterijer svoga doma uredio u japanskom Riokan stilu, samo u tamnijim tonovima i znatno luksuznije. Sobe su oivičene poliranim daskama od tamnog mahagonija i naglašene strateškim akcentima naranžaste i crvene.

“Karakteristike koje najviše cenim u azijskom stilu su precizne linije, čista estetika, geometrijski oblici i obilje vrhunskih detalja”, kaže milanski modni magnat.
Kuća belog medveda je vekovima bila nepromenjena, sve dok je poznati dizajner nije uočio.
“Unutrašnji raspored prostorija je bio prilično konfuzan”, priseća se Đorđo.
“Male sobe povezane nizovima hodnika i stepeništa, koji kao da nisu sledili nikakav konkretan plan.”

Jedna od pozitivnih karakteristika stare kuće je bio veliki ambar za seno, koji je Armani dodajući stakleni zid vešto transformisao u prostranu i prozračnu dnevnu sobu.
Uzdržanost i osetljivost su lajtmotiv Armanijeve karijere.
“Ključ mog uspeha je doslednost”, objašnjava dizajner.
“Uostalom, ako imate tačno zacrtane ciljeve, onda i nije tako teško ostati dosledan.”

Drveni materijali su glavna odlika alpskog stila, pa je to slučaj i sa Kućom polarnog medveda. Obrazlažući svoj izbor mahagonija Armani tvrdi da je on trajan, a da boja i tekstura odaju osećaj topline.
“Svaka od mojih kuća ima specifičan identitet koji poštuje svoj kontekst, dok u isto vreme izražava i moj estetski kredo. Zaboravite na neumerenost i koncentrišite se na postizanje elegancije putem jednostavnih linija. Lepota mora biti u neraskidivoj vezi sa funkcionalnošću, jer gde god živeli, vaš dom treba da bude mesto na kojem se osećate potpuno opušteno.”

Izvor: Hellomagazin.rs
Foto: Roger Davies / www.architecturaldigest.com

Komentari14 komentara

 1. Meni se ovo uopste ne svidja, odise hladnocom, nema onu toplinu doma. Kuhinja je pogotovo odvratna, depresivna, ali to valjda odaje karakter vlasnika.

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 1 Thumb down 0

 2. @SGB da prostis ovo je coveku vikendica ……..za  vikendicu je vise nego toplo uredjena …………….

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. A tvoj komentar odise bedom i frustracijom, ali na kraju dana on je slavljen i voljen a ti ostavljas komentare :)

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. sta reci, a ne ispasti glup u drustvu. meni je predivno, samo bih dodala jos koju lepu biljkicu.

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. podovi kao kod mene u stanu,,, uh sto imam ukusa, ipak je on dizajner… nije hladno al je ubij boze za odrazavati… pih

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. A toplinom nazivate verovatno nadzidzane i neuredne kuce…..?

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 7. lepo nema sta nerazumem kako neko moze reci da nije lepo to su zavisnici koji bi voleli ziveti u ovakvoj kuci makar i na jedan dan

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. malo me iznenadjuje da u nekim prostorijama dominira samo jedna boja, koliko osvezava ova narandzasta u drugoj prostoriji, a ovaj medved mu je kic teski!

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 9. blablaaaaaaa

  sad ce nase pevaljke da se poubijaju slikajucu se pored njegove kuce :)

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0